Bezglutenowy omlet owsiany z erytrolem

0
Bezglutenowy omlet owsiany z erytrolem
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Szybki i prosty przepis na doskonały omlet – sekretnym składnikiem jest serek Almette, dzięki któremu omlet jest bardzo delikatny, oraz erytrol Sukrin Gold, naturalny słodzik bez kalorii, który smakuje zupełnie jak brązowy cukier.

Potrzeba matką wynalazku – po tym, jak okazało się, że serek Almette sprawdza się doskonale jako składnik ciasta, postanowiłam przetestować go w omlecie – efekt jest doskonały, dodatek słonawego serka doskonale przełamał i jednocześnie podkreślił słodycz omleta, a przy tym nadał mu cudownie delikatnej konsystencji. Smażyłam omleta na umiarkowanym ogniu pozwalając mu powoli dochodzić, przez 2 minuty był przykryty pokrywką, aby pod wpływem gorącej pary ‘doszedł’ też wierzch – dopiero wtedy przewróciłam go na drugą stronę; do przygotowania omleta użyłam owsianej mąki bez glutenu, więc przewrócenie omleta nie było proste – brakowało glutenu czyli kleidła – ale się udało. Do smażenia użyłam ghee – klarowanego masła, jednego z moich (nowych) ulubionych składników w kuchni. Gotowego omleta posypałam truskawkami (wolno rozmrażanymi w lodówce przez noc, dzięki temu nie puściły soku) i polałam syropem Vitafiber – słodkim, płynnym błonnikiem rozpuszczalnym.

Składniki na omleta (duża porcja na sycące śniadanie):

    • 2 czubate łyżki mąki owsianej
    • 2 jajka
    • pół opakowania serka Almette naturalnego
    • 3 łyżki erytrolu Sukrin Gold (naturalny zamiennik brązowego cukru bez kalorii)
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatki:

    • tłuszcz do smażenia (użyłam ghee, jeśli liczysz kalorie i ograniczasz tłuszcz użyj pam do smażenia
    • truskawki lub inne owoce
    • syrop błonnikowy Vitafiber – do posłodzenia, nadania wilgotności i dodania błonnika

Przygotowanie:

Składniki na bezglutenowy omlet bez cukru
1. Suche składniki omleta wrzucić do dużej miski, dodać Almette
Sukrin Gold - erytrol jak brązowy cukier
2. Dodać jajka, zmieszać składniki widelcem lub trzepaczką na jednolitą masę
Smażenie omleta na pamie
3. Wylać masę na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię. Przez 2 minuty smazyć pod przykryciem, aby masa stężała także z wierzchu. Dosmażyć z drugiej strony
Omlet bez cukru i glutenu
4. Przełożyć usmażony omlet na talerz, posypać truskawkami, polać syropem Vitafiber. Gotowe!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes