Witamina E jest niezbędna dla człowieka. Jest to tak naprawdę grupa związków chemicznych, do której zaliczają się tokoferole i tokotrienole. Zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Przede wszystkim pełni role przeciwutleniające, chroniąc komórki przed działaniem wolnych rodników, ale również ma inne zadania.
Jak działa witamin E?
Dzięki witaminie E do komórek mogą być dostarczane odpowiednie ilości składników odżywczych. Odpowiada ona również za wzmocnienie naczyń krwionośnych i zabezpiecza czerwone krwinki krwi przed zbyt szybkim rozpadem. Znalazła również zastosowanie w leczeniu niepłodności męskiej, miażdżycy oraz chorób serca. Wspomaga działanie mięśni.
Witamina E jest dość powszechnie występująca, dlatego do jej niedoborów dochodzi rzadko. Są na nie narażone głównie osoby palące papierosy lub przebywające w zadymionych pomieszczeniach, ponieważ dym tytoniowy sprzyja degradacji witaminy E. Niedobory przede wszystkim dają takie objawy jak: rozdrażnienie, gorsza koncentracja, osłabienie mięśni, wcześniejsze starzenie się skóry, gorszy wzrok, bezpłodność, podwyższenie ryzyka chorób sercowych i naczyniowych.
Właściwości witaminy E:
-
pełni rolę antyoksydantu i chroni przed stresem oksydacyjnym, zmniejszając ryzyko uszkodzenia komórek przez wolne rodniki
-
zmniejsza ryzyko zakrzepów w wyniku zlepiania się płytek krwi
-
wspiera przekazywanie sygnałów nerwowych w ciele
-
odpowiada za prawidłową pracę krwinek czerwonych
-
podnosi wydolność mięśni
-
wspiera płodność u mężczyzn, a dokładnie wydzielanie nasienia
-
odpowiada też za właściwy rozwój płodu
-
poprawia kondycję skóry
-
pojawiają się doniesienia, że zmniejsza ryzyko udarów mózgu
-
wspiera leczenie raka wątroby i prostaty
Sposób użycia witaminy E
Witamina E jest dość powszechnie dostępna w różnych produktach spożywczych. Z największych ilościach znajduje się w oleju słonecznikowym, orzechach laskowych, oleju rzepakowym, migdałach, oleju sojowym. Zawierają ją też żółtka jaj, szpinak, kiełki, margaryny roślinne.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E u człowieka to od 8 do13 mg na dobę.