Kinder Country White – jak zrobić proteinową białą czekoladę bez cukru – domowy przepis

0
Kinder Country White – jak zrobić proteinową białą czekoladę bez cukru – domowy przepis
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Jak zrobić białą czekoladę bez cukruprzepis na białą czekoladę bez cukru i bez maltitolu pokazywaliśmy już kilka dni temu, ale z waszych pytań wynika, że nie wszystko jest jasne, okazało się m.in., że nie wszyscy wiedzą co to jest masło kakaowe i gdzie można je kupić. Tym razem przygotowaliśmy więc bardziej szczegółowy przepis pokazując etapy przygotowania białej czekolady bez cukru w domowej kuchni krok po kroku na przykładzie białej czekolady Kinder Country White z kruchymi chrupeczkami prażonego orkiszu.

Step by Step – jak zrobić w domu białą czekoladę bez cukru

Narzędzia – pracując z domową czekoladą używamy tylko szklanych, metalowych albo silikonowych narzędzi. Przed rozpoczęciem pracy muszą być idealnie suche. Do kontaktu z masą czekoladową nie używamy drewnianych łyżek ani łopatek, bo mogą mieć w sobie wilgoć i przekazać ją masie czekoladowej sprawiając, że nie zastygnie równomiernie i będzie się rozwarstwiać.

Składniki – z czego robi się białą czekoladę bez cukru

  • podstawowym i niezastępowalnym składnikiem białej czekolady jest masło kakaowe, czyli tłuszcz kakaowy, to ono odpowiada za charakterystyczny zapach białej czekolady – można zrobić tabliczkę z oleju kokosowego, ale będzie to co najwyżej kokolada (cocolada) – smaczna, ale nie czekolada. Masło kakaowe to tłuszcz kakaowy, jest biało-kremowe, łatwo topliwe, w temperaturze pokojowej ma stałą konsystencję. Do czekolady używamy wyłącznie masła kakaowego nierafinowanego, przeznaczonego do zastosowań spożywczych – rafinowane masło kakaowe nie ma zapachu, znajduje zastosowanie w kosmetyce, może być jadalne o ile zostało wyprodukowane w warunkach o określonym standardzie, ale nie ma właściwego masłu nierafinowanemu zapachu i nie powstanie z niego apetyczna czekolada.
  • dodatkowe tłuszcze – w celu ułatwienia sobie pracy z tłuszczem w warunkach domowych i uzyskania większej płynności ciepłej masy można, ale nie trzeba, niewielką część (max 20%) masła kakaowego zastąpić olejem kokosowym (lepiej rafinowanym, aby nie dominował zapachem) albo masłem shea. Z naszego doświadczenia polecamy proporcję 10g masła shea na każdego 50g masła kakaowego.
  • słodzidło – w tradycyjnej białej czekoladzie zawartość cukru wynosi około 30-40%, w domowej białej czekoladzie bez cukru używamy słodzików, dobrze sprawdza się erytrol, ksylitol, maltitol oraz słodziki w tabletkach. Z uwagi na zerową kaloryczność i brak dolegliwości ze strony żołądka najchętniej używamy erytrolu lub słodzika w tabletkach, jeśli chcesz zrobić białą czekoladę bez cukru, ale nie proteinową, użyj około 25g erytrolu na 60g masła kakaowego. Należy pamiętać, że erytrol nie rozpuszcza się w tłuszczach (rozpuszcza się w wodzie), dlatego aby uniknąć ziarnistej struktury erytrolu chrzęszczącej w zębach należy użyć erytrolu w pudrze – gotowego, np Xucker Puder, albo zmielić samodzielnie w młynku do kawy lub blenderem. Można zmniejszyć nieco ilość erytrolu uzupełniając jego słodycz słodzikiem w tabletkach.

W żadnym razie nie używamy do czekolady słodzików na bazie wody, np. w kropelkach. Nie wolno także dodawać do czekolady wodnych aromatów, ani takich na bazie alkoholu.

  • proszek – w tradycyjnej białej czekoladzie proszkiem uzupełniającym skład i smak czekolady jest pełne mleko w proszku. W czekoladzie dietetycznej bez cukru możemy użyć odtłuszczonego mleka w proszku (ważne, żeby był to gładki proszek, a nie granulat), odżywki białkowej, a w przypadku białej keto czekolady bez cukru polecamy użycie oleju MCT w proszku. W naszych czekoladowych tabliczkach najchętniej wykorzystujemy odżywkę białkową MyProtein Hokkaido Milk, bo podbija wartość białka, a smakuje jak najlepsze śmietankowe mleko, doskonale imitując w tabliczkach mleko w proszku.
  • dodatki smakowe: wg gustu i fantazji, orzechy, płatki kwiatów, bakalie, kawałki innej czekolady, aromaty w proszku, miąższ laski wanilii, kawa mielona lub instant, posypka cukrowa, liofilizowane owoce.

Biała czekolada bez cukru a la Kinder Country White – składniki

  • 50g czystego nierafinowanego masła kakaowego
  • 10g masła shea (można zastąpić rafinowanym olejem kokosowym albo zwiększyć ilość masła kakaowego)
  • 30g erytrolu
  • 40g odzywki białkowej
  • 20g orkiszu ekspandowanego

Biała czekolada bez cukru a la Kinder Country White – przepis i wskazówki przygotowania

  • Zacznij od umieszczenia wszystkich składników masy czekoladowej, poza orkiszem, w szklanym naczyniu żaroodpornym
  • Umieść naczynie na garnuszku z niedużą ilością wody (patrz zdjęcie poniżej)
  • Podgrzewaj masę od czasu do czasu mieszając aż stanie się płynna, lejąca, i całkowicie gładka
  • Wysmaruj dno foremki silikonowej cieniutką warstwą masy czekoladowej i odstaw do lodówki do zastygnięcia
  • Resztę masy czekoladowej połącz z orkiszem, i wyłóż na już zastygniętą warstwę czekolady równo rozprowadzając.
  • Odstaw całą tabliczkę do całkowitego zastygnięcia – gotowe!

Wartości odżywcze gotowej białej czekolady bez cukru:

Nasza całą tabliczka (standardowych wymiarów Milki) ma 543kcal, 28g białka, 46g tłuszczu i 9g węglowodanów

Zacznij od przygotowania wszystkich narzędzi, aby mieć je pod ręką – czekolada szybko zastyga.
Masło kakaowe może mieć formę kropelek, zbitej masy albo nieforemnych bryłek – kształt nie ma żadnego znaczenia, topią się tak samo, więc kieruj się wygodą stosowania.
Ponieważ erytrol rozpuszcza się w wodzie, a nie rozpuszcza się w tłuszczach (a masło kakaowe jest 100% tłuszczem), aby tabliczka była jedwabiście gładka należy użyć erytrolu zmielonego na puder – na zdjęciu Xucker Puder czyli mielony na drobny pył czysty erytrol.
Skład domowej białej czekolady bez cukru uzupełniamy erytrolem i jednym lub mieszanką poniższych składników: odtłuszczonego mleka w proszku, pasującej smakiem odżywki białkowej (sprawdzi się także wegańska, ale będzie miała wpływ na kolor czekolady) a w przypadku białej keto czekolady bez cukru warto sięgnąć po olej MCT w proszku.
Żaroodporne, najlepiej szklane lub metalowe, naczynie umieszczamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą
Aby uniknąć podskakiwania miseczki nad wrzącą wodą, pozostaw szparę na odprowadzenie pary wtykając stabilny klin między brzeg garnka a dno miseczki – u nas sprawdzają się pałeczki do sushi, wystarczy minimalny prześwit

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes