Proteinowy sernik popcornowo-precelkowy bez cukru Caramel Gold 27g białka w kawałku!

0
Proteinowy sernik popcornowo-precelkowy bez cukru Caramel Gold 27g białka w kawałku!
5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

Sernik. Biała czekolada. Karmel. Precelki. Miłość!

Kiedy mija zakochanie i pierwsze uniesienie przychodzi czas na… prawdziwą miłość i odkrywanie siebie. Tak właśnie kształtowało się nasze uczucie do karmelowej blondynki Red Chocolette Caramel Blond, po pierwszym zachwycie i potrzebie dodania jej do każdego posiłku poznaliśmy się lepiej i efektem tej znajomości są bardziej wyrafinowane przepisy – choć niezmiennie proste, niezmiennie bezcukrowe i jak zawsze w Guiltfree pełne białka. Przybywamy więc z nową blondynkową inspiracją i proponujemy wam precelkowy sernik na kruchym spodzie z dodatkiem karmelizowanej białej czekolady bez cukru i karmelizowanego popcornu. Wielgachny kawałek (1/8 ciasta) ma 325kcal i 27g białka!

Masa sernikowa jest cudownie kremowa i rozpływa się w ustach, jej delikatność cudownie kontrastuje z kruchą karmelową czekoladą i karmelizowanymi obłoczkami popcornu. Sernik jest super efektowny i totalnie przepyszny, i wbrew pozorom łatwy, można go przygotować nawet bez miksera.

Zaczynamy – nasza blacha ma średnicę 24cm

KRUCHE CIASTO BEZ CUKRU

  • 40g mąki kokosowej odtłuszczonej
  • 40g miękkiej margaryny light (Flora)
  • 42g odżwki białkowej kazeinowej lub wegańskiej
  • 65ml wody
  • słodzidło wg gustu, tu 50g erytrolu
  • szczypta soli

Składniki ciasta zagniatamy krótko widelcem, wykładamy ciastem blachę, pieczemy 12 minut w 170 aż ciasto się zezłoci

MASA SERNIKOWA

  • 1kg twarogu sernikowego (President)
  • 4 jajka
  • 50g odżywki białkowej kazeinowej, 65g serwatkowej albo 30g mąki ziemniaczanej/budyniu w proszku
  • słodzidło wg gustu
  • 2 pipetki aromatu Funky Flavors Sweet Salted Caramel Pretzel

Zmiksuj składniki na niskich obrotach uważając, by nie napowietrzyć za bardzo masy bo sernik popęka w czasie pieczenia

Wstaw na dno piekarnika dodatkową blaszkę z wodą. Masę sernikową wylej na wystudzony spód, piecz 50minut w 160C a następnie zostaw do całkowitego wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku.

Zimny sernik udekoruj roztopioną karmelizowaną białą czekoladą bez cukru, użyliśmy 1,5 tabliczki RED Delight Blonde Caramelized White Chocolate, i karmelizowanym popcornem. Zanim pokroisz sernik wstaw go do lodówki na minimum 5 godzin.

 

5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote