Tradycyjny francuski quiche lorraine piecze się na kruchym, maślanym cieście a podstawą farszu jest śmietana i boczek oraz ser o wyrazistym smaku – Gruy’re lub wyrabiany właśnie w Lotaryngi ser Munster-géromé. Kawałek tej tradycyjnej zapiekanki jest niewątpliwie pyszny, ale dostarcza ponad 800kcal, 70g węglowodanów, 47g tłuszczu.
Bazując dość swobodnie na tym przepisie przyrządziliśmy swoją zapiekankę z sosem serowym i wyszła nam wyśmienicie. Udało się nam zachować zawartość białka na porcję (27g!), a przy tym niemal trzykrotnie zmniejszyć kaloryczność, ponad 10 razy obniżyć zawartość węglowodanów i niemal o 2/3 ograniczyć zawartość tłuszczu!
QUICHE SZPINAKOWY NA SPODZIE NISKOWĘGLOWODANOWYM*
wartości odżywcze 1 porcji quiche na cieście proteinowym
308 kcal / 27,2g białka / 6,4g węglowodanów / 18,1g tłuszczu
SKŁADNIKI (1 forma 24cm ? 5 porcji)
1 cebula, posiekana
1kg świeżego szpinaku
5 jajek
2 kulki mozzarelli light (np. Galbani) porwanej w drobne kawałki
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 opakowania mieszanki do wypieku bezglutenowej pizzy proteinowej
1 nieduże jajko
2 łyżki oliwy
25ml wody
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak przebrać z przywiędłych liści, porządnie umyć (warto się przyłożyć, piasek chrzęszczący w zębach to marna atrakcja). Przełożyć szpinak na dużą patelnię, posolić i popieprzyć i zostawić na włączonym gazie do odparowania.
Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę. (dla wersji niskotłuszczowej można użyć Pam do smażenia)
Wymieszać wszystkie składniki farszu.
W osobnej misce zmieszać połowę mieszanki proteinowej z jajkiem, 25ml wody wodą i oliwą. Gotowe ciasto rozprowadzić po foremce równą warstwą formując brzegi wysokości 2cm.
Na ciasto wyłożyć farsz.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 30 minut.
Update 27.01.2017
Jeśli nie chcesz bawić się w rozrabianie mieszanki do pizzy proteinowej skorzystaj z gotowych dietetycznych wrapów (pamiętaj jednak, że nie da się ich uformować w kształt tarty, najlepiej więc wyłożyć nimi małe naczynia żaroodporne, w których podamy Quiche)
* Można zrezygnować ze spodu i upiec quiche bezpośrednio w formie silikonowej.