Dzisiaj klasyka gatunku czyli sernik cytrynowy z frużeliną jagodową – bez odżywki białkowej, czyli jak na nasze standardy ilość białka dość umiarkowana, za to przepis łatwy do realizacji także dla tych, którzy nie maja pod ręką baterii odżywek białkowych w 5 smakach 🙂
Sernik jest kremowy, mocno cytrynowy ale jednocześnie bardzo słodki, za to jagody są umiarkowanie słodkie, tak, by ich smak w pełni wybrzmiewał, ale oczywiście możesz dostosować preferencje kwaśności i słodyczy do swoich preferencji.
Przy podzieleniu sernika na 8 kawałków każdy ma 156kcal, 13,4g białka, 11g węglowodanów i 6g tłuszczu
Składniki na masę sernikową bez cukru
(forma 18cm)
- 0,8kg nabiału, u mnie zbieranina tego co stało w lodówce i wołało o wykorzystanie (serek naturalny Vitello 400g, serek wiejski light 150g, chudy twaróg klinek 250g); konfiguracja serkowo-twarogowa jest dowolna, z każdym wyjdzie
- 2 spore jajka
- erytrol – wg smaku
- 10g proszku budyniowego (tu budyń biszkoptowy Winiary bez cukru)
- skórka otarta z 1 jednej cytryny
- opcjonalnie kilkanaście kropli aromatu tarty cytrynowej Funky Flavors Sweet Lemon Curd Tart
Zblendować serki i twarogi z erytrolem, aromatem i proszkiem budyniowym, do gotowej masy dodać jajka i wmieszać je dokładnie, ale już bez miksera, żeby nie napowietrzać masy bo sernik spęka.
Masę wylać do formy.
Składniki na frużelinę jagodową bez cukru
- 0,5kg jagód
- erytrol wg smaku i gustu, użyłam ok 60g
- 10g mąki ziemniaczanej *
Jagody wrzucić na patelnię, podsypać erytrolem, dusić na małym ogniu aż zaczną się rozpadać (ok 12-15 minut).
Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości zimnej wody – (*) ilość mąki dostosować do konsystencji jagód, jeśli mocno odparowały i masa jest już gęsta, nie ma potrzeby dodawać aż 10g mąki, wystarczy połowa.
Większość masy jagodowej wyłożyć na masę sernikową i delikatnie zamieszać z jej wierzchnią częścią.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 150C, piec 45minut, po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić lekko uchylony z sernikiem w środku do całkowitego wystudzenia, a potem jeszcze wstawić na kilka godzin do lodówki. Gotowy sernik posmarować z wierzchu pozostałą częścią masy jagodowej.