Jak zrobić białą czekoladę bez cukru – przepis na białą czekoladę bez cukru i bez maltitolu pokazywaliśmy już kilka dni temu, ale z waszych pytań wynika, że nie wszystko jest jasne, okazało się m.in., że nie wszyscy wiedzą co to jest masło kakaowe i gdzie można je kupić. Tym razem przygotowaliśmy więc bardziej szczegółowy przepis pokazując etapy przygotowania białej czekolady bez cukru w domowej kuchni krok po kroku na przykładzie białej czekolady Kinder Country White z kruchymi chrupeczkami prażonego orkiszu.
Step by Step – jak zrobić w domu białą czekoladę bez cukru
Narzędzia – pracując z domową czekoladą używamy tylko szklanych, metalowych albo silikonowych narzędzi. Przed rozpoczęciem pracy muszą być idealnie suche. Do kontaktu z masą czekoladową nie używamy drewnianych łyżek ani łopatek, bo mogą mieć w sobie wilgoć i przekazać ją masie czekoladowej sprawiając, że nie zastygnie równomiernie i będzie się rozwarstwiać.
Składniki – z czego robi się białą czekoladę bez cukru
- podstawowym i niezastępowalnym składnikiem białej czekolady jest masło kakaowe, czyli tłuszcz kakaowy, to ono odpowiada za charakterystyczny zapach białej czekolady – można zrobić tabliczkę z oleju kokosowego, ale będzie to co najwyżej kokolada (cocolada) – smaczna, ale nie czekolada. Masło kakaowe to tłuszcz kakaowy, jest biało-kremowe, łatwo topliwe, w temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję. Do czekolady używamy wyłącznie masła kakaowego nierafinowanego, przeznaczonego do zastosowań spożywczych – rafinowane masło kakaowe nie ma zapachu, znajduje zastosowanie w kosmetyce, może być jadalne o ile zostało wyprodukowane w warunkach o określonym standardzie, ale nie ma właściwego masłu nierafinowanemu zapachu i nie powstanie z niego apetyczna czekolada.
- dodatkowe tłuszcze – w celu ułatwienia sobie pracy z tłuszczem w warunkach domowych i uzyskania większej płynności ciepłej masy można, ale nie trzeba, niewielką część (max 20%) masła kakaowego zastąpić olejem kokosowym (lepiej rafinowanym, aby nie dominował zapachem) albo masłem shea. Z naszego doświadczenia polecamy proporcję 10g masła shea na każdego 50g masła kakaowego.
- słodzidło – w tradycyjnej białej czekoladzie zawartość cukru wynosi około 30-40%, w domowej białej czekoladzie bez cukru używamy słodzików, dobrze sprawdza się erytrol, ksylitol, maltitol oraz słodziki w tabletkach. Z uwagi na zerową kaloryczność i brak dolegliwości ze strony żołądka najchętniej używamy erytrolu lub słodzika w tabletkach, jeśli chcesz zrobić białą czekoladę bez cukru, ale nie proteinową, użyj około 25g erytrolu na 60g masła kakaowego. Należy pamiętać, że erytrol nie rozpuszcza się w tłuszczach (rozpuszcza się w wodzie), dlatego aby uniknąć ziarnistej struktury erytrolu chrzęszczącej w zębach należy użyć erytrolu w pudrze – gotowego, np Xucker Puder, albo zmielić samodzielnie w młynku do kawy lub blenderem. Można zmniejszyć nieco ilość erytrolu uzupełniając jego słodycz słodzikiem w tabletkach.
W żadnym razie nie używamy do czekolady słodzików na bazie wody, np. w kropelkach. Nie wolno także dodawać do czekolady wodnych aromatów, ani takich na bazie alkoholu.
- proszek – w tradycyjnej białej czekoladzie proszkiem uzupełniającym skład i smak czekolady jest pełne mleko w proszku. W czekoladzie dietetycznej bez cukru możemy użyć odtłuszczonego mleka w proszku (ważne, żeby był to gładki proszek, a nie granulat), odżywki białkowej, a w przypadku białej keto czekolady bez cukru polecamy użycie oleju MCT w proszku. W naszych czekoladowych tabliczkach najchętniej wykorzystujemy odżywkę białkową MyProtein Hokkaido Milk, bo podbija wartość białka, a smakuje jak najlepsze śmietankowe mleko, doskonale imitując w tabliczkach mleko w proszku.
- dodatki smakowe: wg gustu i fantazji, orzechy, płatki kwiatów, bakalie, kawałki innej czekolady, aromaty w proszku, miąższ laski wanilii, kawa mielona lub instant, posypka cukrowa, liofilizowane owoce.
Biała czekolada bez cukru a la Kinder Country White – składniki
- 50g czystego nierafinowanego masła kakaowego
- 10g masła shea (można zastąpić rafinowanym olejem kokosowym albo zwiększyć ilość masła kakaowego)
- 30g erytrolu
- 40g odzywki białkowej
- 20g orkiszu ekspandowanego
Biała czekolada bez cukru a la Kinder Country White – przepis i wskazówki przygotowania
- Zacznij od umieszczenia wszystkich składników masy czekoladowej, poza orkiszem, w szklanym naczyniu żaroodpornym
- Umieść naczynie na garnuszku z niedużą ilością wody (patrz zdjęcie poniżej)
- Podgrzewaj masę od czasu do czasu mieszając aż stanie się płynna, lejąca, i całkowicie gładka
- Wysmaruj dno foremki silikonowej cieniutką warstwą masy czekoladowej i odstaw do lodówki do zastygnięcia
- Resztę masy czekoladowej połącz z orkiszem, i wyłóż na już zastygniętą warstwę czekolady równo rozprowadzając.
- Odstaw całą tabliczkę do całkowitego zastygnięcia – gotowe!
Wartości odżywcze gotowej białej czekolady bez cukru:
Nasza całą tabliczka (standardowych wymiarów Milki) ma 543kcal, 28g białka, 46g tłuszczu i 9g węglowodanów





