Krem proteinowy bez cukru a la Białe Michałki – 5 razy mniej kcal niż NutLove :)

1
Krem proteinowy bez cukru a la Białe Michałki – 5 razy mniej kcal niż NutLove :)
5.00 avg. rating (90% score) - 2 votes

Działamy‼‼ Zrób z nami krem michałkowy!

‼Zanim powiemy co i jak, krótki komunikat ostrzegawczy: ‼

Jeśli masz w domu jakiekolwiek kremy takie jak Delikates KFD, Sweet Mill albo NutLove to koniecznie zjedz wszystkie opakowania do dna ZANIM przetestujesz ten przepis, bo jak już go sprawdzisz, nigdy więcej nie sięgniesz po gotowce. 😁😁

Chociaż przyznajemy, że wymienione kremy są przepyszne uzależniająco wręcz dobre, to jednak małą zagadką🤔 pozostaje dla nas ich popularności „świecie Fit”, z prostego powodu: są piekielnie kaloryczne. Owszem, nie mają cukru, ale część tego cukru zajmują tłuszcze których jest wręcz więcej niż w kremach typu Nutella😲😳, a i kaloryczność jest na zbliżonym poziomie – większość osób na redukcji po prostu nie ma miejsca na więcej niż skromną łyżeczkę takiego kremu.

Dlatego postanowiliśmy sobie za cel odtworzyć go💪💪 i to w warunkach domowych👩‍🍳 a nie fabrycznych👨‍🔬, tak żeby każdy mógł z tego skorzystać ale na samym początku postanowiliśmy sobie ☝️jedno ograniczenie:

🛑nie będzie w tym kremie żadnych wynalazków typu ciecierzyca, kalafior, burak, fasola, awokado i inne tym podobne cudowne składniki, o których autor przepisu zawsze twierdzi że nic a nic nie czuć ich w smaku, a wszyscy wiemy jak jest.😜🙃

🥰Po wielu próbach, wreszcie mamy to!😍🤩
Z dumą prezentujemy wam nasz autorski przepis na pierwszy z kremów Guiltfree Spreads! Na pierwszy ogień poszły Michałki – nie przypadkiem, bo biała czekolada i masło orzechowe to smak najnowszego NutLova AllNutrition NUTLOVE White Choco Peanut 😉

Poznajcie michałkowy krem proteinowy Zacznijmy od makro:

CAŁY SŁOIK TEGO CUDA MA MNIEJ KALORII NIŻ 100G KTÓREGOKOLWIEK ZE ZNANYCH 'FIT KREMÓW’.💪💪💪

Nieźle co?!

Składniki na 400 g kremu

Poniżej omówienie składników, które konieczne a które można pominąć lub zastąpić
🥄30g białka kazeinowego smak najlepiej w miarę neutralny typu wanilia /śmietanka, białko nie stanowi w tym kremie źródła smaku, tylko gęstości
🥄30g masła orzechowego w proszku
🥄90g erytrolu, lubiącym słodki smak i polecamy dodać jeszcze około 10 pastylek zmielonego na proch słodzika w tabsach
🥄szczypta soli.
🥄3-5 pipetek aromatu Funky Flavors Sweet PB White Choc
🥄15g rozpuszczonego w mikrofalówce masła kakaowego
🥄5g gumy ksantanowej
🥄2g – 3g gumy celulozowej
🥄200ml zimnej wody
🥄szczypta lecytyny sojowej, albo łyżeczka kisielu z siemienia lnianego
🥄opcjonalnie 2 Michałki

Przygotowanie kremu proteinowego z gumą ksantanową

  • Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i intensywnie blendujemy przez minutę do osiągnięcia puszystej, gładkiej, jednolitej masy, w razie
    konieczności dodajemy jeszcze trochę zagęstnika.
  • Gotowy krem przekładamy do słoika, najlepiej szklanego i wyparzonego, i przechowujemy w zamknięciu przez maksymalnie 2 tygodnie.
  • Pamiętaj, że w kremie nie ma żadnych konserwantów, a jest woda, jest więc podatny na zepsucie się. Nie trzymaj go dłużej i przestrzegaj zasad higieny – pod żadnym pozorem nie wyjadaj łyżeczką bezpośrednio ze słoika.
  • Krem najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, wtedy smaki ładnie się łączą

Przepis – zamienniki i niezbędniki

👉30G BIAŁKA KAZEINOWEGO, opcjonalnie można zamienić na wegańskie; tego składnika nie można zastąpić żadnym innym ani mlekiem w proszku, ani skrobią, ani białkiem serwatkowym
👉30G MASŁA ORZECHOWEGO W PROSZKU; może być Krukam, AllNutrition, albo PB2, z niewielkimi różnicami w makro
👉90G ERYTROLU; wydaje się że to jest duża ilość, ale stosujemy zagęstniki które mają to do siebie że wyciągają z innych składników intensywność smaku i źródeł słodyczy musi być dużo, dlatego oprócz tego lubiącym słodki smak i polecamy dodać jeszcze około 10 pastylek zmielonego na proch słodzika w pastylkach albo czystej stewii.
👉SZCZYPTA SOLI – musowo
👉AROMAT – musi być, decyduje o smaku
👉15G MASŁA KAKAOWEGO; ten składnik teoretycznie nie jest niezbędny, ale masło kakaowe ma intensywny zapach kojarzony ze smakiem białej czekolady i dodanie go sprawia że smak kremu jest pełny i bardziej autentyczny. Jeśli nie masz masła kakaowego, można ewentualnie zastąpić innym tłuszczem, ale powinien to być tłuszcz neutralny w smaku czyli na przykład rafinowany olej kokosowy albo masło shea, ewentualnie poczciwy olej słonecznikowy albo rzepakowy.
👉5G GUMY KSANTANOWEJ – gumę ksantanową można ewentualnie zastąpić gumą guar, w tym przepisie bez większej różnicy dla konsystencji.
👉2G GUMY CELULOZOWEJ; ten dodatkowy zagęstnik wprowadzamy z uwagi na właściwości celulozy – nadaje preparat on wrażenie tłustości; w tym kremie niemal nie mamy źródeł tłuszczu, poza masłem kakaowym, więc żeby uzyskać efekt smakowitych tłustości charakterystyczny dla tego rodzaju kremów musimy trochę oszukać stosując zagęstniki. Poza tym przy zagęstnikach zasada „im więcej tym lepiej” działa tylko do pewnego momentu – za dużo jednego zagęstnika sprawi, że smak będzie mdły, dlatego stosujemy różne zagęstniki wykorzystując efekt synergicznego współdziałania
👉SZCZYPTA LECYTYNY SOJOWEJ, albo łyżeczka kisielu z siemienia lnianego; ten składnik nie jest istotny dla właściwości smakowych, pełni tylko rolę emulgatora, czyli składnika funkcyjnego sprawiającego że faza wodna łączy się z fazą tłuszczową. Jak być może pamiętacie z lekcji chemii w szkole podstawowej tłuszcze i woda się nie lubią, ich cząsteczki odpychają się. Jeżeli w tym przepisie nie użyjemy żadnego emulgatora, składniki nie połączą się dobrze ani trwale, szybko zacznie się z nich wytrącać woda – to nie jest żaden dramat, przed każdym użyciem można zamieszać, ale fajnie jest kiedy
konsystencja jest jednolita i właśnie lecytyna albo siemię lniane zapewnia nam ten efekt. Jeśli jednak nie masz ani jednego, ani drugiego, zupełnie niczym się nie przejmuj, możesz pominąć ten składnik.
👉DWA MICHAŁKI; Jeśli jeszcze chcesz zbić kalorie możesz je pominąć, bo nie są bardzo wyczuwalne w smaku, ale jednak trochę autentyczności od siebie dodają.

5.00 avg. rating (90% score) - 2 votes