Sezon truskawkowy osiągnął swój soczysty zenit, teraz jest najlepszy czas na to, żeby cieszyć się smakiem tych pysznych, słodkich i jednocześnie jednych z najmniej kalorycznych owoców. Polecamy wam szybciutki przepis na kruchą tartę typu galette z truskawkami w żelu, połowa ciacha na zdjęciach ma 278kcal i aż 23g białka!
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO BEZ CUKRU
- 15g mąki łubinowej, można zastąpić pszenną albo wegańską odżywką białkową
- 30g odżywki białkowej na kazeinie, u nas PES Select Snickerdoodle, można zastąpić pszenną albo wegańską odżywką białkową
- 35g mąki pszennej
- 100g gęstego jogurtu naturalnego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 20g erytrolu
- opcjonalnie kilka kropli aromatu
Składniki ciasta zagniatamy na jednolitą plastelinową masę – nie dodawaj wody, jeśli ciasto wydaje się za suche daj mu jeszcze minutę-dwie ugniatania, zobaczysz, że będzie ok.
Ciasto rozwałkuj na płasko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłóż ciastem foremkę.
ŻELOWA MASA TRUSKAWKOWA
- 300g truskawek pokrojonych w średnie kawałki
- 10g mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru
- 30g erytrolu
Zagotuj przez 5 minut truskawki ze słodzidłem i mąką ziemniaczaną mieszając.
Masę wylej na ciasto, nakryj brzegami. Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175C, góa-dół z termoobiegiem. Podawaj solo albo z gałką lodów waniliowych.