Było już połączenie pomarańczy z białą czekoladą, czas na klasyk! Domowy baton białkowy o smaku klasycznych Delicji, z dodatkiem kultowych plasterków czekolady Terry’s Orange to połączenie kremowej masy o smaku śmietankowych lodów waniliowych, ciemnej, ale bynajmniej nie gorzkiej czekolady i soczystej włoskiej konfitury z sycylijskich czerwonych pomarańczy. Ta bezczelna pyszność kryje w sobie niecałe 300kcal, 20g białka i morze słodkiej satysfakcji.
Do pokrycia batona wykorzystujemy proteinową czekoladę według naszego przepisu, na jednego batona używamy 20g czekolady, ale dla wygody pracy i równej warstwy warto przygotować jednorazowo większą porcję masy czekoladowej i później tylko ją odgrzewać.
Składniki na masę batonową – na 4 batony proteinowe
- 80g odżywki białkowej waniliowej
- 15g margaryny light
- 15g słodzonej erytrolem pasty kokosowej
- 30ml wody
- erytrol do smaku
- miąższ z 1 laski wanilii
- 55g syropu Vitafiber
Mokre składniki podgrzać i zamieszać, dodać do nich odżywkę i miąższ waniliowy, zamieszać, masę poporcjować i schłodzić by zastygła.
Na każdej porcji masy ułożyć po 15g dżemu – tu konfitura pomarańczowa, oblać polewą czekoladową, opcjonalnie na czekoladzie zanim zastygnie ułożyć plasterek czekolady pomarańczowej Terry’s.
Składniki na czekoladę proteinową:
Proporcje na 280g czekolady proteinowej, można oczywiście użyć gotowej czekolady bez cukru
- 40g erytrolu zmielonego na puder
- 40g odżywki białkowej czekoladowej, użyliśmy MyProtein Impact Whey Brownie, w czekoladzie proteinowej WPI lub WPC sprawdzi się lepiej niż kazeina
- 40g masła shea albo rafinowanego oleju kokosowego
- 160g miazgi kakaowej, tu czysta miazga kakaowa 100% RealFoodSource Arriba Cocoa Mass