Zrób z nami batona ! – wegański baton białkowy o smaku tarty cytrynowej, z nerkowcami i jagodami
Baton waży 73g, ma 162kcal, 14g białka, 6g węglowodanów & 8g tłuszczu
Prosty, szybki przepis bez wymyślnych składników – czyli bez zagęstników i syropu Vitafiber który niezmiennie kochamy ale wiemy, że z uwagi na cenę bywa przeszkodą w realizacji przepisu.
Przepisy na wegańskie batony białkowe pokazujemy rzadko, bo rzadko trafiamy na wegańską odżywkę, która jest bez zastrzeżeń dobra – zwykle jest to „JAK
na wegańską bardzo dobra”. Cytrynowa limitka Rocka to wege białko dobre bez żadnych 'ale’. Nie smakuje jak roślinna odżywka, jest serio przepyszne! Podkręcamy smak aromatem Funky Flavors Sweet Lemon Curd Tart, jagodami i nerkowcami i mamy genialnego batona o świetnym składzie i makro!
Składniki na 6 wegańskich batonów białkowych bez cukru, soi i glutenu, każdy o masie 73g
- 50g masła cashew (mogą być inne orzechy)
- 5g psyllium
- 100ml + 80ml wody
- 60g erytrolu
- szczypta soli
- 1ł kwasku cytrynowego
- 80g odżywki białkowej (tu wegańska Rocka Nutrition Lemon Cheesecake, może
być inne wegańskie białko) - 50g odtłuszczonej mąki migdałowej
- Kilka kropli aromatu Funky Flavors Sweet Lemon Curd Tart
- Dodatki: suszone jagody (po 3g) i nerkowce (po 5g)
👉Psylium zalać 100ml wody, odstawić do zgęstnienia.
👉Podgrzać masło, erytrol, kwasek, sól i 80ml wody.
👉Zmieszać z żelem, dodać odżywkę, aromat i partiami mąkę migdałową.
👉Zagnieść na jednolitą masę, podzielić na równe części.
👉Foremkę (📌foremki do batonów białkowych są już dostępne w Guiltfree‼️) wysypać nerkowcami i jagodami, na to wyłożyć i docisnąć masę, wstawić na pół godziny do lodówki do zastygnięcia.
Przechowywać owinięte papierem do pieczenia, w lodówce, do 5 dni.