Sprawdzony przepis na fit chlebek bananowy bez dodatku cukru

0
Sprawdzony przepis na fit chlebek bananowy bez dodatku cukru
5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote

Chlebek bananowy podobnie jak ciasto marchewkowe bywa często z rozpędu zaliczany do zdrowych wypieków – bo skoro ma banany (marchewkę), to na bank musi być zdrowe i fit! To nie do końca tak wygląda 😉 Oprócz bananów w klasycznym banana bread jest mnóstwo masła, jeszcze więcej tłuszczu a do tego wszystkiego fura orzechów, które owszem, mają wiele wartościowych składników, ale po pierwsze gubią ich większość w czasie pieczenia w wysokiej temperaturze, a po drugie te cudne witaminy i minerały są zanurzone w tłuszczowej, kalorycznej otoczce.

Trik w zrobieniu fit wersji chlebka bananowego polega na tym, żeby nie przedobrzyć – nie jest sztuką usunąć cały tłuszcz w składnikach zastępując masło jogurtem, sztuką jest zmniejszenie zawartości tłuszczu i cukru do takiej ilości, aby chlebek bananowy zachował swój smak i charakter mając przy tym najlepsze możliwe makro.

Podchodziliśmy do tego przepisu kilkukrotnie i udało się nam osiągnąć optymalne proporcje składników – chlebek jest wilgotny a przy tym puszysty, mocno bananowy, bardzo sycący. Zrezygnowaliśmy z dodawania orzechów do wnętrza ciasta, naszym zdaniem równie dobrze smakuje kawałek ciasta posmarowany masłem orzechowym, migdałowym czy włoskim, a takie rozwiązanie daje dużo większą elastyczność.

Jako przepis bazowy wykorzystaliśmy recepturę z Kwestii Smaku, po podliczeniu wartości odżywczych i porównaniu z przepisem oryginalnym 1/3 chlebka ma:

  • 286kcal wg przepisu oryginalnego, 179kcal wg naszego przepisu
  • 12g tłuszczu wg przepisu oryginalnego, 4g tłuszczu wg naszego przepisu
  • 37g węglowodanów wg przepisu oryginalnego, 22g tłuszczu wg naszego przepisu; tu stosunkowo najmniejsza różnica, bo banan jest bananem i swoje cukry ma
  • 6g białka wg przepisu oryginalnego, 15g białka wg naszego przepisu

Składniki na fit chlebek bananowy ciasto banana bread bez cukru

  • 3 średnie jajka
  • erytrol biały lub brązowy, wg uznania, ok 70g-100g
  • 300g bardzo dojrzałych bananów
  • 200g bezsmakowej odżywki białkowej, najlepiej kazeiny, może być np. mąka migdałowa
  • 50g masła
  • 100g ricotty
  • 350g mąki orkiszowej
  • szczypta soli i łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec na złoto 50-55 minut w 170C. Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu ciasta.

5.00 avg. rating (85% score) - 1 vote