Domowe batony białkowe – przepis

0
Domowe batony białkowe – przepis
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Szukasz przepisu na domowe batony białkowe? Już znalazłeś!

✅bez cukru i bez maltitolu

✅niska zawartość weglowodanow

✅wysoka zawartość białka, pochodzącego ze zróżnicowanych źródeł

✅bez oleju palmowego, glutenu i innych wypełniaczy

✅i przede wszystkim: pyszne i sycące!

Opracowaliśmy przepis na domowe batony białkowe, które przebiją smakiem i jakością wszystkie inne które znasz i możesz zrobić je w swojej własnej kuchni – prawdopodobnie masz wszystkie składniki!

Podane na zdjęciu wartości odżywcze dotyczą jednego batona o masie 97g (baza + owoce), kaloryczność całego batona zależy od tego czy, ile i jakiej użyjesz czekolady.

Domowe batony białkowe – SKŁADNIKI 

6 batonów po 80g + po 17g frużeliny

🍰 120g mąki migdałowej (tu odtłuszczona)

🍰 125g serka homogenizowanego light albo kvarga, ostatecznie może byc skyr w kubeczku

🍰 10g erytrolu

🍰 30g margaryny light (Flora, ProActive, ok 300kcal/100g)

🍰 Aromat (tu 10g Funky Flavors Splash Raspberry Cheesecake)

🍰 30g masła kakaowego lub oleju kokosowego rafinowanego

🍰 135g odżywki białkowej (można zastąpić mielonymi płatkami owsianymi i/lub mlekiem w proszku, ale wartości odżywcze będą inne)

Podgrzej w garnuszku lub mikrofali margarynę i olej z erytrolem.

Domieszaj mąkę migdałową, aromat, następnie dodaj serek i zamieszaj.

Jako ostatnią dodaj odżywkę, zagnieć rękami na jednolitą, plastyczna masę.

Teraz masz 2 opcje:

🅰️ Formujesz batony i jesz po wystudzeniu, możesz domieszać orzeszki lub ciasteczka

🅱️ Nakładasz z wierzchu frużelinę albo dżem bez cukru (u nas domowa frużelina z mrożonych truskawek). W takim wypadku wstaw batony z masa owocową do zamrażalnika i gdy stwardnieją wykąp w czekoladzie – czekolada stanowi pokrowiec dla owocowego nadzienia i trzyma je w miejscu.

Batony owiń folią spożywczą i przechowuj w lodówce przez tydzień.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes