Wjeżdżamy z przepisem na lekkie & letnie ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym i borówkami – jeden wielki kawałek sycącego, trzywarstwowego ciasta z owocami ma 170kcal 🙂
Przy okazji tego przepisu chcemy was zachęcić do eksperymentowania i kulinarnej odwagi. Zwykle robimy ciasto od podstaw, ale tym razem zdecydowaliśmy się na skorzystanie z gotowej mieszanki – którą przerobiliśmy po swojemu. I wyszło znakomicie! Użyliśmy mieszanki do keto ciasta marchewkowego Sweet Logic. Keto jak to keto, chciało, żebyśmy proszek ciastowy zmieszali z masłem. Miało być duuużo masła. Ale zamiast dużo masła wzięliśmy jeszcze więcej tartej marchewki – tyle, żeby mokre ciasto miało przekonującą gęstość. Resztę przepisu zrealizowaliśmy zgodnie z wytycznymi producenta. Wyszłoekstra puszyste, super aromatyczne ciacho o świetnym makro. Czy to znaczy, że w każdym cieście trzeba / można zamienić masło na marchewkę?? No nie 🙂 Pewnie, że nie. Tu pasowała marchewka – bo mamy ciasto marchewkowe. Równie dobrze sprawdzi się banan, tarte jabłko, puree z dyni czy gęsty jogurt. Sprawdzaj, kombinuj, łącz smaki, szukaj nowych dróg, to fajna zabawa!
Ciasto przełożyliśmy kremem cytrynowym na bazie serka wiejskiego wymieszanym z puddingiem Jell-O – dzięki temu ostatniemu krem jest gęsty ale jednocześnie puszysty i kremowy i szybciutko zastyga.
Wracając do przepisu…
SKŁADNIKI NA KETO CIASTO MARCHEWKOWE BEZ CUKRU
- 1 paczka gotowego miksu do ciasta marchewkowego – może być dowolny, u nas Sweet Logic
- 250g drobno tartej marchewki – marchewki ma być tyle, żeby ciasto miało gęstą, ale przelewającą się konsystencję
KREM CYTRYNOWY
- 300g serka wiejskiego light
- kwasek cytrynowy
- erytrol do smaku – tu 50g
- pół paczki budyniu bez cukru Jell-O – np. smak waniliowy, sernikowy albo biała czekolada, my użyliśmy Jell-O Vanilla Pudding*
- skórka otarta z 2 bio cytryn
* Budynie Jell-O to amerykańskie miksy do deserów, nie mają wiele wspólnego z polskimi budyniami i nie można Jell-O zastąpić budyniem i odwrotnie. Jell-O to de facto mieszanka 5 zagęstników z aromatem i słodzikiem, jeśli nie masz Jell-O, użyj do kremu gumy ksantanowej albo żelatyny
Składniki zblendować na gładko w razie potrzeby dodając odrobinę mleka (u nas 30ml).
Ciasto przekroić na 2 blaty, oba posmarować kremem, złożyć w całość, z wierzchu udekorować borówkami lub innymi owocami sezonowymi. Gotowe!