Po świątecznych, tradycyjnych słodkościach i wypiekach, czas powrócić na stare tory!
Przychodzimy więc z przepisem na domowego Snickersa Proteinowego!
Przepisów na domowy Snickers Proteinowy jest w Internecie mnóstwo, ale nasz jest najlepszy! Dlaczego? Po pierwsze nie ma w nim daktyli – a jesteśmy wyczuleni na maskowanie cukru pod pozorem nie-cukru, dlatego u nas nie znajdziesz daktylowego karmelu, jest za to kajmak z erytrolem! Dwa ma aż 20g białka. A smak – jest po prostu genialny, to zasługa połączenia masła orzechowego, aromatu snickersowego Funky oraz kajmaku o smaku słonego karmelu.
SKŁADNIKI NA DOMOWEGO SNICKERSA BEZ CUKRU
5 batonów
🥜40g masła orzechowego w proszku
🥜40g odżywki białkowej WPC, smak wanilia, karmel lub czekolada
🥜40g erytrolu
🥜duża szczypta soli
🥜65g masła orzechowego
🥜30ml mleka
🥜kilka kropli aromatu Funky Flavors Snacker Nutter
Dodatki:
🥜Kajmak bez cukru o smaku Słonego Karmelu Polder (znajdziesz w Guiltfree)
🥜28g krótko prażonych na suchej mocno rozgrzanej patelni siekanych orzechów arachidowych
🥜plus czekolada do polewy – bez cukru, mleczna lub ciemna
Składniki zagnieść rękami/widelcem na jednolitą masę o konsystencji plasteliny. Masą wylepić foremkę, z wierzchu rozsmarować 100g kajmaku, posypać orzeszkami, zmrozić około 30 minut.
Pokroić, zanurzać w roztopionej czekoladzie bez cukru, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
TIP: można zrezygnować z polewy czekoladowej, baton będzie równie pyszny i znacznie mniej kaloryczny, tylko trudniej będzie go ze sobą zabrać na trening czy do pracy.