Grilowany stek z letnimi warzywami

0
Grilowany stek z letnimi warzywami
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Sałatka = stek + grilowane letnie letnie warzywa

Sałatka z grila? Pewnie! Obfitość letnich warzyw właśnie osiąga swoją pełnię – skorzystaj z niej i przygotuj pyszną sałatkę z grilowanym mięsem i młodymi, letnimi warzywami.

grilowany stek z warzywami

SKŁADNIKI (2 porcje)

2 steki z udźca wołowego lub cielęcego

4 niewielkie cukinie

4 średnie marchewki

200g pomidorów koktajlowych

1 łyżka dobrej jakości tłuszczu do smażenia (np. bio planete olej kokosowy)

1 czerwona cebula

 

ZIOŁOWY SOS VINAIGRETTE
garść siekanej natki pietruszki

garść siekanej bazylii

ząbek czosnku

sok z 0.5 cytryny

1 łyżka musztardy*

4 łyżki oliwy*

sól i pieprz do smaku

Zamiast vinaigrette można użyć dressingu miodowo-musztardowego Walden Farms z dodatkiem świeżych ziół (lub jednego z wielu innych sosów zero kalorii)

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę posiekać, marchewki i cukinie pokroić wzdłuż na długie paski a pomidorki poprzekrajać na połówki
  2. Rozgrzać patelnię grilową, smażyć stek  5 minut z jednej strony, następnie 3 z drugiej (steki przewraca się tylko raz, inaczej wyjdą twarde).
  3. Zblenduj wszystkie składniki vinaigrette poza oliwą, gdy będą dobrze wymieszane ciągle mieszając widelcem wlej powoli oliwę.
  4. W misce wymieszaj ze sobą kawałki warzyw I zmieszaj je z 1 łyżką vinaigrette lub dressingu miodowo-musztardowego Walden Farms. Wrzuć na patelnię grillową lub ułóż na kratce grilla I grilluj 5-6 minut, w tym czasie raz przekręcając kawałki warzyw na drugą stronę.
  5. Pokrój stek w paski I wymieszaj z warzywami polewając całość resztą dressingu lub podaj stek obok warzyw.
  6. Na koniec posól i popieprz do smaku.

Przepis oryginalny i zdjęcie: paleorecipebook.com

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes