Co jeść podczas sesji? Produkty na koncentrację.

0
Co jeść podczas sesji? Produkty na koncentrację.
2.00 avg. rating (55% score) - 1 vote

Zbliża się sesja? Ważny egzamin? Kilka produktów spożywczych które poprawią pamięć i szybkość uczenia się!

  1. Orzechy – wyróżniamy wiele rodzajów orzechów i przed ważnym egzaminem wszystkie będą dla ciebie dobre. Zawierają składniki odżywcze, tłuszcze i niewielką ilość węglowodanów, dzięki czemu są naturalnym „doładowaniem energetycznym”. Dodatkowo są smaczne, łatwo łączą się z innymi produktami i są wygodne w przechowywaniu i transporcie.
  2. Jabłka – tak, jabłka mogą trzymać Cię z dala od lekarzy, a przynajmniej tych związanych z pamięcią 🙂 Zawierają wysoki poziom acetylocholiny, która wpływa na percepcję zmysłową czyli po polsku… szybkość uczenia się! Jabłka redukują napięcie oraz stres. Są badania sugerujące, że uczniowie którzy regularnie spożywali jabłka na lunch, mieli średnio 7 pkt więcej na testach niż inni uczniowie.
  3. Borówki – w jednej borówce jest więcej przeciwutleniaczy niż w nie jednym suplemencie. Natężenie tych
    źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl

    składników odżywczych poprawia zdolność do zapamiętywania, rozumienia werbalnego, podejmowania decyzji i umiejętności numerycznych. Borówki stanowią świetny dodatek do jogurtów, które z kolei korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit.

  4. Kurkuma – jest silnym przeciwutleniaczem, który uważa się za świetny suplement zarówno jako pomoc w uczeniu się, jak i zmniejszeniu odczuwania zmęczenia, a nawet leczeniu raka. Są badania które udowadniają neuroprotekcyjny wpływ kurkumy na zaburzenia neurologicznych, w tym Alzheimera i nowotwory.
  5. Łosoś – tłuszcze w łososiu są głównym powodem aby jeść te ryby. Są szczególnie bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które są ważne dla tworzenia nowych dróg neuronowych. Spożywając ryby trzeba pamiętać o ich zanieczyszczeniu, np. dziki łosoś zawiera rtęć, ale nadal jest zdrowszy od łososia hodowlanego, który zawiera niewiele kwasów tłuszczowych omega-3, jeśli w ogóle.
  6. Nasiona dyni – zawierają tłuszcze ELA i ALA ważne dla prawidłowej pracy mózgu. Są również bogate w magnez i cynk. Jest to o tyle istotne, że odnotowuje się zwiększone straty tych mikroskładników w czasie przedłużających okresów stresu oraz napięcia nerwowego.
  7. Brokuły – w brokułach znajdują się składniki odżywcze, które chronią nowe połączenia nerwowe powodując bardzo szybkie przejście z pamięci krótkotrwałej do pamięci długoterminowej.
  8. Gorzka czekolada – jest bogaty w błonnik, żelazo i magnez. Flawonoidy w ciemnej czekoladzie zwiększają przepływ krwi i poprawiają funkcję serca, co może również poprawiać ukrwienie mózgu, a co za tym idzie pamięć! Zawiera także stymulanty, kofeinę i teobrominę. Ciemna czekolada może być lepsze niż kawa!
  9. Ciemno zielone liście warzyw – wszystkie ciemne warzywa są bogate w witaminę K i azotany. Naturalnie występujące azotany bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Inaczej ma się sytuacja z azotanami chemicznymi, które znajdują się w w konserwowanych produktach żywnościowych, a które niszczą barierę „krew-mózg” powodując trwałe zmiany degeneracyjne.Witamina K jest niezbędna do krzepnięcia krwi, jest również jednym z ważnych składników odżywczych do tworzenia nowych ścieżek neurotycznych. Można nauczyć się, kiedy ma się wystarczająco dużo witaminy K w swoim systemie obserwując swoje możliwości uczenia się i zapamiętywania.
  10. Awokadojednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w awokado pomagają w krążeniu krwi, co z kolei usprawnia pracę naszego mózgu. Są bogate w przeciwutleniacze i jak również kwasy omega-3 i omega-6.

Dlaczego potrzebujesz urozmaiconej żywności?

źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl

Chociaż pisałam, że orzechy są doskonałe dla pracy mózgu, to jedzenie tylko ich samych nic nie da. Organizm potrzebuje równowagi. Dlatego łączymy różne produkty w różnym czasie, aby uzyskać jak najlepszy bilans składników odżywczych.

Nie przejmuj się jednak skrupulatnym liczeniem witamin i składników odżywczych! Nawet dietetyk nie jest w stanie zliczyć wszystkich witamin, minerałów, składników odżywczych, węglowodanów, białek i cukrów w swojej codziennej diecie. I nie jesteśmy do tego stworzeni. Naturalne pokarmy zawierają to czego potrzebujemy i kiedy tego potrzebujemy.  Jednak aby organizm sygnalizował nam swoje zapotrzebowanie, musimy kategorycznie unikać produktów przetworzonych które zaburzają ten naturalny proces bilansu organizmu.

Co zatem jeść podczas sesji?

Proponowany jadłospis w okresie uczenia się:

Śniadanie – jajecznica na maśle klarowanym, kromką chleba żytniego na zakwasie z ogórkiem i papryką pokrojonymi w słupki

II śniadanie – jogurt z owocami leśnymi, orzechami włoskimi i otrębami ; jabłko pokrojone na cząstki

Obiad – pieczony łosoś w ziołach z ryżem i zieloną sałatką z sosem vinegrette

Kolacja – sałatka z kurczakiem, awokado i brokułami z dodatkiem makaronu pełnoziarnistego

 

Jak jest w dzień egzaminu?

Lepiej pójść do egzaminu „niedojedzonym„, niż z pełnym żołądkiem. Gdy bliża się czas testu nasz niepokój wzrasta, a lęk spowalnia lub całkowicie zatrzymuje nasz układ trawienny.

 

Proponowane śniadanie przed egzaminem

Optymalnie byłby zjeść mały omlet ze szpinakiem i warzywami lub jajecznice na maśle z pomidorami. Śniadanie o niskiej zawartości cukrów i bogate w antyoksydanty nie będzie wpływać na gospodarkę węglowodanową. Unikaj pączka, słodkiej kawy czy płatków śniadaniowych – są to produkty o wysokiej zawartości cukrów i mogą przyczynić się do odczuwania zmęczenia i gorszej koncentracji co nie jest korzystne w czasie egzaminów i zaliczeń 🙂

 

2.00 avg. rating (55% score) - 1 vote