Sernik. Biała czekolada. Karmel. Precelki. Miłość!
Kiedy mija zakochanie i pierwsze uniesienie przychodzi czas na… prawdziwą miłość i odkrywanie siebie. Tak właśnie kształtowało się nasze uczucie do karmelowej blondynki Red Chocolette Caramel Blond, po pierwszym zachwycie i potrzebie dodania jej do każdego posiłku poznaliśmy się lepiej i efektem tej znajomości są bardziej wyrafinowane przepisy – choć niezmiennie proste, niezmiennie bezcukrowe i jak zawsze w Guiltfree pełne białka. Przybywamy więc z nową blondynkową inspiracją i proponujemy wam precelkowy sernik na kruchym spodzie z dodatkiem karmelizowanej białej czekolady bez cukru i karmelizowanego popcornu. Wielgachny kawałek (1/8 ciasta) ma 325kcal i 27g białka!
Masa sernikowa jest cudownie kremowa i rozpływa się w ustach, jej delikatność cudownie kontrastuje z kruchą karmelową czekoladą i karmelizowanymi obłoczkami popcornu. Sernik jest super efektowny i totalnie przepyszny, i wbrew pozorom łatwy, można go przygotować nawet bez miksera.
Zaczynamy – nasza blacha ma średnicę 24cm
KRUCHE CIASTO BEZ CUKRU
- 40g mąki kokosowej odtłuszczonej
- 40g miękkiej margaryny light (Flora)
- 42g odżwki białkowej kazeinowej lub wegańskiej
- 65ml wody
- słodzidło wg gustu, tu 50g erytrolu
- szczypta soli
Składniki ciasta zagniatamy krótko widelcem, wykładamy ciastem blachę, pieczemy 12 minut w 170 aż ciasto się zezłoci
MASA SERNIKOWA
- 1kg twarogu sernikowego (President)
- 4 jajka
- 50g odżywki białkowej kazeinowej, 65g serwatkowej albo 30g mąki ziemniaczanej/budyniu w proszku
- słodzidło wg gustu
- 2 pipetki aromatu Funky Flavors Sweet Salted Caramel Pretzel
Zmiksuj składniki na niskich obrotach uważając, by nie napowietrzyć za bardzo masy bo sernik popęka w czasie pieczenia
Wstaw na dno piekarnika dodatkową blaszkę z wodą. Masę sernikową wylej na wystudzony spód, piecz 50minut w 160C a następnie zostaw do całkowitego wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
Zimny sernik udekoruj roztopioną karmelizowaną białą czekoladą bez cukru, użyliśmy 1,5 tabliczki RED Delight Blonde Caramelized White Chocolate, i karmelizowanym popcornem. Zanim pokroisz sernik wstaw go do lodówki na minimum 5 godzin.