Przedstawiamy przepis na super prosty, mega szybki domowy chleb proteinowy bez drożdży, bez wyrastania – od momentu rozpoczęcia mieszania składników do chwili, gdy ukroisz pierwszą parzącą palce chrupiącą kromkę własnego chleba minie mniej niż godzina!
Przepis z naszymi modyfikacjami, oryginalny podpatrzyliśmy u Biene z @bienesfitlife
Składniki na 1 bochenek proteinowy 1,1kg (około 18 kromek)
- 355g mąki orkiszowej lub pszennej
- 55g mąki z pestek dyni (tu Grapoila), można zastąpić migdałową, owsianą
- 100g kazeiny bezsmakowej (tu MtyProtein)
- 250ml mleka roślinnego lub krowiego 2%
- 20g neutralnego w smaku tłuszczu (olej rzepakowy, oliwa, masło)
- 16g proszku do pieczenia
- 20ml octu albo soku z cytryny
- 1ł soli
- 300ml wody mocno gazowanej (dodatkowy katalizator proszku do pieczenia, zwiększa wyrastanie, nie można zastąpić niegazowaną)
Dodatkowo: pestki i nasionka do posypania, mąka do obsypania chleba, spray do smażenia lub oliwa + pędzelek
Przygotowanie – liczy się czas, przygotuj sobie wcześniej naczynia, mikser z hakami i łyżki, nagrzej piekarnik do 250C, wyjmij blachę na wierzch (silikonowa lub blaszana + papier do pieczenia.
Przygotowanie – jak zrobić domowy fit chleb
- Zmieszaj suche składniki
- Podgrzej mleko z tłuszczem do około 40C
- Dodaj ocet (zwarzy się mleko, to jest ok) i wodę gazowaną
- Wlej mokrą mieszankę do suchych składników, miksuj hakami 3 minuty na wysokich obrotach
- Od razu przełóż masę do formy, natnij głęboko nożem (ok 4cm), posyp nasionkami, psiknij pamem i obsyp mąką
- Szybko wstaw do piekarnika i piecz 35 minut góra-dół bez termoobiegu
- Jedz!