Żelki bez cukru. Wegańskie żelki. Keto-żelki. Żelki bez kalorii… masz ochotę? 🙂
Kiedy pracowałam nad przewodnikiem po zagęstnikach zaczął mi po głowie chodzić pomysł na przeprowadzenie testu i porównanie czym różnią się żelki z żelatyną od żelków z agarem. Potem pomyślałam, że mogłabym zrobić żelki bez cukru. Potem, że żelki bez kalorii. Albo keto żelki w stylu fat bomb. Albo naturalne żelki bez cukru – słodzone stewią! A może wegańskie? Skakałam z pomysłu na pomysł zapisując na skrawkach papieru kolejne pomysły i oto mam dla was gotowe propozycje przepisów na wegańskie, naturalne żelki bez cukru – przetestowałam różne proporcje składników i metodą prób i błędów doszłam do tej optymalnej ilości zagęstników i słodzików.
Zależało mi na znalezieniu złotego środka: połączeniu naturalnych składników, z naturalnymi zagęstnikami i naturalnymi słodzikami ale tak, by jednocześnie osiągnąć jak najniższą kaloryczność. Poniżej dane na temat kaloryczności, a na samym dole tekstu znajdziesz podsumowanie przepisów z tabelami dokładnych wartości odżywczych

Podane przepisy potraktuj jako wskazówki – żelatynę możesz stosować wymiennie z agarem, testuj słodziki – zamiast erytrolu czy stewii możesz chcieć użyć miodu, kombinuj z sokami i przecierami, szukaj swoich smaków, to naprawdę dobra zabawa!
W upały szczególnie dobrze sprawdzają się żelki zagęszczone wegańskim agar-agar – mają tę przewagę nad żelatynowymi, że się nie rozpływają w cieple. Do napełniania niewielkich misio-foremek używałam specjalnej pipety, która ułatwia precyzyjne nalanie masy – ważne, żeby była odporna na wysoką temperaturę, bo przelewa się gorącą masę bezpośrednio po zagotowaniu.

Żelki Zero-Bolero bez kalorii*
Składniki:
- 100ml zimnej wody
- 1/3 saszetki Bolero Drink (3g, u mnie bananowe Bolero)
- 15g agar-agar
- spray pam do natłuszczenia foremki
Przygotowanie:
- Wymieszać Bolero z wodą, dodać agar
- Zagotować – gotować około 2 minuty mieszając, aż agar się całkowicie rozpuści
- Przelać masę żelkową do natłuszczonej foremki, odstawić do zastygnięcia
* Żelki mają 30kcal w 100g – ponieważ jednak te kalorie pochodzą wyłącznie z błonnika zawartego w agarze, można spokojnie uznać, że nie mają kalorii

Żelki bez cukru z przecieru truskawkowego
Składniki:
- 400g truskawek, bez szypułek, umytych, osuszonych
- 15g żelatyny (można zastąpić agarem)
- 1/3 łyżeczki czystej stewii
- 1 łyżka soku z cytryny
- spray pam do natłuszczenia foremki
Przygotowanie:
- Truskawki zblendować, masę przerzucić na gazę i odcisnąć nadmiar płynu – u mnie z 400g truskawek zostało 170g truskawkowego puree
- Dodać do masy truskawkowej stewię i kwasek cytrynowy, wymieszać, z wierzchu rozsypać żelatynę
- Podgrzać mieszając aż żelatyna się całkowicie rozpuści
- Przelać masę żelkową do natłuszczonej foremki, odstawić do ostygnięcia, a następnie do lodówki

Żelki bez cukru ze smoothie owocowego
Składniki:
- 100ml gotowego* smoothie owocowego bez dodatku (wykorzystałam żółte i zielone smoothie Marwit)
- 1/3 łyżeczki czystej stewii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 25g erytrolu
- 1 płaska łyżeczka skrobi (użyłam maranty, ale równie dobrze sprawdzi się kukurydziana)
- 15g żelatyny
- spray pam do natłuszczenia foremki
Przygotowanie:
- Do smoothie dodać erytrol i stewię oraz sok z cytryny, wymieszać
- Odlać niedużą ilość soku, utrzeć z nim skrobię na jednolitą masę, dodać pastę skrobiową do pozostałego soku i dokładnie zamieszać
- Wlać sok do garnuszka, z wierzchu rozsypać żelatynę
- Podgrzać mieszając aż żelatyna się całkowicie rozpuści
- Przelać masę żelkową do natłuszczonej foremki, odstawić do ostygnięcia, a następnie do lodówki
* Można oczywiście zrobić smoothie samemu – ale uznałam, że kupny produkt z samych owoców będzie równie dobrym wyborem.

Wegańskie żelki bez cukru migdałowo-waniliowe – uśmiechnięte misie
Składniki:
- 100ml mleka migdałowego niesłodzonego
- 1/3 łyżeczki czystej stewii
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
- 20g erytrolu
- 15g agaru
- spray pam do natłuszczenia foremki
Przygotowanie:
- Do mleka dodać erytrol, stewię i pastę waniliową, wymieszać
- Wlać sok do garnuszka, z wierzchu rozsypać żelatynę
- Podgrzać mieszając aż żelatyna się całkowicie rozpuści
- Przelać masę żelkową do natłuszczonej foremki, odstawić do ostygnięcia, a następnie do lodówki

Keto-misie o smaku białej czekolady
Składniki:
- 100ml wody
- 100ml kremówki 36%
- 15g erytrolu
- 15g żelatyny
- 1/3 łyżeczki stewi
- 10g sypkiego aromatu Franky’s Bakery Candy Flavor (u mnie smak białej czekolady)
- spray pam do natłuszczenia foremki
Przygotowanie:
- Zmieszać kremówkę z erytrolem, stewią i aromatem
- Wlać sok do garnuszka wodę, z wierzchu rozsypać żelatynę, podgrzać mieszając aż żelatyna się całkowicie rozpuści
- Cały czas mieszając masę śmietanową wlewać stopniowo rozpuszczoną żelatynę – koniecznie stopniowo, inaczej składniki się nie połączą i gotowe misie będą się brzydko rozwarstwiać
- Przelać masę żelkową do natłuszczonej foremki, odstawić do ostygnięcia, a następnie do lodówki
Wskazówka: tłusta masa opornie wtłacza się w drobne foremki, zostają pęcherzyki powietrza – do takiego deseru polecam większe, mniej fikuśne foremki.
Uwaga ogólna: biorąc pod uwagę założenia diety keto małe misie nie mają wielkiego sensu, bo i tak trzeba ich zjeść sporo, żeby wyrobić założenia tłuszczowe – ten sam przepis można użyć do wypełnienia większych foremek i przygotowania keto-babeczek

Ile kalorii mają moje misie bez cukru?
Na koniec podsumowanie – czyli porównanie wartości odżywczych moich eksperymentalnych misiów bez cukru, marketowych misiów z cukrem i gotowych żelków misiów bez cukru z maltitolem. Jak widać wszystkie misie, które przygotowałam, mają mniej kalorii niż jakiekolwiek kupne żelki – dotyczy to nawet tłustych keto-misiaków! Dlaczego? Główna oszczędność to zastąpienie stosowanego przez producentów maltitolu, który ma 250kcal w 100g, erytrolem, który ma zero kalorii. Prawdę mówiąc trudno mi znaleźć przyczynę uzasadniającą stosowanie maltitolu, bo erytrol ma nad nim same przewagi: ma zero kalorii, nie powoduje wzdęć ani biegunki i jest porównywalny cenowo.
Dla dociekliwych: jeden miś waży około 1,5g
wartości / 100g | Żelki z cukrem (Haribo misie) | Żelki bez cukru (de Bron misie) | Żelki Zero-Bolero | Żelki z przecieru truskawkowego | Żelki ze smoothie mix owoców | Żelki migdałowo-waniliowe | Keto-żelki |
---|---|---|---|---|---|---|---|
kcal | 343 kcal | 206 kcal | 30 kcal | 94 kcal | 85 kcal | 58 kcal | 168 kcal |
tłuszcz | 0,1g | 0g | 0g | 1g | 0,1g | 0,3g | 15g |
węglowodany (w tym cukry) | 77,4 g (45,6g) | 74,2g (0,2g) | 0g (0g) | 16,5g (12g) | 19,4g (7,3g) | 5,5g (1g) | 6,4g (4g) |
białko | 6,9g | 7g | 0g | 2,8g | 2g | 1,2g | 2g |
błonnik | 0,1g | 0g | 10,6g | 3,9g | 0,5g | 10,5g | 3,5 |
Porady – jak przygotować w domu żelki – misie bez cukru?
Zasada podstawowa: przygotuj sobie wszystkie składniki i narzędzia zanim podgrzejesz masę – kiedy będzie gorąca, będziesz mieć naprawdę mało czasu zanim zacznie zastygać i nie będzie czasu na szukanie mieszadła czy talerza.
#1 Wybieraj owoce o intensywnym smaku, niezbyt wodniste – arbuz jako owoc jest pyszny, ale w formie żelków jego smak będzie mało intensywny
#2 Jeśli bazą do żelków są owoce, dodaj do mieszanki sok z cytryny lub kwas cytrynowy – dzięki temu żelki zachowają intensywny kolor pomimo podgrzania a słodycz podkreślona kwaskiem będzie bardziej intensywna, ale nie mdląca. Jeśli korzystasz z Bolero Drink albo gotowej galaretki bez cukru typu Jell-O, mają one już w swoim składzie kwas, nie trzeba go dodawać
#3 Aby uzyskać sprężystą konsystencję jaką mają gotowe kupne żelki, połącz żelatynę ze skrobią (kukurydzianą, ziemniaczaną albo arrow root); żelki bez skrobi, z samą żelatyną lub agarem, też będą udane, ale wyjdą raczej galaretki niż żelki, dodatek skrobi dodatkowo zmatowi masę
#4 Do słodzenia żelków bez cukru użyj erytrolu i stewii (czystej stewii, nie mieszanki z maltodekstryną czy laktozą) albo erytrolu i sukralozy; sam w sobie erytrol nie jest dość słodki, ale dla innych składników działa jak wzmacniacz smaku; ma zero kalorii, jest naturalny i w przeciwieństwie do maltitolu nie wywołuje dolegliwości żołądkowych
#5 Natłuść foremkę silikonową (ja użyłam kokosowego pamu) – dzięki temu z łatwością wyjmiesz z niej gotowe żelki, które będą apetycznie błyszczące a wrzucone razem do miseczki czy pudełka nie posklejają się ze sobą
#6 Zanim zaczniesz napełniać silikonową foremkę masą żelkową postaw ją na płaskim talerzu lub deseczce – kiedy już wypełnisz ją po brzegi nie dasz rady donieść jej do lodówki nie rozlewając, wierz mi 😉
#7 Jeśli do zagęszczania używasz żelatyny lub agaru i skrobi (albo maranty), pamiętaj, by mieszankę króciutko zagotować i zestawić z ognia – gotowana za długo skrobia traci swoje właściwości bo słabną jej wiązania
#8 Jeśli chcesz przygotować żelki z soku ananasowego, kiwi, ananasa lub papai zagotuj sok zanim dodasz do niego żelatynę albo agar – te owoce zawierają w swoim składzie enzymy (papaina, bromelaina), które utrudniają krzepnięcie; gotowanie zrywa wiązania enzymowe i sok staje się podatny na zagęszczanie.
#9 Możesz wzbogacić skład żelków dodając do nich witaminy, probiotyki lub odrobinę tranu; dodawanie białka nie ma specjalnego sensu – chyba, że planujesz zjeść całą miskę żelków 🙂
#10 Gotowe żelki możesz trzymać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez tydzień. Nie zamrażaj ich, po rozmrożeniu staną się gąbczaste.
Related Posts





