
Sezon na dynię rozpoczęty!
Poniżej przepis na idealne donuty dyniowe!
bez cukru! Puszyste i mięciutkie!
Jeden donut ma 150 kcal i 16g białka!
Jeśli uwielbiasz dyniowe, jesienne klimaty, koniecznie je zrób!
Donuty dyniowe – składniki na 6 sztuk:
🎃 135g upieczonej dyni hokkaido lub puree z puszki ( uwaga na produkty USA, chodzi o pumpkin puree, nie pumpkin pie filling!)
🎃 135g kvraga, skyra lub serka homogenizowanego
🎃 2 jajka
🎃 50g białek jaj lub trzecie jajko
🎃 sól
🎃 1ł pdp
🎃 60g mąki
🎃 60g odżywki białkowej, tu PEScience Pumpkin, ale może być dowolny kazeinowy mix i przyprawy korzenne
🎃 słodzik opcjonalnie – ale nie (!) erytrol. Użyj tabsów lub kropelek
Foremkę donutową XXL 10cm kupisz w Guiltfree, można też zrobić muffinki wg tego przepisu
Składniki krótko zblendować, masę przełożyć równymi porcjami do silikonowej formy, nakryć ( ważne!) rękawem do pieczenia i piec 20min w 170C.
Ostudzić.
Udekorować – użyliśmy tu serka milsani z aromatem sernikowym Funky Flavors Splash Cheesecake, można też użyć Jello bez cukru, a do tego posypka lotusowa i opcjonalnie przyprawa pumpkin spice.
Podane makro uwzględnia dodatki 😀
1sztuka:
145kcal B16 W15 T3

