KoxBar White Chocolate Pollock Drizzle – domowy baton białkowy bez cukru i glutenu 21g białka & 213kcal

0
KoxBar White Chocolate Pollock Drizzle – domowy baton białkowy bez cukru i glutenu 21g białka & 213kcal
5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

Nowy przepis na domowe batony białkowe w wiosennym klimacie – połączenie białej czekolady i pomarańczy to stosunkowo niedawne odkrycie i mało jest słodyczy o takim smakowym duecie, tym chętniej przedstawiamy przepis na (prawdopodobnie) pierwszego na świecie batona białkowego o smaku pomarańczy i białej czekolady! Serce batona to proteinowa masa z masłem kakaowym, której miękkość przełamują kruche kawałki kruszonych jajeczekTerry’s Orange a wierzch zdobią zygzaki z czekolady – tym razem użyliśmy gotowej czekolady z olejkiem pomarańczowym zamiast bezcukrowej, zależało nam na naturalnym i harmonijnym podbiciu smaku pomarańczy.

Dodatki smakowe w tym przepisie zawierają cukier, natomiast sam baton jest bezcukrowy, bezglutenowy, niskowęglowodanowy, nie zawiera żadnych skoncentrowanych źródeł węglowodanów takich jak daktyle czy płatki owsiane, nie wymaga pieczenia. Czas przygotowania to około 10 minut, potrzebujemy 10 składników plus opcjonalne dodatki.

KoxBar White Chocolate Pollock Drizzle – składniki na domowego batona białkowego

Proporcje na 8 batonów

  • 110g syropu Vitafiber
  • 15g masła kakaowego (może być olej kokosowy)
  • 15g margaryny niskotłuszczowej
  • 30g erytrolu
  • 30ml wody
  • szczypta soli

Składniki podgrzewać w mikrofalówce impulsami po 30 sekund, po każdym mieszać.

Do gorącego płynu dosypać mieszając:

  • 150g odżywki białkowej, smak waniliowy, biała czekolada
  • kilka kropli aromatu białej czekolady Funky Flavors Sweet White Chocolate
  • 10g mleka w proszku odtłuszczonego
  • kilka kropli olejku z pestek pomarańczy, można zastąpić aromatem pomarańczowym albo Bolero Orange

Masę wykładać równymi porcjami do foremek, nasze wysypaliśmy jajeczkami Terry’s White Chocolate Orange (użyliśmy 30g). Wystudzone batony oblać zygzakami czekolady – użyliśmy po 10g czekolady z roztopionych plasterków białej pomarańczy Terry’s.

Cały baton, z polewą i kawałkami jajeczek, waży 70g, ma 21g białka i 213kcal.

5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote