Jagoda goji

0
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Jagody goji cieszą się obecnie bardzo dużym zainteresowaniem. Są one stosowane w medycynie naturalnej w krajach azjatyckich od wieków. Źródłem jagód jest kolcowój tybetański (Lycium barbarum L.). Obecnie używane są też powszechnie w świecie zachodnim. Są one rekomendowane między innymi jako wsparcie dla odporności oraz przy leczeniu reumatyzmu oraz przy niepłodności. Ma także redukować zmęczenie, poprawiać koncentrację i wspomagać odchudzanie. Mają przedłużać życie, dlatego nazywane są „jagodami długowieczności”.

Jak działają jagody goji?

W jagodach jogi znajdziemy szeroką gamę wartościowych składników. Przede wszystkim jest ono bogatym źródłem białka – zawiera aż 18 różnych aminokwasów. Ponadto są one źródłem węglowodanów oraz tłuszczów, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6. Posiadają witaminy takie jak B1, B2, B6, witaminy C oraz E i różne składniki mineralne – wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk i selen.

Jedna za najbardziej cenny składnik jagód goji uznaje się bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP, który, według badań, posiada działanie wspierające układ odpornościowy, przeciwutleniające, a także przeciwnowotworowe. Zawierają też związki o działaniu przeciwzapalnym.

Oprócz tego spożywanie jagód goji zalecane jest osobom chcącym zadbać o swój układ sercowo-naczyniowy. Normalizują one poziom ciśnienia oraz cholesterolu, zapobiegając chorobom serca. Również pomagają obniżać pozom cukru we krwi i zmniejszają insulinooporność. Ze względu na dużą ilość karotenoidów, zeaksantyny i luteinę goji pozytywnie wpływają na działanie zmysłu wzroku.

Właściwości jagód goji:

  • poprawia działanie układu odpornościowego

  • jest bogatym źródłem składników odżywczych

  • zmniejsza poziom cholesterolu i normalizuje ciśnienie

  • wspiera działanie układu krwionośnego i serca

  • wspomaga zmysł wzroku

  • reguluje pracę układu pokarmowego

Sposób użycia jagód goji

W sprzedaży znajdziemy przede wszystkim jagody goji suszone. Można jeść je samodzielnie albo dodawać do różnych produktów, na przykład jogurtów czy musli. Zalecane spożycie to około 1/4 szklanki dziennie.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes