Pogoda nie sprzyja, więc czas ją wyręczyć i przynieść trochę słonecznych smaków i kolorów w formie bajecznego batona białkowego z malinową musową pianką, budyniowym kremem waniliowym, frużeliną rabarbarową, białą czekoladą i malinową kruszonką. Uff. Trochę się tych warstw zebrało!
Wczoraj pokazywaliśmy przepis na najmniej kaloryczną frużelinę – właśnie rabarbarową, a dziś pokazujemy, że frużelina to nie tylko dodatek do omleta, ale także masa do ciast czy zupełnie nietypowo- nadzienie do wyjątkowych batonów białkowych. W tym KoxBarze udało się nam osiągnąć niesamowitą harmonię smaków i jesteśmy z niego bardzo, bardzo dumni, z przyjemnością więc dzielimy się przepisem licząc na to, że może będziecie mieli ochotę spróbować swoich sił i go odtworzyć – bo przygotowanie jest prostsze, niż może się wydawać.
MALINOWO-RABARBAROWY DOMOWY BATON BIAŁKOWY
Proporcje na 6 batonów
MALINOWA MASA BATONOWA
- 120g malinowej kazeinowej odżywki białkowej, albo waniliowej i kilka kropli aromatu lub pudru z liofilizowanych malin; użyliśmy malinowej odżywki białkowej More Nutrition Total Protein Raspberry Yoghurt z kazeiną
- 82g syropu Vitafiber
- 23g margaryny niskotłuszczowej Flora
- 22g pasty kokosowej z erytrolem, można zastąpić dowolnym pasującym masłem orzechowym, margarynę też
- 40g erytrolu
- 45ml wody
Podgrzewamy krótko mokre składniki masy batonowej w mikorfalówce, impulsami po 20 sekund do połączenia składników.
Łączymy mokre i suche składniki masy, dzielimy masę na 6 porcji i zostawiamy do zastygnięcia.
DODATKI
- 90g proteinowego budyniu waniliowego – można zrobić samemu, można użyć gotowego
- 120g frużeliny rabarbarowej
- 21g płatków kukurydzianych w polewie malinowej jako posypka, tu Crossies Pannacotta Himbeere
- 120g białej czekolady proteinowej*
Na zastygłej masie batonowej układamy po porcji budyniu, na to kładziemy porcję frużeliny, całość oblewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i szybko zanim zastygnie oprószamy malinową kruszonką.
*Można użyć gotowej białej czekolady, my robimy wg proporcji: 100g masła kakaowego, 10g masła shea, 100g odżywki białkowej WPI. Całość podgrzać w kąpieli do połączenia składników – i gotowe! Tym razem do masy czekoladowej dodaliśmy miąższ jednej laski wanilii – stąd widoczne na powierzchni batonika drobne kropeczki.