Bezglutenowy Quiche szpinakowy na spodzie lowcarb

0
Bezglutenowy Quiche szpinakowy na spodzie lowcarb
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tradycyjny francuski quiche lorraine piecze się na kruchym, maślanym cieście a podstawą farszu jest śmietana i boczek oraz ser o wyrazistym smaku – Gruy’re lub wyrabiany właśnie w Lotaryngi ser Munster-géromé.  Kawałek tej tradycyjnej zapiekanki jest niewątpliwie pyszny, ale dostarcza ponad 800kcal, 70g węglowodanów, 47g tłuszczu.

Bazując dość swobodnie na tym przepisie przyrządziliśmy swoją zapiekankę z sosem serowym i wyszła nam wyśmienicie. Udało się nam zachować zawartość białka na porcję (27g!), a przy tym niemal trzykrotnie zmniejszyć kaloryczność, ponad 10 razy obniżyć zawartość węglowodanów i niemal o 2/3 ograniczyć zawartość tłuszczu!

QUICHE SZPINAKOWY NA SPODZIE NISKOWĘGLOWODANOWYM*

wartości odżywcze 1 porcji quiche na cieście proteinowym

308 kcal / 27,2g białka / 6,4g węglowodanów / 18,1g tłuszczu

SKŁADNIKI (1 forma 24cm ? 5 porcji)

1 łyżka olejuquiche szpinakowy

1 cebula, posiekana

1kg świeżego szpinaku

5 jajek

2 kulki mozzarelli light (np. Galbani) porwanej w drobne kawałki

1/4 łyżeczki soli

1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

1/2 opakowania mieszanki do wypieku bezglutenowej pizzy proteinowej

1 nieduże jajko

2 łyżki oliwy

25ml wody

PRZYGOTOWANIE:

Szpinak przebrać z przywiędłych liści, porządnie umyć (warto się przyłożyć, piasek chrzęszczący w zębach to marna atrakcja). Przełożyć szpinak na dużą patelnię, posolić i popieprzyć i zostawić na włączonym gazie do odparowania.

Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę. (dla wersji niskotłuszczowej można użyć Pam do smażenia)

Wymieszać wszystkie składniki farszu.

W osobnej misce zmieszać połowę mieszanki proteinowej z jajkiem, 25ml wody wodą i oliwą. Gotowe ciasto rozprowadzić po foremce równą warstwą formując brzegi wysokości 2cm.

Na ciasto wyłożyć farsz.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 30 minut.

Update 27.01.2017

Jeśli nie chcesz bawić się w rozrabianie mieszanki do pizzy proteinowej skorzystaj z gotowych dietetycznych wrapów (pamiętaj jednak, że nie da się ich uformować w kształt tarty, najlepiej więc wyłożyć nimi małe naczynia żaroodporne, w których podamy Quiche)

 

* Można zrezygnować ze spodu i upiec quiche bezpośrednio w formie silikonowej.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes