Najmniej kaloryczne ciasto – biszkopt bez cukru z galaretką 119kcal w kawałku

0
Najmniej kaloryczne ciasto – biszkopt bez cukru z galaretką 119kcal w kawałku
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

To prawdopodobnie najmniej kaloryczne ciasto jakie zrobiliśmy – wielgachny kawałek, 1/8 całego ciasta przygotowanego w formie 24cm ma tylko 119kcal!

Przepis jak na nas dość nietypowy, bo ma niedużą ilość białka – to nasza propozycja dla tych, którzy szukają pomysłu na ciasto dla mamy, wiemy, że nie wszystkie Mamy lubią smak odżywki białkowej, ale wszystkie zasługują na coś dobrego!

Przepis jest prosty i efektowny, ciasto nie smakuje fit ani dietetycznie – jak powszechnie wiadomo to najlepszy komplement,  zyskało nawet akceptację pięciolatków, a to wiele znaczy!

Składniki na fit ciasto z truskawkami

Ciasto składa się z 3 warstw: biszkopta, masy budyniowej i galaretki z truskawkami

Niskokaloryczny biszkopt

  • 30g mąki pszennej
  • 20g proszku budyniowego bez cukru albo mąki ziemniaczanej i aromatu
  • 20g odżywki kazeinowej albo więcej mąki pszennej
  • proszek do pieczenia
  • opcjonalnie słodzidło – tu 70g erytrolu
  • szczypta soli
  • 3 jajka

Jajka ubić z cukrem lub słodzidłem na puszystą pianę (razem, nie oddzielamy białek), dodać pozostałe składniki, zmiksować na niskich obrotach. Piec 20 minut w 180C, po 10 minutach nakryć folią aluminiową, żeby wierzch się nie spiekł. Wystudzić.

Masa budyniowa bez cukru

  • 200g serka albo skyra (to Serek Chudy Miss Talia 0%)
  • 200ml mleka, wody lub napoju roślinnego
  • 40g proszku budyniowego albo mąki ziemniaczanej
  • słodzidło, aromat wg gustu

Zmieszać proszek z wodą lub mlekiem, zagotować ciągle mieszając, uwaga, będzie super gęste!. Zdjąć z gazu, dodać serek i aromat lub słodzidło, miksować na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę od razu wyłożyć na biszkopt.

Galaretka

  • truskawki – tu 560g
  • słodzidło, aromat
  • 12g mąki ziemniaczanej albo, lepiej, tzw. Tortenguss czyli niemiecka mieszanka zagęstników do mas owocowych, do kupienia np. na Allegro, super sprawa!

Proszek zmieszać z 200ml zimnej wody, zagotować ze słodzikiem.

Na masie budyniowej wyłożyć pokrojone na kawałki truskawki, a na nie łyżką wylewać porcje masy – nie wylewaj całej galaretki na raz, bo truskawki uniosą się na powierzchnię. Uwaga, galaretka z Tortenguss bardzo szybko zastyga bo zawiera karagen!!

Wstawić ciasto do lodówki na minimum 2-3 h i można kroić!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes