Proteinowa tarta galette bez cukru z truskawkami 278kcal & 23g białka

0
Proteinowa tarta galette bez cukru z truskawkami 278kcal & 23g białka
5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

Sezon truskawkowy osiągnął swój soczysty zenit, teraz jest najlepszy czas na to, żeby cieszyć się smakiem tych pysznych, słodkich i jednocześnie jednych z najmniej kalorycznych owoców. Polecamy wam szybciutki przepis na kruchą tartę typu galette z truskawkami w żelu, połowa ciacha na zdjęciach ma 278kcal i aż 23g białka!

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO BEZ CUKRU

  • 15g mąki łubinowej, można zastąpić pszenną albo wegańską odżywką białkową
  • 30g odżywki białkowej na kazeinie, u nas PES Select Snickerdoodle, można zastąpić pszenną albo wegańską odżywką białkową
  • 35g mąki pszennej
  • 100g gęstego jogurtu naturalnego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20g erytrolu
  • opcjonalnie kilka kropli aromatu

Składniki ciasta zagniatamy na jednolitą plastelinową masę – nie dodawaj wody, jeśli ciasto wydaje się za suche daj mu jeszcze minutę-dwie ugniatania, zobaczysz, że będzie ok.

Ciasto rozwałkuj na płasko między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłóż ciastem foremkę.

ŻELOWA MASA TRUSKAWKOWA

  • 300g truskawek pokrojonych w średnie kawałki
  • 10g mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru
  • 30g erytrolu

Zagotuj przez 5 minut truskawki ze słodzidłem i mąką ziemniaczaną mieszając.

Masę wylej na ciasto, nakryj brzegami. Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175C, góa-dół z termoobiegiem. Podawaj solo albo z gałką lodów waniliowych.

5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote