Data ważności to nie wyrok – włącz zmysły!

0
Data ważności to nie wyrok – włącz zmysły!
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Jaki masz stosunek do dat ważności?

Zrobiliśmy test, żeby pokazać, że data ważności jest tylko deklaracją producenta, i nie zastąpi rozsądku i zmysłów. Przetestowaliśmy jogurt proteinowy, którego data ważności minęła 2,5 miesiąca temu – smakuje dokładnie tak samo jak 3 miesiące temu!

To, że produkt jest po terminie, nie oznacza, że nie nadaje się do spożycia (z wyjątkami, o tym za chwilę) – ale jednocześnie to, że produkt jest 'w dacie’ nie gwarantuje, że nie będzie popsuty! Tak! to działa w dwie strony!

Zacznijmy od podstaw, czyli dwa podstawowe zwroty

  • NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED (KOŃCEM) (BEST BEFORE) to data minimalnej trwałości, po jej upływie prawidłowo przechowywany produkt może stracić pewne walory (kolor, smak, zapach, rozwarstwienie, np. bielenie czekolady), jednak jego spożycie po tej dacie nie odbije się niekorzystnie na naszym zdrowiu. Data wyrażona w miesiącach odnosi się do końca miesiąca (czyli BEST BEFORE 11/22 to 30. listopada 2022), a data wyrażona w latach do ostatniego dnia roku – rzadko spotykane, ale np. tak są znakowane pastylki Fischerman’s Friends
  • NALEŻY SPOŻYĆ DO (EXPIRY DATE) to termin przydatności do spożycia używany w stosunku do produktów, które łatwo się psują. Spożywanie ich po upływie daty oznaczonej na opakowaniu może być groźne dla zdrowia!

Zaufaj zmysłom i rozsądkowi – najpierw sprawdź kolor, zapach, konsystencję, dopiero jeśli nie budzą żadnych wątpliwości, możesz spróbować smaku.

Co ma znaczenie dla praktycznej przydatności produktu do spożycia?

  • szczelność opakowania – jeśli opakowanie jest nieszczelnie, zachowaj potrójną czujność, szczególnie w przypadku mokrych produktów
  • warunki przechowywania – żeby rozważać, czy produkt ma szansę być zdatny do spożycia pomimo upływu daty ważności musisz wiedzieć, że był poprawnie przechowywany – dlatego np. nigdy nie jedz lodów, które wcześniej był rozmrożone
  • jakość samego produktu – zdarzają się felerne partie, zanieczyszczenie linii produkcyjnej – nie mamy na to wpływu – w takim wypadku produkt może się popsuć na każdym etapie

Ważne zasady:

  • Daty ważności suchych sypkich produktów można traktować z dużą swobodą, UE pracuje nawet nad zniesieniem dat ważności dla produktów takich jak makarony czy mąki.
  • Im wyższa zawartość wody, owoców – tym większa podatność na zepsucie.
  • Mięso, ryby, garmaż, wędliny, produkty z niepasteryzowanego mleka – bezwzględnie przestrzegaj terminów
  • Pleśń = śmietnik, zawsze!
  • Dzieci, osoby starsze, w ciąży, chore i osłabione – nie powinny podejmować ryzyka testowania produktów
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes