Zrób sobie batona!
Rozpoczynamy przygotowania do sezonu KoxBarowego i z tej okazji mamy dla was przepis na domowego batona proteinowego, którego zrobicie w domu, a makrosy i smak ma nie do pobicia przez jakiekolwiek gotowe marketowe batony!
Sklepowe batony nie mogą TAK smakować ani mieć TAKICH makrosów, z przyczyn obiektywnych: termin ważności, konserwanty, zawartość wody.
Masowa produkcja oznacza kompromisy – a my bardzo tego nie lubimy!
Dlatego KoxBary trafiają do sprzedaży w kilku partiach w sezonie jesienno-zimowym, są wytwarzane ręcznie w małych ilościach i nigdy nie będą masówką.
Za to – chętnie dzielimy się pomysłem na ich prostą domową wersję!
Wartości odżywcze jednego domowego batona proteinowego:
- 2️⃣0️⃣8️⃣ Kcal
- 2️⃣2️⃣ Białko
- 1️⃣4️⃣ Węgle
- 7️⃣ Tłuszcz
Masa: 68g
SKŁADNIKI NA 6 SZTUK:
- 170g odżywki białkowej, tu CNP Birthday Cake
- 35g syropu Vitafiber – można zastąpić miodem, syropem klonowym lub z agawy albo sosem zero
- 40g masła makadamia ( może być inne no migdałowe)
- 40g erytrolu
- 65g sparzonych (!) białek jaj lub 55ml wody
- Szczypta soli
- Kilka kropli aromatu Funky Flavors Sweet Birthday Cake
- Jako nadzienie dżem malinowy albo inny ulubiony
PRZYGOTOWANIE
- Masło, erytrol i syrop podgrzać do miękkości, dodać aromat, odżywkę i zagnieść, na koniec dodać białka jaj.
- Masę podzielić na równe porcje, rozpłaszczyć na placek, posmarować po środku dżemem i zwinąć w rulona następnie uformować w foremce w kształt batona.
- Przechowuj batony w lodówce owinięte folią spożywczą .
PS. Save the date, najbliższy drop KoxBar będzie z okazji FIWE, jeśli przewidujemy możliwość wysyłki dla tych, którzy nie wybierają się na targi 🥰