Proteinowy sernikomakowiec bez cukru z frużeliną żurawinową 22g białka & 179kcal

0
Proteinowy sernikomakowiec bez cukru z frużeliną żurawinową 22g białka & 179kcal
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Zostajemy w klimatach zimowych, ale już bardziej karnawałowych niż świątecznych. Łapcie przepis na czterowarstwową kostkę, której solidny kawał (8cm x 8cm x 7cm) dostarcza aż 22g białka i zaledwie 179kcal, czyli lepsze makrosy niż jakikolwiek baton białkowy a masa i objętość dobrych parę razy większa. Jednym słowem: opłaca się 😉

Na sernik składają się 4 warstwy, przy czym dwie są trochę oszukane 😉 Na spodzie mamy proteinowy sernikobiszkopt kazeinowy bez cukru, pieczony, bardzo mięciutki i wilgotny, już sam ten spód jest pyszniasty nawet bez dodatków. Potem mamy dwie oszukane warstwy, bo to tak naprawdę jeden sernik na zimno, tylko połowa jest z dodatkiem aromatu pomarańczowego, a druga połowa z makiem. Czyli efekt jest, roboty nie ma. A na samym wierzchu mamy domową frużelinę żurawinową bez cukru, można oczywiście użyć dowolnych pasujących owoców, z malinami czy czarną porzeczką też wyszłoby świetnie.

Przekrój przez 4 warstwy proteinowego sernikomakowca: wszystkie pyszne, a każda bez cukru, 3 dolne warstwy są napakowane białkiem.

Polecamy zrobić ciasto w wersji z mocno słodkim spodem, nieco mniej słodkimi masami sernika na zimno i mocno kwaśną żurawiną, takie przejście smaków, słodkości i kwaśności daje świetne doznania i jeśli ktoś jeszcze ciągle cierpi na poświąteczne przesłodzenie, to połączenie żurawiny i pomarańczy jest idealnym antidotum.

SKŁADNIKI NA SERNIKOWY BISZKOPT PROTEINOWY BEZ CUKRU

forma 24cm x 24cm

  • 200g serka homogenizowanego light
  • 60g odżywki białkowej WPC o śmietankowym/waniliowym smaku
  • 60g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 80g białek jaj
  • 2 średnie jajka
  • szczypta soli
  • opcjonalnie słodzidło, np. erytrol
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki zamieszać widelcem na jednolitą masę, odstawić na kilka minut aby masa nieco się spieniła, wylać do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, piec 18 minut w 170C, wystudzić.

SKŁADNIKI NA SERNIK BEZ CUKRU

*Jeśli nie masz gumy guar zmniejsz ilość wody do 200ml a agaru do 6g

Mak gotujemy wcześniej w 150ml słodzonej erytrolem i/lub słodzikiem wody, osączamy.

Agar gotujemy w 200ml wody.

Wszystkie składniki, poza makiem i aromatem, blendujemy do uzyskania puszystej jednolitej masy, na koniec dodajemy gorący roztwór agaru i jeszcze raz krótko blendujemy. Do połowy masy dodajemy aromat pomarańczowy, do drugiej połowy osączony mak, wylewamy obie masy jedna na drugą na wystudzony spód.

FRUŻELINA ŻURAWINOWA BEZ CUKRU

  • 250g żurawin
  • 50g erytrolu
  • 50ml soku z cytryny albo 50ml wody plus 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 5g agar
  • 5g pektyny
  • 5g budyniu albo kisielu o owocowym smaku

Żurawiny gotujemy z sokiem cytrynowym i erytrolem aż zmiękną i puszczą sok, rozrabiamy zagęstniki w niedużej ilości zimnej wody, wlewamy roztwór do żurawin i gotujemy mieszając 3-4 minuty, od razu wylewamy na masę sernikową, odstawiamy do zastygnięcia.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes