Przepis na proteinowe Pumpkin Spice Latte jak ze Starbucksa – 24g białka & 207kcal

0
Przepis na proteinowe Pumpkin Spice Latte jak ze Starbucksa – 24g białka & 207kcal
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Proteinowe Pumpkin Spice Latte jak ze Starbucksa! Jeśli do tej pory klimat importowanego z USA szaleństwa wokół smaku Pumpkin Spice Latte nie był dla Ciebie do końca jasny, to ten przepis cię pochłonie.

Najpopularniejsza wersja Pumpkin Spice Latte Grande Latte z 2% mlekiem i bitą śmietaną to 380 kalorii, w tym 14g tłuszczu, 52g węglowodanów z czego 50g to cukier. Boli, prawda? Nasza wersja ma o połowę mniej kalorii, 3 razy mniej tłuszczu, 2 razy mniej węgli i zero cukru a do tego 20g białka czyli tyle co dobry baton proteinowy!

Powiedzmy sobie szczerze – Pumpkin Spice Latte ma tyle wspólnego z kawą co ciasto marchewkowe z marchewką – czyli niby tak, ale jednak nie. Pumpkin Spice Latte to po prostu deser z odrobiną kawy, puree dyniowym i klimatycznymi przyprawami, które dobrze skomponowane naprawdę mogą ukraść duszę.

Lecimy z przepisem na dużą porcję 400ml, na filmie została podzielona na dwie porcje.

Składniki na proteinowe Pumpkin Spice Latte

  • 200ml mleka (tu krowie 0%, może być roślinne)
  • 20g odżywki białkowej, może być wegańska, można zastąpić masłem orzechowym w proszku; polecamy smaki neutralne (wanilia, śmietanka), mleczne (Cereal Milk, Hokkaido) a z bardziej fikuśnych genialnie wychodzi z odżywką o smaku solonego karmelu
  • 50g pieczonej dyni (poradnik jak upiec dynię na puree znajdziecie tu)
  • 150ml dobrej kawy
  • kilka kropli aromatu Funky Flavors Sweet Pumpkin Spice Latte – tych kilka kropli robi gigantyczną różnicę w smaku

Składniki zblendować, przelać przez sitko do szklanek. Udekorować bitą śmietaną (25g Bakoma), posypać cynamonem i/lub przyprawą do szarlotki bez cukru. Można przygotować z kostkami lodu jako frappé, ale to raczej w innym sezonie 😉

Czas blendowania to około 20 sekund – tyle wystarczy, żeby uzyskać apetyczną piankę.
Z podanej ilości wychodzą dwie porcje 220ml
Dynia nie jest w zasadzie wyczuwalna w smaku – ale nadaje kremowej konsystencji
Shake jest gęsty, kremowy i aksamitny, dodatkowej gęstości i kremowości dodaje odżywka białkowa
Z wierzchu dekorujemy bitą śmietaną (taka w spray’u wychodzi całkiem korzystnie kalorycznie) i kruszonymi ciasteczkami, można polać sosem karmelowym.
Na koniec niezbędnik, bez którego nie istnieje żaden jesienny deser: CYNAMON!!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes