Ciasto z rabarbarem i kruszonką to zwykle drożdżowy placek – u nas przełamanie tej tradycji i zamiast drożdżowego wjeżdża pyszny kremowy sernik na sprytnym kruchym spodzie – podejrzyj patent na sernikowy spód na przedostatnim slajdzie, nie używamy ani ciastek, ani masła 😁
Nawet jeśli nie planujesz zrobić tego sernika (z niezrozumiałych powodów 🙃), zapisz koniecznie przepis na kruszonkę!
Na kolejnych slajdach pokazujemy warianty wartości odżywczych – ze spodem i bez, z kruszonką i bez i wersja full opcja z dodatkami – polewą z kajmaku 🤤
Ciasto z rabarbarem i kruszonką – SKŁADNIKI
Forma 20cm, 8 kawałków
🍰Masa sernikowa:
✅1kg serka homogenizowanego light
✅3 jajka
✅10g mąki ziemniaczanej
✅50g erytrolu
✅Aromat – tu Funky Flavors Sweet Honey i FF Sweet NY Cheesecake #autoreklama
✅30g płatków śniadaniowych bez cukru
Zmieszać składniki widelcem, nie miksować.
Zmielić płatki, połączyć z 2Ł masy sernikowej, wysmarować dni formy płatkowym ciastem, wylać masę, z wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru.
Piec 40min w 170C.
W tym czasie przygotuj kruszonkę:
✅30g mielonych płatków owsianych
✅20g miękkiej margaryny light
✅20g odżywki białkowej
✅15g mąki kokosowej
✅30g erytrolu
✅szczypta soli
✅1-2Ł zimnej wody
Zagnieść składniki na mokry piasek. Pokruszyć na wierzchu ciasta i wstawić do piekarnika na 12 minut zmniejszając do 160C.
Studzić w uchylonym piekarniku, kroić po nocy.
Na zdjęciach kawałek ciasta podany z podgrzanym kajmakiem bez cukru (20g) i samorobną frużeliną rabarbarową – też bez cukru 😁