Proteinowy budyń karmelowo-piernikowy – jak zrobić pudding taki jak Ehrmann?

0
Proteinowy budyń karmelowo-piernikowy – jak zrobić pudding taki jak Ehrmann?
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Zastanawiasz się jak w domowych warunkach przygotować budyń białkowy o konsystencji takiej, jaka ma pudding Ehrmann albo budyń Valio? Właśnie tak! To naprawdę proste – bazę klasycznego budyniu podkręcamy białkiem i zagęszczamy żelatyna lub agarem – i gotowe! Czyli trochę budy, ale nie do końca trochę koktajl białkowy, ale nie całkiem, i trochę galaretka – ale do niej z tych trzech wymienionych konsystencji jest temu deserowi zdecydowanie najdalej – na szczęście, bo galaretka piernikowa… brrr… jakoś nie brzmi to zachęcająco!

To już drugi przepis inspirowany limitowanymi świątecznymi Dumlami z Ikei w świątecznej piernikowej wersji Dumle Gingerbread, na pierwszy ogień poszedł batonik białkowy z dumlowym nadzieniem, a teraz kręcimy budyń karmelowo-piernikowy. Oczywiście bazy składników & konsystencji można użyć z dowolnymi smakami, także owocowymi czy całosezonowymi karmelami i czekoladami.

Sekretem składników jest takie ich zrównoważenie, żeby połączyć kremowość budyniu, z gęstością i stabilnością galaretki – za tę ostatnią odpowiada agar, równie dobrze sprawdzi się żelatyna.

Deser karmelowo-piernikowy a la Dumle Gingerbread, czyli piernikowo-karmelowy budyń proteinowy z czekoladową skorupką – przesuń do końca i zobacz jak jak pęka czekoladowa kra (z dźwiękiem!🙏🔊)

Cała porcja to ⚠️286kcal ⚠️28g białka ⚠️ 26g węglowodanów ⚠️ 12g tłuszczu

Jeśli chcesz oszczędzić kcal można zrezygnować z polewy czekoladowej, ale szkoda by było stracić takie smakowe combo 🙃

BUDYŃ PROTEINOWY JAK EHRMANN – SKŁADNIKI

🍮350ml wody
🍮8g mąki ziemniaczanej lub budyniu np tofi albo krówkowego
🍮15g pb2 albo odtłuszczonej mąki arachidowej, można zastąpić odżywką albo mlekiem w proszku
🍮10g odżywki, tu solony karmel
🍮5g agaru, może być żelatyna, można nie użyć żadnego, konsystencja będzie bardziej płynna
🍮opcjonalnie słodzidło
🍮szczypta soli
🍮kilka szczypt przyprawy piernikowej, cynamonu i/lub aromatu piernikowego

Składniki zamieszać, gotować ciągle mieszając do zgęstnienia.

PEKAJĄCA POLEWA CZEKOLADOWA BEZ CUKRU

Wlać do miseczki budyń i zostawić do wystudzenia, przygotować polewę łącząc:
🍫10g masła kakaowego lub oleju kokosowego
🍫5g czekoladowej odżywki albo kakao
🍫5g kakao
🍫słodzik, nie (!) płynny

Polewę wylać na budyniu, odstawić do zastygnięcia, gotowy deser podaliśmy dodatkowo z kajmakiem bez cukru, dobry sos karmelowy zero też by super pasował🤩

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes