Żelki – misie bez kalorii! Przepisy & 10 wskazówek jak zrobić to dobrze

0
Żelki – misie bez kalorii! Przepisy & 10 wskazówek jak zrobić to dobrze
3.56 avg. rating (71% score) - 43 votes

Żelki bez cukru. Wegańskie żelki. Keto-żelki. Żelki bez kalorii… masz ochotę? 🙂

Kiedy pracowałam nad przewodnikiem po zagęstnikach zaczął mi po głowie chodzić pomysł na przeprowadzenie testu i porównanie czym różnią się żelki z żelatyną od żelków z agarem. Potem pomyślałam, że mogłabym zrobić żelki bez cukru. Potem, że żelki bez kalorii. Albo keto żelki w stylu fat bomb. Albo naturalne żelki bez cukru – słodzone stewią! A może wegańskie? Skakałam z pomysłu na pomysł zapisując na skrawkach papieru kolejne pomysły i oto mam dla was gotowe propozycje przepisów na wegańskie, naturalne żelki bez cukru – przetestowałam różne proporcje składników i metodą prób i błędów doszłam do tej optymalnej ilości zagęstników i słodzików.

Zależało mi na znalezieniu złotego środka: połączeniu naturalnych składników, z naturalnymi zagęstnikami i naturalnymi słodzikami ale tak, by jednocześnie osiągnąć jak najniższą kaloryczność. Poniżej dane na temat kaloryczności, a na samym dole tekstu znajdziesz podsumowanie przepisów z tabelami dokładnych wartości odżywczych

W smaku najlepsze okazały się żelki bolerowe (nazwałam je Zero-Bolero), a z owocowych truskawkowe i mangowe.

Podane przepisy potraktuj jako wskazówki – żelatynę możesz stosować wymiennie z agarem, testuj słodziki – zamiast erytrolu czy stewii możesz chcieć użyć miodu, kombinuj z sokami i przecierami, szukaj swoich smaków, to naprawdę dobra zabawa!

W upały szczególnie dobrze sprawdzają się żelki zagęszczone wegańskim agar-agar – mają tę przewagę nad żelatynowymi, że się nie rozpływają w cieple.  Do napełniania niewielkich misio-foremek używałam specjalnej pipety, która ułatwia precyzyjne nalanie masy – ważne, żeby była odporna na wysoką temperaturę, bo przelewa się gorącą masę bezpośrednio po zagotowaniu.

Przygotowanie żelków bez kalorii
Pamiętaj, żeby silikonową foremkę postawić na płaskim talerzu lub desce; nie przejmuj się, jeśli coś skapnie na bok – nadprogramowe skrawki oderwiesz z łatwością po zastygnięciu

Żelki Zero-Bolero bez kalorii*

Składniki:

  • 100ml zimnej wody
  • 1/3 saszetki Bolero Drink (3g, u mnie bananowe Bolero)
  • 15g agar-agar
  • spray pam do natłuszczenia foremki

Przygotowanie:

  1. Wymieszać Bolero z wodą, dodać agar
  2. Zagotować – gotować około 2 minuty mieszając, aż agar się całkowicie rozpuści
  3. Przelać masę żelkową do natłuszczonej foremki, odstawić do zastygnięcia

* Żelki mają 30kcal w 100g – ponieważ jednak te kalorie pochodzą wyłącznie z błonnika zawartego w agarze, można spokojnie uznać, że nie mają kalorii

Bolero ma bardzo intensywny smak – żelki przygotowane na jego bazie nie wymagają dodatkowych słodzików. Bolerowe żelki są półprzezroczyste i mają intensywne kolory.

Żelki bez cukru z przecieru truskawkowego

Składniki:

  • 400g truskawek, bez szypułek, umytych, osuszonych
  • 15g żelatyny (można zastąpić agarem)
  • 1/3 łyżeczki czystej stewii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • spray pam do natłuszczenia foremki

Przygotowanie:

  1. Truskawki zblendować, masę przerzucić na gazę i odcisnąć nadmiar płynu – u mnie z 400g truskawek zostało 170g truskawkowego puree
  2. Dodać do masy truskawkowej stewię i kwasek cytrynowy, wymieszać, z wierzchu rozsypać żelatynę
  3. Podgrzać mieszając aż żelatyna się całkowicie rozpuści
  4. Przelać masę żelkową do natłuszczonej foremki, odstawić do ostygnięcia, a następnie do lodówki
Dzięki odciśnięciu z masy truskawkowej nadmiaru wody uzyskujemy intensywny kolor, smak i naturalną słodycz. Wskazówka: Jeśli kolor wydaje ci się blady, dodaj odrobinę zblendowanego gotowanego buraka – nie więcej niż 1/2 płaskiej łyżeczki na 100ml masy

Żelki bez cukru ze smoothie owocowego

Składniki:

  • 100ml gotowego* smoothie owocowego bez dodatku (wykorzystałam żółte i zielone smoothie Marwit)
  • 1/3 łyżeczki czystej stewii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 25g erytrolu
  • 1 płaska łyżeczka skrobi (użyłam maranty, ale równie dobrze sprawdzi się kukurydziana)
  • 15g żelatyny
  • spray pam do natłuszczenia foremki

Przygotowanie:

  1. Do smoothie dodać erytrol i stewię oraz sok z cytryny, wymieszać
  2. Odlać niedużą ilość soku, utrzeć z nim skrobię na jednolitą masę, dodać pastę skrobiową do pozostałego soku i dokładnie zamieszać
  3. Wlać sok do garnuszka, z wierzchu rozsypać żelatynę
  4. Podgrzać mieszając aż żelatyna się całkowicie rozpuści
  5. Przelać masę żelkową do natłuszczonej foremki, odstawić do ostygnięcia, a następnie do lodówki

* Można oczywiście zrobić smoothie samemu – ale uznałam, że kupny produkt z samych owoców będzie równie dobrym wyborem.

Jeśli kolor wydaje ci się blady pomimo dodania soku z cytryny lub kwasku cytrynowego, możesz go podkręcić: do zielonej masy dodaj zblendowany mrożony szpinak, do żółtej kurkumę, do pomarańczowej słodką paprykę a do fioletowej jagody. Wszystkie te składniki są stosowane jako naturalne barwniki i wystarczy naprawdę nieduża ilość, by uzyskać intensywny kolor.

Wegańskie żelki bez cukru migdałowo-waniliowe – uśmiechnięte misie

Składniki:

  • 100ml mleka migdałowego niesłodzonego
  • 1/3 łyżeczki czystej stewii
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 20g erytrolu
  • 15g agaru
  • spray pam do natłuszczenia foremki

Przygotowanie:

  1. Do mleka dodać erytrol, stewię i pastę waniliową, wymieszać
  2. Wlać sok do garnuszka, z wierzchu rozsypać żelatynę
  3. Podgrzać mieszając aż żelatyna się całkowicie rozpuści
  4. Przelać masę żelkową do natłuszczonej foremki, odstawić do ostygnięcia, a następnie do lodówki
Armia wesołych misiów 🙂 Wskazówka: efekt uśmiechniętych buziek uzyskałam wlewając na dno foremek odrobinę migdałowej masy z pastą waniliową, a na nią nalałam masę bez wanilii – w ten sposób waniliowe ziarenka osiadły na dnie dając miśkom miny na pyszczkach. Waniliowe misie mają budyniowy, deserowy smak.

Keto-misie o smaku białej czekolady

Składniki:

  • 100ml wody
  • 100ml kremówki 36%
  • 15g erytrolu
  • 15g żelatyny
  • 1/3 łyżeczki stewi
  • 10g sypkiego aromatu Franky’s Bakery Candy Flavor (u mnie smak białej czekolady)
  • spray pam do natłuszczenia foremki

Przygotowanie:

  1. Zmieszać kremówkę z erytrolem, stewią i aromatem
  2. Wlać sok do garnuszka wodę, z wierzchu rozsypać żelatynę, podgrzać mieszając aż żelatyna się całkowicie rozpuści
  3. Cały czas mieszając masę śmietanową wlewać stopniowo rozpuszczoną żelatynę – koniecznie stopniowo, inaczej składniki się nie połączą i gotowe misie będą się brzydko rozwarstwiać
  4. Przelać masę żelkową do natłuszczonej foremki, odstawić do ostygnięcia, a następnie do lodówki

Wskazówka: tłusta masa opornie wtłacza się w drobne foremki, zostają pęcherzyki powietrza – do takiego deseru polecam większe, mniej fikuśne foremki.

Uwaga ogólna: biorąc pod uwagę założenia diety keto małe misie nie mają wielkiego sensu, bo i tak trzeba ich zjeść sporo, żeby wyrobić założenia tłuszczowe – ten sam przepis można użyć do wypełnienia większych foremek i przygotowania keto-babeczek

Nie mogłam się powstrzymać – do masy na tłuszczowe miśki dodałam fioletowy barwnik spożywczy – użyłam Crazy Colors od Brauns Heitmann, to oczywiście zupełnie zbędny dodatek 🙂

Ile kalorii mają moje misie bez cukru?

Na koniec podsumowanie – czyli porównanie wartości odżywczych moich eksperymentalnych misiów bez cukru, marketowych misiów z cukrem i gotowych żelków misiów bez cukru z maltitolem. Jak widać wszystkie misie, które przygotowałam, mają mniej kalorii niż jakiekolwiek kupne żelki – dotyczy to nawet tłustych keto-misiaków! Dlaczego? Główna oszczędność to zastąpienie stosowanego przez producentów maltitolu, który ma 250kcal w 100g, erytrolem, który ma zero kalorii. Prawdę mówiąc trudno mi znaleźć przyczynę uzasadniającą stosowanie maltitolu, bo erytrol ma nad nim same przewagi: ma zero kalorii, nie powoduje wzdęć ani biegunki i jest porównywalny cenowo.

Dla dociekliwych: jeden miś waży około 1,5g

wartości / 100gŻelki z cukrem (Haribo misie)Żelki bez cukru (de Bron misie)Żelki Zero-BoleroŻelki z przecieru truskawkowegoŻelki ze smoothie mix owocówŻelki migdałowo-wanilioweKeto-żelki
kcal343 kcal206 kcal30 kcal94 kcal85 kcal58 kcal168 kcal
tłuszcz0,1g0g0g1g0,1g0,3g15g
węglowodany (w tym cukry)77,4 g (45,6g)74,2g (0,2g)0g (0g)16,5g (12g)19,4g (7,3g)5,5g (1g)6,4g (4g)
białko6,9g7g0g2,8g2g1,2g2g
błonnik0,1g0g10,6g3,9g0,5g10,5g3,5

Porady – jak przygotować w domu żelki – misie bez cukru?

Zasada podstawowa: przygotuj sobie wszystkie składniki i narzędzia zanim podgrzejesz masę – kiedy będzie gorąca, będziesz mieć naprawdę mało czasu zanim zacznie zastygać i nie będzie czasu na szukanie mieszadła czy talerza.

#1 Wybieraj owoce o intensywnym smaku, niezbyt wodniste – arbuz jako owoc jest pyszny, ale w formie żelków jego smak będzie mało intensywny

#2 Jeśli bazą do żelków są owoce, dodaj do mieszanki sok z cytryny lub kwas cytrynowy – dzięki temu żelki zachowają intensywny kolor pomimo podgrzania a słodycz podkreślona kwaskiem będzie bardziej intensywna, ale nie mdląca. Jeśli korzystasz z Bolero Drink albo gotowej galaretki bez cukru typu Jell-O, mają one już w swoim składzie kwas, nie trzeba go dodawać

#3 Aby uzyskać sprężystą konsystencję jaką mają gotowe kupne żelki, połącz żelatynę ze skrobią (kukurydzianą, ziemniaczaną albo arrow root); żelki bez skrobi, z samą żelatyną lub agarem, też będą udane, ale wyjdą raczej galaretki niż żelki, dodatek skrobi dodatkowo zmatowi masę

#4 Do słodzenia żelków bez cukru użyj erytrolu i stewii (czystej stewii, nie mieszanki z maltodekstryną czy laktozą) albo erytrolu i sukralozy; sam w sobie erytrol nie jest dość słodki, ale dla innych składników działa jak wzmacniacz smaku; ma zero kalorii, jest naturalny i w przeciwieństwie do maltitolu nie wywołuje dolegliwości żołądkowych

#5 Natłuść foremkę silikonową (ja użyłam kokosowego pamu) – dzięki temu z łatwością wyjmiesz z niej gotowe żelki, które będą apetycznie błyszczące a wrzucone razem do miseczki czy pudełka nie posklejają się ze sobą

#6 Zanim zaczniesz napełniać silikonową foremkę masą żelkową postaw ją na płaskim talerzu lub deseczce – kiedy już wypełnisz ją po brzegi nie dasz rady donieść jej do lodówki nie rozlewając, wierz mi 😉

#7 Jeśli do zagęszczania używasz żelatyny lub agaru i skrobi (albo maranty), pamiętaj, by mieszankę króciutko zagotować i zestawić z ognia – gotowana za długo skrobia traci swoje właściwości bo słabną jej wiązania

#8 Jeśli chcesz przygotować żelki z soku ananasowego, kiwi, ananasa lub papai zagotuj sok zanim dodasz do niego żelatynę albo agar – te owoce zawierają w swoim składzie enzymy (papaina, bromelaina), które utrudniają krzepnięcie; gotowanie zrywa wiązania enzymowe i sok staje się podatny na zagęszczanie.

#9 Możesz wzbogacić skład żelków dodając do nich witaminy, probiotyki lub odrobinę tranu; dodawanie białka nie ma specjalnego sensu – chyba, że planujesz zjeść całą miskę żelków 🙂

#10 Gotowe żelki możesz trzymać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez tydzień. Nie zamrażaj ich, po rozmrożeniu staną się gąbczaste.

3.56 avg. rating (71% score) - 43 votes
Summary
recipe image
Recipe Name
Zero-Bolero domowe misie - żelki bez kalorii
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 8 Review(s)