Proteinowe ciastka owsiane bez cukru – szybki & prosty przepis

0
Proteinowe ciastka owsiane bez cukru – szybki & prosty przepis
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Zapisz przepis na mega szybkie, proste ciastka proteinowe – aromatyczne, kruche i delikatne, bez cukru, jedno ciacho ma 7g białka, smakują każdemu niezależnie od diety.

SKŁADNIKI -10 CIASTEK (średnica 8cm)

  • 65g odżywki proteinowej – wegańskiej lub kazeinowej, można zastąpić mąką pszenną/owsianą/migdałową, użyliśmy PES Snickerdoodle
  • 30g erytrolu
  • 30g mąki migdałowej, można zastąpić kokosową
  • 85g margaryny light (tu Flora Light), można zastąpić masłem lub jogurtem greckim i masłem orzechowym 50:50
  • łyżka mleka/wody
  • szczypta soli
  • 1/2ł pdp
  • ekstrakt wanilii / aromat wg gustu
  • opcjonalnie dodatki – tu siekane orzechy ziemne
  • do ozdoby – czekolada jako polewa i kuleczki proteinowe w białej czekoladzie, może być też posypka lukrowa lub orzechy
  1. Wszystkie składniki ciasta zamieszać łyżką, na koniec zagnieść ręką na jednolitą masę. Podzielić na 10 równych porcji, utoczyć kulki wielkości orzech włoskiego, wstawić do lodówki na 20 minut.
  2. Piekarnik nagrzać do 175C
  3. Kulki rozpłaszczyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na grubość ok 1cm, zachowaj odstępy bo ciastka urosną
  4. Piec 12 minut na złoto
  5. Studzić na kratce, zimne udekorować
  6. Finito!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes