Czekoladowo-wiśniowe Lava Cake bez cukru 47g białka & 412kcal

0
Czekoladowo-wiśniowe Lava Cake bez cukru 47g białka & 412kcal
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Obłędnie dobre, hiper mocno czekoladowe ciasto, z wierzchu spieczone, w środku skrywa płynną czekoladowo-wiśniową lawę. Jeśli kochasz połączenie wiśni i ciemnej czekolady, nie przejdziesz obojętnie obok tego cudeńka. Na samym dole znajdziesz film z eruopcją czekoladowo-wiśniowej lawy!

A oprócz tego, że dobre, łatwe i sycące, to nie ma w nim cukru, za to dostarcza 47g białka i ma niewiele ponad 400kcal. To już ostatni post, w którym testujemy proteinowe puddingi z Aldi, dziś oczywiście w akcji jest czekoladowy. To równocześnie kolejny przepis, w którym korzystamy z naszej domowej wiśniowej frużeliny bez cukru, bo jesteśmy w niej zakochani. Oczywiście nie trzeba robić samodzielnie, równie dobrze sprawdzi się gotowiec!

Lista składników jest prosta i krótka, podajemy propozycje zamienników wegańskich i dla osób, które nie używają odżywek białkowych.

Przepis na proteinowe brownie

  • 150g skyr (w wersji wegańskiej można zastąpić dojrzałym bananem albo jogurtem roślinnym)
  • 20g kakao odtłuszczonego (najmniej tłuszczu ma kakao Skinnylicious 1%)
  • 15g czekoladowej odżywki białkowej (użyliśmy MyProtein Impact Whey Chocolate Brownie, naszym subiektywnym zdaniem jedna z najlepszych czekoladowych odżywek na rynku, w wersji wegańskiej może być oczywiście odżywka roślinna)
  • 25g mąki (tu orkiszowa)
  • 3g proszku do pieczenia (dokładnie, nie syp na oko)
  • 60ml wody gazowanej
  • słodzidło wg gustu, użyliśmy erytrolu

Składniki połączyć widelcem, nie mieszać zbyt długo bo ciasto wyjdzie gumiaste – ciasta z dodatkiem białka serwatkowego WPI / WPC mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.

Wlać do naczynia żaroodpornego połowę masy, na nią nałożyć dodatki czyli:

  • 100g czekoladowego budyniu proteinowego (użyliśmy nowego Milsani z Aldi, może być Ehrmann, a jeśli białko nie ma dla ciebie znaczenia sprawdzi się np deser Korona albo Monte)
  • 50g frużeliny wiśniowej (używamy naszej samorobnej, może być gotowa, może być także dżem)

Z wierzchu wylewamy pozostałą część masy, pieczemy 16 minut w 180C z termoobiegiem (dzięki temu ładnie się spiecze z wierzchu i zrobi się skorupka). Odczekaj chwilę zanim siądziesz do jedzenia bo lawa w środku jest gorąca… jak lawa 🙂


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes