Pizza batatowo-migdałowa luźno inspirowana pomysłami na pizzę duetu @makrobeast, kto jeszcze nie zna niech zajrzy, bo Ania i Tomasz mają wyjątkowe pomysły, niepodobne do tych, które można spotkać na innych profilach.
🍕🍕🍕🍕🍕
✅ zalety: smak, kruchość, makro
❌ wada: klei się do papieru, pewnie PAM by pomógł ale za późno pomyślałam 🤪.
Użyłam mąki migdałowej, drobnej, odtłuszczonej – kokosową odradzam bo wyjdzie za słodko, bataty i tak są słodkawe, może być zwykła zbożowa, ale trzeba dać jej ciut więcej bo gorzej niż migdałowa chłonie wodę.
🍕🍕🍕🍕🍕
Makro całości z dodatkami dla pizzy wielkości dużego talerza: 441kcal, B33, W59, T7
🍕🍕🍕🍕🍕
Spód to
- 250g batatów ugotowanych w mikrofali 7min z odrobiną wody.
- Do tego
- 20g białek jaj i
- 15g mąki migdałowej odtłuszczonej
- plus solidna ilość przypraw (sól, słodka papryka, oregano, chilli).
Zagniatamy na gładką masę, wykladamy równą cienką warstwą na blasze wyłożenej papierem, pieczemy 15min w 220C.
Potem dodajemy dodatki (u mnie cebula, pieczarki, ser rycki light, filet z indyka Pikok i przecier pomidorowy) i dajemy z powrotem do piekarnika na 5 minut aż ser się stopi.
Gotową pizzę polałam dodatkowo serkiem topionym KFD.