Pieczone klopsiki w sosie pieczarkowym z makaronem shirataki

0
Pieczone klopsiki w sosie pieczarkowym z makaronem shirataki
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Pieczone klopsiki w sosie pieczarkowym z makaronem shirataki

W ostatnim poście o tajnikach makaronu shirataki zaprezentowaliśmy dwa niskokaloryczne dania z makaronu konjac. Ponieważ zarówno shirataki z klopsikami w sosie pieczarkowym, jak i shirataki w sosie słodko-kwaśnym spotkały się z Waszym zainteresowaniem, zamieszczamy dziś przepis na pierwsze z tych szybkich i lekkich dań.

Lekko pikantne pulpeciki z  cielęciny z dodatkiem sosu sojowego i imbiru mają wyrazisty smak – zwykle pulpeciki smaży się na głębokim oleju lub gotuje w bulionie, my zdecydowaliśmy się je upiec, dzięki czemu mają chrupiącą skórkę. Do mielonego mięsa dodaliśmy ricotty, dzięki czemu klopsiki są soczyste w środku. Pieczenie ma jeszcze jedną zaletę – dość trudno to danie przypalić :).

Aromatyczny sos pieczarkowy i przesycony jego smakiem makaron shirataki plus odrobina pietruszki to doskonałe uzupełnienie klopsików. Przygotowanie całego dania zajmie nie więcej niż 40 minut, świetnie nadaje się do odgrzewania i można je zrobić na zapas.

 

Składniki (3 porcje)

Klopsiki

Makaron shirataki z klopsikami i sosem grzybowym

  • 200g mięsa z udźca cielęcego lub chudej wołowiny
  • 1cm korzenia imbiru
  • 80g ricotty
  • 10g mąki kukurydzianej (lub innego zagęstnika np. łyżeczka gumy ksantanowej)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku (lub więcej do smaku)
  • sól i pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 kromki pieczywa chrupkiego pełnoziarnistego
  • 1/2 pęczka grubego szczypiorku (opcjonalnie)
Sos
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1/2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 50 ml bulionuWartości odżywcze shiratake z klopsikami
  • 250g pieczarek
  • 1 łyżka sera typu philadelphia
  • 5g mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
Oraz

Wykonanie

Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Korzeń imbiru drobniutko posiekać, pieczywo pełnoziarniste rozgnieść na pył (można użyć do tego blendera). Wszystkie składniki klopsików wymieszać, formować mokrymi dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na blasze w niewielkich odstępach, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18-20 minut.

Cebulkę posiekać, zeszklić na oleju (w lżejszej wersji można użyć Pam do smażenia) . Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, kilka mniejszych można dodać w całości, doprawić. Gdy lekko odparują, podlać warzywa bulionem i dusić na niewielkim ogniu przez 10-12 minut. W kubeczku rozetrzeć mąkę z kremowym serkiem, wymieszać z kilkoma łyżkami płynu z patelni, rozprowadzić mieszankę po warzywach. Dodać olej sezamowy, zagotować i od razu zdjąć z gazu. Na tm etapie można do sosu wrzucić klopsiki i gotować 3 minuty aby przeszły pieczarkowym aromatem, lub wymieszać wszystkie składniki dopiero na talerzu.

Shiratake ułożyć na talerzach, polać sosem pieczarkowym a na nim ułożyć klopsiki. Danie można posypać siekaną natką pietruszki.

Smacznego!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes