FODMAP dieta zalecana przy Zespole Jelita Nadwrażliwego, skrót od angielskiego Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides, And Polyols, rozwijana przez naukowców z Monash Uniwersity lista produktów, które mogę nie ulegać całkowitemu trawieniu przez organizmy niektórych osób i tym samym mają potencjalnie drażniące działanie.
Produkty High FODMAP
Tych produktów unikaj za wszelką cenę, a najlepiej całkowicie wyeliminuj je z diety. Lista jest szczególnie przydatna w czasie fazy eliminacyjnej diety FODMAP – w tym czasie żadnego z tych produktów nie wolno jeść nawet w małych ilościach. Celem fazy eliminacyjnej jest zapewnienie organizmowi spokoju i wyciszenia tak, aby objawy ZJD całkowicie ustąpiły. Dopiero po zakończeniu fazy eliminacyjnej można stopniowo i pojedynczo (!) wprowadzać do diety poprzednio wyeliminowane składniki, zgodnie z zasadami uwaznie obserwując reakcje organizmu.
Warzywa zakazane na diecie FODMAP
- Buraki
- Cebula, w tym szalotka – bardzo drażniąca, unikaj w każdej formie!
- Czosnek – bardzo drażniący, unikaj w każdej formie!
- Fasola – wszystkie gatunki
- Fasola kidney
- Fasola mung i jej kiełki
- groch łuskany
- Groch zielony
- Groszek cukrowy
- Kalafior
- Kapusta włoska
- Karczochy
- Maniok
- Pieczarki
- Pieczona fasola
- Por
- Seler naciowy w ilości większej niż 5cm w jednym posiłku
- Soja
- Szparagi
Owoce zakazane na diecie FODMAP (źródło fruktozy)
- Ananas
- Arbuz
- Awokado
- Brzoskwinie
- Czarna porzeczka
- Czereśnie
- Daktyle
- Figi
- Granat
- Grapfruit
- Gruszki
- Guava
- Jabłka
- Jagody Goji
- Jeżyny
- Liczi
- Mango
- Morele
- Nektarynki
- Rodzynki
- Sok jabłkowy
- Śliwki
- Tamarilo
Mięso i przetwory zakazane na diecie FODMAP
- Chorizo
- Kiełbasa
- Przetwory mięsne i wędliniarskie – uważnie czytaj skład
Zboża, wypieki i orzechy zakazane na diecie FODMAP
- Chleb – każdy: owsiany, pumpernikiel, wieloziarnisty, pełnoziarnisty itd.
- Freekeh
- Granola
- Jęczmień
- Kuskus
- Mąka migdałowa (dozwolone jest mleko migdałowe)
- Mąka z amarantusa
- Museli
- Orzechy cashew (nerkowce)
- Otręby
- Pistacje
- Płatki orkiszowe (dozwolony jest chleb 100% orkiszowy na fermentowanym zakwasie)
- Pszenica i wszelkie zawierające ją produkty, włączając w to ciasta i ciastka, batoniki typu cereal, chleb, makaron, otręby, bułkę tartą itd.
- Żyto
Przetwory,w tym słodziki, zakazane na diecie FODMAP
- Batony z masy owocowej i przecieru owocowego
- Cukierki i słodycze bez cukru słodzone poliolami
- Dżemy zawierające fruktozę
- Fruktoza
- Hummus
- Kawior
- Kostka rosołowa
- Miód
- Pasta Tahini
- Pesto
- Prebiotyki (jako składnik żywności, sprawdź etykietę): inulina (błonnik z korzenia cykorii), FOS (fruktooligosacharydy), oligofruktoza
- Słodziki: inulina, izomalt, maltitol, mannitol, sorbitol, ksylitol brzozowy
- Syrop cukru inwertowanego
- Syrop glukozowo-fruktozowy
- Syrop z agawy
- Tzatzkiki (ze względu na czosnek)
Napoje zakazane na diecie FODMAP
- Czarna herbata, mocna
- Napoje słodzone syropem glukozowo-fruktozowym (sprawdź etykietę)
- Piwo – w ilości większej niż 1 butelka jednorazowo
- Rum
- Sok pomarańczowy zawierający ponad 25% soku owocowego
- Soki jabłkowe, malinowe zawierające ponad 50% soku owocowego
- Soki owocowe inne w dużych ilościach (także napoje i nektary)
- Wino – w ilości większej niż 1 kieliszek jednorazowo
- Woda kokosowa
- Ziołowa herbata, w tym rumiankowa, mocna
Nabiał i produkty mleczne zakazane na diecie FODMAP
- Jogurt, w tym także jogurt grecki
- Kefir
- Lody
- Maślanka
- Mleko (krowie, kozie, owcze, zagęszczone); dopuszczalne mleko bezlaktozowe w ilości max. 250ml jednorazowo
- Ricotta
- Ser haloumi
- Ser topiony (dozwolony jest ser żółty z mleka w pełni fermentowanego, czyli pozbawiony laktozy)
- Śmietana