Zapisz przepis na mega szybkie, proste ciastka proteinowe – aromatyczne, kruche i delikatne, bez cukru, jedno ciacho ma 7g białka, smakują każdemu niezależnie od diety.
SKŁADNIKI -10 CIASTEK (średnica 8cm)
- 65g odżywki proteinowej – wegańskiej lub kazeinowej, można zastąpić mąką pszenną/owsianą/migdałową, użyliśmy PES Snickerdoodle
- 30g erytrolu
- 30g mąki migdałowej, można zastąpić kokosową
- 85g margaryny light (tu Flora Light), można zastąpić masłem lub jogurtem greckim i masłem orzechowym 50:50
- łyżka mleka/wody
- szczypta soli
- 1/2ł pdp
- ekstrakt wanilii / aromat wg gustu
- opcjonalnie dodatki – tu siekane orzechy ziemne
- do ozdoby – czekolada jako polewa i kuleczki proteinowe w białej czekoladzie, może być też posypka lukrowa lub orzechy
- Wszystkie składniki ciasta zamieszać łyżką, na koniec zagnieść ręką na jednolitą masę. Podzielić na 10 równych porcji, utoczyć kulki wielkości orzech włoskiego, wstawić do lodówki na 20 minut.
- Piekarnik nagrzać do 175C
- Kulki rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na grubość ok 1cm, zachowaj odstępy bo ciastka urosną
- Piec 12 minut na złoto
- Studzić na kratce, zimne udekorować
- Finito!