Potrójnie czekoladowe donuty proteinowe a la brownie!
Dekadencko pyszne, mega czekoladowe, wilgotne, sycące… 1 wielki jak dłoń donut to niecałe 200kcal i 14g białka
Składniki na 6 donutów
Można użyć dowolnych foremek, np.muffinkowych, albo upiec jedno ciacho brownie w dużej formie
- 50g mąki pszennej
- 30g odżywki białkowej najlepiej mix kazeina wpc, tu CNP Sticky Toffee, ALBO więcej mąki
- 40g kakao
- 60g erytrol
- 50g niskokaloryczny krem czekoladowy bez cukru Locco Chocolate Spread, można zastąpić nutellą ale zmieni się makro
- szczypta soli
- 1/2 ł pdp
- 250g serka homogenizowanego light (tu Milsani) + 50ml wody, ALBO 300g skyra
- 130g białek jaj, ALBO być 1 jajko + 70ml mleka
Składniki zamieszać na jednolitą masę, ale krótko żeby ciasto nie było gumowe. Wlać do foremek – lepsza konsystencja wychodzi jeśli nie natłuścisz silikonowej foremki, ale wtedy ciasto odejdzie od brzegów dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Ostudzone donuty posmarować Locco (15g/sztuka) i udekorować – tu proteinowe kulki w białej czekoladzie bez cukru i kruszone Oreo, łącznie po 12g na donuta.