To prawdopodobnie najmniej kaloryczne ciasto jakie zrobiliśmy – wielgachny kawałek, 1/8 całego ciasta przygotowanego w formie 24cm ma tylko 119kcal!
Przepis jak na nas dość nietypowy, bo ma niedużą ilość białka – to nasza propozycja dla tych, którzy szukają pomysłu na ciasto dla mamy, wiemy, że nie wszystkie Mamy lubią smak odżywki białkowej, ale wszystkie zasługują na coś dobrego!
Przepis jest prosty i efektowny, ciasto nie smakuje fit ani dietetycznie – jak powszechnie wiadomo to najlepszy komplement, zyskało nawet akceptację pięciolatków, a to wiele znaczy!
Składniki na fit ciasto z truskawkami
Ciasto składa się z 3 warstw: biszkopta, masy budyniowej i galaretki z truskawkami
Niskokaloryczny biszkopt
- 30g mąki pszennej
- 20g proszku budyniowego bez cukru albo mąki ziemniaczanej i aromatu
- 20g odżywki kazeinowej albo więcej mąki pszennej
- proszek do pieczenia
- opcjonalnie słodzidło – tu 70g erytrolu
- szczypta soli
- 3 jajka
Jajka ubić z cukrem lub słodzidłem na puszystą pianę (razem, nie oddzielamy białek), dodać pozostałe składniki, zmiksować na niskich obrotach. Piec 20 minut w 180C, po 10 minutach nakryć folią aluminiową, żeby wierzch się nie spiekł. Wystudzić.
Masa budyniowa bez cukru
- 200g serka albo skyra (to Serek Chudy Miss Talia 0%)
- 200ml mleka, wody lub napoju roślinnego
- 40g proszku budyniowego albo mąki ziemniaczanej
- słodzidło, aromat wg gustu
Zmieszać proszek z wodą lub mlekiem, zagotować ciągle mieszając, uwaga, będzie super gęste!. Zdjąć z gazu, dodać serek i aromat lub słodzidło, miksować na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę od razu wyłożyć na biszkopt.
Galaretka
- truskawki – tu 560g
- słodzidło, aromat
- 12g mąki ziemniaczanej albo, lepiej, tzw. Tortenguss czyli niemiecka mieszanka zagęstników do mas owocowych, do kupienia np. na Allegro, super sprawa!
Proszek zmieszać z 200ml zimnej wody, zagotować ze słodzikiem.
Na masie budyniowej wyłożyć pokrojone na kawałki truskawki, a na nie łyżką wylewać porcje masy – nie wylewaj całej galaretki na raz, bo truskawki uniosą się na powierzchnię. Uwaga, galaretka z Tortenguss bardzo szybko zastyga bo zawiera karagen!!
Wstawić ciasto do lodówki na minimum 2-3 h i można kroić!