400kcal i 59g białka, czy może być lepsza zachęta? Pokazywany niedawno przepis na keto panini tak bardzo się wam spodobał, że przygotowaliśmy do niego film step-by-step aby przekonać tych, co mają kuchenne dwie lewe ręce, że dwiema lewymi też się da zrobić coś fit turbo smacznego. Buła z tego przepisu jest super chrupka i mięciutka, zróbcie nam przyjemność i obejrzyjcie film z dźwiękiem, żeby usłyszeć jak cudownie chrrrrrupie.
Przy okazji pokazujemy trik jak okiełznać i cienko, równiutko rozwałkować mega klejące ciasto nie brudząc sobie nawet małego paluszka 🙂
Dużą zaletą tego przepisu jest możliwość podmieniania składników – podajemy wersję najbardziej ortodoksyjną, która ma aż 60g białka w 400kcal, ale można łatwo zmniejszyć nieco ilość białka i przygotować przepis w bardziej 'zwyczajnej’ formie
SKŁADNIKI – PROTEINOWE KETO PANINI Z KURCZAKIEM
- 30g mąki łubinowej – można zastąpić pszenną
- 15g kazeiny bezsmakowej – można zastąpić mąką
- 60g białek jaj – można zastąpić 1 jajkiem
- szczypta gumy ksantanowej (bez niej ciasto będzie się kruszyć), nie jest potrzebna, jeśli używasz mąki glutenowej
- przyprawy – tu czosnek i 4g Kernel Season’s Bekonowego, koniecznie duża szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagnieść składniki ciasta na elastyczną masę, rozwałkować cienko wewnątrz natłuszczonego rękawa do pieczenia.
Na środek rozwałkowanego ciasta nanieść farsz – u nas 60g gotowanej piersi z kurczaka i 30g mozzarelli light, dodatki mogą bez dowolne. Złożyć boki ciasta tworząc paczuszkę, natłuścić lekko z wierzchu i ułożyć na kratce do pieczenia złożeniem do dołu (ważne!). Piec 7 minut w aifryerze albo 12-15 minut w piekarniku, potem owdrócić i dopiec jeszcze 3 minuty z drugiej strony.
W tej wersji jako nadzienia użyliśmy 50g piersi kurczaka z rosołu i 35g mozzarelli light, można oczywiście użyć tłustszego mięsa i pełnotłustej mozzarelli. Zrobiliśmy (jeszcze tego samego dnia!) trzecią wersję kładąc do środka rozgniecione awokado, posiekane chorizo i mozzarellę – było tak dobre, że nie załapało się na zdjęcia.
Obiad podaliśmy z furą świeżej surówki – całość łącznie z kopą surówki widoczną na zdjęciu ma 400kcal, 59g białka, 18g węglowodanów i 7g tłuszczu.