Proteinowa pizza z batatów 441kcal & 33g białka

0
Proteinowa pizza z batatów 441kcal & 33g białka
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Pizza batatowo-migdałowa luźno inspirowana pomysłami na pizzę duetu @makrobeast, kto jeszcze nie zna niech zajrzy, bo Ania i Tomasz mają wyjątkowe pomysły, niepodobne do tych, które można spotkać na innych profilach.
🍕🍕🍕🍕🍕

✅ zalety: smak, kruchość, makro

❌ wada: klei się do papieru, pewnie PAM by pomógł ale za późno pomyślałam 🤪.

Użyłam mąki migdałowej, drobnej, odtłuszczonej – kokosową odradzam bo wyjdzie za słodko, bataty i tak są słodkawe, może być zwykła zbożowa, ale trzeba dać jej ciut więcej bo gorzej niż migdałowa chłonie wodę.

🍕🍕🍕🍕🍕

Makro całości z dodatkami dla pizzy wielkości dużego talerza: 441kcal, B33, W59, T7

🍕🍕🍕🍕🍕

Spód to

  • 250g batatów ugotowanych w mikrofali 7min z odrobiną wody.
  • Do tego
  • 20g białek jaj i
  • 15g mąki migdałowej odtłuszczonej
  • plus solidna ilość przypraw (sól, słodka papryka, oregano, chilli).

Zagniatamy na gładką masę, wykladamy równą cienką warstwą na blasze wyłożenej papierem, pieczemy 15min w 220C.

Potem dodajemy dodatki (u mnie cebula, pieczarki, ser rycki light, filet z indyka Pikok i przecier pomidorowy) i dajemy z powrotem do piekarnika na 5 minut aż ser się stopi.

Gotową pizzę polałam dodatkowo serkiem topionym KFD.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes