Witamina E

0
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Witamina E jest niezbędna dla człowieka. Jest to tak naprawdę grupa związków chemicznych, do której zaliczają się tokoferole i tokotrienole. Zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Przede wszystkim pełni role przeciwutleniające, chroniąc komórki przed działaniem wolnych rodników, ale również ma inne zadania.

Jak działa witamin E?

Dzięki witaminie E do komórek mogą być dostarczane odpowiednie ilości składników odżywczych. Odpowiada ona również za wzmocnienie naczyń krwionośnych i zabezpiecza czerwone krwinki krwi przed zbyt szybkim rozpadem. Znalazła również zastosowanie w leczeniu niepłodności męskiej, miażdżycy oraz chorób serca. Wspomaga działanie mięśni.

Witamina E jest dość powszechnie występująca, dlatego do jej niedoborów dochodzi rzadko. Są na nie narażone głównie osoby palące papierosy lub przebywające w zadymionych pomieszczeniach, ponieważ dym tytoniowy sprzyja degradacji witaminy E. Niedobory przede wszystkim dają takie objawy jak: rozdrażnienie, gorsza koncentracja, osłabienie mięśni, wcześniejsze starzenie się skóry, gorszy wzrok, bezpłodność, podwyższenie ryzyka chorób sercowych i naczyniowych.

Właściwości witaminy E:

  • pełni rolę antyoksydantu i chroni przed stresem oksydacyjnym, zmniejszając ryzyko uszkodzenia komórek przez wolne rodniki

  • zmniejsza ryzyko zakrzepów w wyniku zlepiania się płytek krwi

  • wspiera przekazywanie sygnałów nerwowych w ciele

  • odpowiada za prawidłową pracę krwinek czerwonych

  • podnosi wydolność mięśni

  • wspiera płodność u mężczyzn, a dokładnie wydzielanie nasienia

  • odpowiada też za właściwy rozwój płodu

  • poprawia kondycję skóry

  • pojawiają się doniesienia, że zmniejsza ryzyko udarów mózgu

  • wspiera leczenie raka wątroby i prostaty

Sposób użycia witaminy E

Witamina E jest dość powszechnie dostępna w różnych produktach spożywczych. Z największych ilościach znajduje się w oleju słonecznikowym, orzechach laskowych, oleju rzepakowym, migdałach, oleju sojowym. Zawierają ją też żółtka jaj, szpinak, kiełki, margaryny roślinne.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E u człowieka to od 8 do13 mg na dobę.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes