Domowy chleb proteinowy w mniej niż 1h – prosty & super chrupiąca skórka!

0
Domowy chleb proteinowy w mniej niż 1h – prosty & super chrupiąca skórka!
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Przedstawiamy przepis na super prosty, mega szybki domowy chleb proteinowy bez drożdży, bez wyrastania – od momentu rozpoczęcia mieszania składników do chwili, gdy ukroisz pierwszą parzącą palce chrupiącą kromkę własnego chleba minie mniej niż godzina!

Przepis z naszymi modyfikacjami, oryginalny podpatrzyliśmy u Biene z @bienesfitlife

Składniki na 1 bochenek proteinowy 1,1kg (około 18 kromek)

  • 355g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 55g mąki z pestek dyni (tu Grapoila), można zastąpić migdałową, owsianą
  • 100g kazeiny bezsmakowej (tu MtyProtein)
  • 250ml mleka roślinnego lub krowiego 2%
  • 20g neutralnego w smaku tłuszczu (olej rzepakowy, oliwa, masło)
  • 16g proszku do pieczenia
  • 20ml octu albo soku z cytryny
  • 1ł soli
  • 300ml wody mocno gazowanej (dodatkowy katalizator proszku do pieczenia, zwiększa wyrastanie, nie można zastąpić niegazowaną)

Dodatkowo: pestki i nasionka do posypania, mąka do obsypania chleba, spray do smażenia lub oliwa + pędzelek

Przygotowanie – liczy się czas, przygotuj sobie wcześniej naczynia, mikser z hakami i łyżki, nagrzej piekarnik do 250C, wyjmij blachę na wierzch (silikonowa lub blaszana + papier do pieczenia.

Przygotowanie – jak zrobić domowy fit chleb

  1. Zmieszaj suche składniki
  2. Podgrzej mleko z tłuszczem do około 40C
  3. Dodaj ocet (zwarzy się mleko, to jest ok) i wodę gazowaną
  4. Wlej mokrą mieszankę do suchych składników, miksuj hakami 3 minuty na wysokich obrotach
  5. Od razu przełóż masę do formy, natnij głęboko nożem (ok 4cm), posyp nasionkami, psiknij pamem i obsyp mąką
  6. Szybko wstaw do piekarnika i piecz 35 minut góra-dół bez termoobiegu
  7. Jedz!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes