Carrot Cake – lekkie ciasto marchewkowe bez cukru z kremem cytrynowym i borówkami

0
Carrot Cake – lekkie ciasto marchewkowe bez cukru z kremem cytrynowym i borówkami
5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

Wjeżdżamy z przepisem na lekkie & letnie ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym i borówkami – jeden wielki kawałek sycącego, trzywarstwowego ciasta z owocami ma 170kcal 🙂

Przy okazji tego przepisu chcemy was zachęcić do eksperymentowania i kulinarnej odwagi. Zwykle robimy ciasto od podstaw, ale tym razem zdecydowaliśmy się na skorzystanie z gotowej mieszanki – którą przerobiliśmy po swojemu. I wyszło znakomicie! Użyliśmy mieszanki do keto ciasta marchewkowego Sweet Logic. Keto jak to keto, chciało, żebyśmy proszek ciastowy zmieszali z masłem. Miało być duuużo masła. Ale zamiast dużo masła wzięliśmy jeszcze więcej tartej marchewki – tyle, żeby mokre ciasto miało przekonującą gęstość. Resztę przepisu zrealizowaliśmy zgodnie z wytycznymi producenta. Wyszłoekstra puszyste, super aromatyczne ciacho o świetnym makro. Czy to znaczy, że w każdym cieście trzeba / można zamienić masło na marchewkę?? No nie 🙂 Pewnie, że nie. Tu pasowała marchewka – bo mamy ciasto marchewkowe. Równie dobrze sprawdzi się banan, tarte jabłko, puree z dyni czy gęsty jogurt. Sprawdzaj, kombinuj, łącz smaki, szukaj nowych dróg, to fajna zabawa!

Ciasto przełożyliśmy kremem cytrynowym na bazie serka wiejskiego wymieszanym z puddingiem Jell-O – dzięki temu ostatniemu krem jest gęsty ale jednocześnie puszysty i kremowy i szybciutko zastyga.

Wracając do przepisu…

SKŁADNIKI NA KETO CIASTO MARCHEWKOWE BEZ CUKRU

  • 1 paczka gotowego miksu do ciasta marchewkowego – może być dowolny, u nas Sweet Logic
  • 250g drobno tartej marchewki – marchewki ma być tyle, żeby ciasto miało gęstą, ale przelewającą się konsystencję

KREM CYTRYNOWY

  • 300g serka wiejskiego light
  • kwasek cytrynowy
  • erytrol do smaku – tu 50g
  • pół paczki budyniu bez cukru Jell-O – np. smak waniliowy, sernikowy albo biała czekolada, my użyliśmy Jell-O Vanilla Pudding*
  • skórka otarta z 2 bio cytryn

* Budynie Jell-O to amerykańskie miksy do deserów, nie mają wiele wspólnego z polskimi budyniami i nie można Jell-O zastąpić budyniem i odwrotnie. Jell-O to de facto mieszanka 5 zagęstników z aromatem i słodzikiem, jeśli nie masz Jell-O, użyj do kremu gumy ksantanowej albo żelatyny

Składniki zblendować na gładko w razie potrzeby dodając odrobinę mleka (u nas 30ml).

Ciasto przekroić na 2 blaty, oba posmarować kremem, złożyć w całość, z wierzchu udekorować borówkami lub innymi owocami sezonowymi. Gotowe!

5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote