Sałatka = stek + grilowane letnie letnie warzywa
Sałatka z grila? Pewnie! Obfitość letnich warzyw właśnie osiąga swoją pełnię – skorzystaj z niej i przygotuj pyszną sałatkę z grilowanym mięsem i młodymi, letnimi warzywami.
SKŁADNIKI (2 porcje)
2 steki z udźca wołowego lub cielęcego
4 niewielkie cukinie
4 średnie marchewki
200g pomidorów koktajlowych
1 łyżka dobrej jakości tłuszczu do smażenia (np. bio planete olej kokosowy)
1 czerwona cebula
ZIOŁOWY SOS VINAIGRETTE
garść siekanej natki pietruszki
garść siekanej bazylii
ząbek czosnku
sok z 0.5 cytryny
1 łyżka musztardy*
4 łyżki oliwy*
sól i pieprz do smaku
Zamiast vinaigrette można użyć dressingu miodowo-musztardowego Walden Farms z dodatkiem świeżych ziół (lub jednego z wielu innych sosów zero kalorii)
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę posiekać, marchewki i cukinie pokroić wzdłuż na długie paski a pomidorki poprzekrajać na połówki
- Rozgrzać patelnię grilową, smażyć stek 5 minut z jednej strony, następnie 3 z drugiej (steki przewraca się tylko raz, inaczej wyjdą twarde).
- Zblenduj wszystkie składniki vinaigrette poza oliwą, gdy będą dobrze wymieszane ciągle mieszając widelcem wlej powoli oliwę.
- W misce wymieszaj ze sobą kawałki warzyw I zmieszaj je z 1 łyżką vinaigrette lub dressingu miodowo-musztardowego Walden Farms. Wrzuć na patelnię grillową lub ułóż na kratce grilla I grilluj 5-6 minut, w tym czasie raz przekręcając kawałki warzyw na drugą stronę.
- Pokrój stek w paski I wymieszaj z warzywami polewając całość resztą dressingu lub podaj stek obok warzyw.
- Na koniec posól i popieprz do smaku.
Przepis oryginalny i zdjęcie: paleorecipebook.com