Przepis z dedykacją dla Blanki 🤗 Doszły nas słuchy, że nie macie pomysłu na wykorzystanie niektórych mąk orzechowych – przychodzimy więc z przepisem na
pysznego domowego batona proteinowego z mąki z orzecha włoskiego, wzorowanym na niedostępnym już Quest Banana Nut Muffin, którego bije na głowę
makrosami, składem, smakiem i konsystencją 🥳- ma 22g białka w mniej niż 200kcal!
Poniżej podajemy przepis, a dalej listę zastępników, przepis jest prosty i szybki, przygotowanie 4 batonów zajmuje mniej niż 10 minut!
SKŁADNIKI na 4 domowe batony proteinowe
- 🍌75g mąki z orzechów włoskich*
- 🍌60g odżywki białkowej*, tu smak miodowy, może być waniliowy, czekoladowy, bananowy
- 🍌15g dowolnego syropu zero – smak dość dowolny, chodzi o źródło zagęstników
- 🍌15g margaryny light*, tu Flora
- 🍌15g masła kakaowego*
- 🍌32g białka jaj sparzonego*
- 🍌kilka kropli aromatu*
- 🍌szczypta soli
- 🍌40g mielonego erytrolu
- 🌰🍫dodatki – tu orzechy włoskie i kropelki czekolady bez cukru
- stop w mikrofali na niskiej mocy masło kakaowe i margarynę.
- połącz w misce suche składniki, dodaj białko jaja, zamieszaj, dodaj ciepłe tłuszcze.
- zagnieć masę, będzie mieć konsystencję plasteliny.
- podziel na 4 równe części, do foremek wsyp na dno dodatki, przygnieć masą, dobrze uklep. Odstaw do zastygnięcia.
Batony przechowuj w temperaturze pokojowej owinięte folią spożywczą, zachowają przyjemną konsystencję przez 3-4 dni, ponieważ nie z
awierają
emulgatorów ani regulatorów wilgotności z każdym dniem będą bardziej suche, warto więc przygotować małe partie tak żeby zawsze mieć pod ręką świeże.
**ZASTĘPNIKI**
🔄mąka z orzecha włoskiego 👉mleko w proszku / mąka kokosowa / mielone płatki
owsiane / odżywka
🔄odżywka👉 j.w.
🔄margaryna 👉 masło orzechowe / olej kokosowy
🔄masło kakaowe 👉 czekolada
🔄białko jaja 👉 jogurt naturalny
🔄aromat 👉 zamiast aromatu i białka jaja możesz użyć 35g banana, ALE taki baton musisz zjeść w ciągu 12h i przechowywać w lodówce!