Szybki i prosty przepis na doskonały omlet – sekretnym składnikiem jest serek Almette, dzięki któremu omlet jest bardzo delikatny, oraz erytrol Sukrin Gold, naturalny słodzik bez kalorii, który smakuje zupełnie jak brązowy cukier.
Potrzeba matką wynalazku – po tym, jak okazało się, że serek Almette sprawdza się doskonale jako składnik ciasta, postanowiłam przetestować go w omlecie – efekt jest doskonały, dodatek słonawego serka doskonale przełamał i jednocześnie podkreślił słodycz omleta, a przy tym nadał mu cudownie delikatnej konsystencji. Smażyłam omleta na umiarkowanym ogniu pozwalając mu powoli dochodzić, przez 2 minuty był przykryty pokrywką, aby pod wpływem gorącej pary ‚doszedł’ też wierzch – dopiero wtedy przewróciłam go na drugą stronę; do przygotowania omleta użyłam owsianej mąki bez glutenu, więc przewrócenie omleta nie było proste – brakowało glutenu czyli kleidła – ale się udało. Do smażenia użyłam ghee – klarowanego masła, jednego z moich (nowych) ulubionych składników w kuchni. Gotowego omleta posypałam truskawkami (wolno rozmrażanymi w lodówce przez noc, dzięki temu nie puściły soku) i polałam syropem Vitafiber – słodkim, płynnym błonnikiem rozpuszczalnym.
Składniki na omleta (duża porcja na sycące śniadanie):
- 2 czubate łyżki mąki owsianej
- 2 jajka
- pół opakowania serka Almette naturalnego
- 3 łyżki erytrolu Sukrin Gold (naturalny zamiennik brązowego cukru bez kalorii)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
- tłuszcz do smażenia (użyłam ghee, jeśli liczysz kalorie i ograniczasz tłuszcz użyj pam do smażenia
- truskawki lub inne owoce
- syrop błonnikowy Vitafiber – do posłodzenia, nadania wilgotności i dodania błonnika
Przygotowanie:



