Proteinowe ciastka bez cukru Skyr Monster Cookie 163kcal & 18g białka

0
Proteinowe ciastka bez cukru Skyr Monster Cookie 163kcal & 18g białka
2.67 avg. rating (55% score) - 6 votes

Zapakować czy na miejscu?

Przy okazji premiery nowych ciastek Fitking w Biedronkach pojawiło się sporo komentarzy pod hasłem „To jest fit?!” & „Ale co tu jest fit?!”. Fit nie ma swojej encyklopedycznej definicji, dla każdego może to oznaczać coś innego w zależności od tego jakie ma cele i priorytety żywieniowe – dla jednego fit będzie zastąpienie cukru miodem, dla drugiego niska kaloryczność, dla kogoś zastąpienie oleju palmowego olejem shea.

W odpowiedzi na tą dyskusję przygotowaliśmy przepis na super szybkie Monster Cookie, czyli kruche ciacha z kolorowymi drażetkami – na ostatnim zdjęciu możecie zobaczyć porównanie makrosów naszych ciasteczek i biedronkowo-fitkingowych i zdecydować, które są bardziej fit z WASZEJ perspektywy. Bo tylko ta się liczy.

Przygotowanie ciastek zajmuje 5 minut, pieczenie 15, studzenie najwięcej bo około godziny. Podstawowym składnikiem ciastek jest skyr – dzięki temu mają lekko sernikowy posmak i są przyjemnie wilgotne. Nawet w przedwielkanocnym zamieszaniu znajdzie się czas na przygotowanie takich pyszności, warto!

PROTEINOWE CIASTKA MONSTER COOKIE ZE SKYRA – SKŁADNIKI

  • 105g mąki pszennej
  • 75g odżywki białkowej kazeinowej lub wegańskiej (z WPI / WPC ciastka będą się kruszyć), użyliśmy cynamonowej PEScience Snickerdoodle
  • 25g mąki kokosowej odtłuszczonej
  • 280g skyra, może być kvarg, serek homogenizowany
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie aromat i/lub słodzidło, tu erytrol
  • do ozdoby bezcukrowe drażetki czekoladowe w skorupkach, np. Skinny Food albo Sweet Switch Stevia Confetti, zamiast nich mogą być orzechy albo kawałki czekolady

JAK ZROBIĆ KRUCHE CIASTKA BEZ CUKRU I MASŁA

Zmieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj skyr. Zagniataj KRÓTKO. Nie chodzi o zrobienie elastycznego ciasta, tylko raczej kruszonki, uformuj z ciasta równe kulki, rozgnieć na płasko, wgnieć z wierzchu dodatki. Wstaw ciastka do zamrażalnika na 20 minut, w tym czasie rozgrzej piekarnik do 175C góra-dół termoobieg.

Wstaw ciastka z zamrażalnika prosto do piekarnika i piecz 15 minut – mają być złote, ale po środku jeszcze miękkawe. Wyciągnij blachę z piekarnika, zostaw ciastka na kratce do ostudzenia. Gotowe!

Z podanych proporcji wychodzi 6 dużych ciastek (wielkość rozwartej dłoni) albo 12 małych. Zrobiliśmy pół na pół

Małe ciacho waży 37g, jest wielkości Pieguska i ma 82kcal, B9 W9 T1

Duże ciacho waży 75g, jest wielkości Complete Cookie, choć lżejsze, ma 163kcal, B18 W18  T 2

2.67 avg. rating (55% score) - 6 votes