Lista produktów High FODMAP po polsku

0
Lista produktów High FODMAP po polsku
2.55 avg. rating (51% score) - 38 votes

FODMAP dieta zalecana przy Zespole Jelita Nadwrażliwego, skrót od angielskiego Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, And Polyols, rozwijana przez naukowców z Monash Uniwersity lista produktów, które mogę nie ulegać całkowitemu trawieniu przez organizmy niektórych osób i tym samym mają potencjalnie drażniące działanie.

Produkty High FODMAP

Tych produktów unikaj za wszelką cenę, a najlepiej całkowicie wyeliminuj je z diety. Lista jest szczególnie przydatna w czasie fazy eliminacyjnej diety FODMAP – w tym czasie żadnego z tych produktów nie wolno jeść nawet w małych ilościach. Celem fazy eliminacyjnej jest zapewnienie organizmowi spokoju i wyciszenia tak, aby objawy ZJD całkowicie ustąpiły. Dopiero po zakończeniu fazy eliminacyjnej można stopniowo i pojedynczo (!) wprowadzać do diety poprzednio wyeliminowane składniki, zgodnie z zasadami uwaznie obserwując reakcje organizmu.

Warzywa zakazane na diecie FODMAP

  • Buraki
  • Cebula, w tym szalotka – bardzo drażniąca, unikaj w każdej formie!
  • Czosnek – bardzo drażniący, unikaj w każdej formie!
  • Fasola – wszystkie gatunki
  • Fasola kidney
  • Fasola mung i jej kiełki
  • groch łuskany
  • Groch zielony
  • Groszek cukrowy
  • Kalafior
  • Kapusta włoska
  • Karczochy
  • Maniok
  • Pieczarki
  • Pieczona fasola
  • Por
  • Seler naciowy w ilości większej niż 5cm w jednym posiłku
  • Soja
  • Szparagi

Owoce zakazane na diecie FODMAP (źródło fruktozy)

  • Ananas
  • Arbuz
  • Awokado
  • Brzoskwinie
  • Czarna porzeczka
  • Czereśnie
  • Daktyle
  • Figi
  • Granat
  • Grapfruit
  • Gruszki
  • Guava
  • Jabłka
  • Jagody Goji
  • Jeżyny
  • Liczi
  • Mango
  • Morele
  • Nektarynki
  • Rodzynki
  • Sok jabłkowy
  • Śliwki
  • Tamarilo

Mięso i przetwory zakazane na diecie FODMAP

  • Chorizo
  • Kiełbasa
  • Przetwory mięsne i wędliniarskie – uważnie czytaj skład

Zboża, wypieki i orzechy zakazane na diecie FODMAP

  • Chleb – każdy: owsiany, pumpernikiel, wieloziarnisty, pełnoziarnisty itd.
  • Freekeh
  • Granola
  • Jęczmień
  • Kuskus
  • Mąka migdałowa (dozwolone jest mleko migdałowe)
  • Mąka z amarantusa
  • Museli
  • Orzechy cashew (nerkowce)
  • Otręby
  • Pistacje
  • Płatki orkiszowe (dozwolony jest chleb 100% orkiszowy na fermentowanym zakwasie)
  • Pszenica i wszelkie zawierające ją produkty, włączając w to ciasta i ciastka, batoniki typu cereal, chleb, makaron, otręby, bułkę tartą itd.
  • Żyto

Przetwory,w tym słodziki, zakazane na diecie FODMAP

  • Batony z masy owocowej i przecieru owocowego
  • Cukierki i słodycze bez cukru słodzone poliolami
  • Dżemy zawierające fruktozę
  • Fruktoza
  • Hummus
  • Kawior
  • Kostka rosołowa
  • Miód
  • Pasta Tahini
  • Pesto
  • Prebiotyki (jako składnik żywności, sprawdź etykietę): inulina (błonnik z korzenia cykorii), FOS (fruktooligosacharydy), oligofruktoza
  • Słodziki: inulina, izomalt, maltitol, mannitol, sorbitol, ksylitol brzozowy
  • Syrop cukru inwertowanego
  • Syrop glukozowo-fruktozowy
  • Syrop z agawy
  • Tzatzkiki (ze względu na czosnek)

Napoje zakazane na diecie FODMAP

  • Czarna herbata, mocna
  • Napoje słodzone syropem glukozowo-fruktozowym (sprawdź etykietę)
  • Piwo – w ilości większej niż 1 butelka jednorazowo
  • Rum
  • Sok pomarańczowy zawierający ponad 25% soku owocowego
  • Soki jabłkowe, malinowe zawierające ponad 50% soku owocowego
  • Soki owocowe inne w dużych ilościach (także napoje i nektary)
  • Wino – w ilości większej niż 1 kieliszek jednorazowo
  • Woda kokosowa
  • Ziołowa herbata, w tym rumiankowa, mocna

Nabiał i produkty mleczne zakazane na diecie FODMAP

  • Jogurt, w tym także jogurt grecki
  • Kefir
  • Lody
  • Maślanka
  • Mleko (krowie, kozie, owcze, zagęszczone); dopuszczalne mleko bezlaktozowe w ilości max. 250ml jednorazowo
  • Ricotta
  • Ser haloumi
  • Ser topiony (dozwolony jest ser żółty z mleka w pełni fermentowanego, czyli pozbawiony laktozy)
  • Śmietana
2.55 avg. rating (51% score) - 38 votes