Prolina

0
Prolina
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Prolina, znana również jako L-prolina, jest organicznym związkiem chemicznym z grupy alfa-aminokwasów. Składnik wielu białek powstaje poprzez rozkład L-glutaminianu.  Aminokwas ten wraz ze swoją pochodną – hydroksyproliną – jest głównym składnikiem kolagenu. Przekształcenie proliny w hydroksyprolinę jest katalizowane przez hydroksylazę prolinową w obecności koenzymu – witaminy C. Dlatego właśnie zaburzenia tego procesu wskutek niedoboru witaminy C mogą prowadzić do szkorbutu.

Trawienie i wchłanianie proliny

Prolina w osoczu krwi pochodzi z  trzech źródeł: z diety, wewnątrzkomórkowej degradacji białek i syntezy endogennej. Dostarczana wraz z pożywieniem, dostaje się do organizmu poprzez hydrolizę białek przez proteazy w żołądku (przez enzym pepsyna) i jelicie cienkim (przez trypsynę, chymotrypsynę, elastazę, karboksypeptydazy A i B oraz aminopeptydazę). Błona śluzowa jelita cienkiego wydziela enzym peptydazę proliny – szczególny enzym “rozcinający” łańcuchy dipeptydów i tripeptydów zawierających prolinę i hydroksyprolinę. Te małe białka (zawierające prolinę lub hydroksyprolinę) w świetle jelita cienkiego są transportowane do enterocytów (komórek nabłonka). Stanowi to pierwszy krok do jej wykorzystania jako substratu niezbędnego do syntezy białek i ornityny.

Fizjologiczne zapotrzebowanie na prolinę

https://mamotoja.pl/

Stężenie proliny i hydroksyproliny w białkach tkankowych znacznie wzrasta już w życiu płodowym. Dokonano wielu badań na ten temat na zwierzętach. U świń, stężenie hydroksyproliny wzrasta z 0,84 do 3,64 g na 100 g białka między 40 i 114 dniem ciąży. Prolina i hydroksyprolina stanowią około 12% białek w ciele zwierzęcia w momencie urodzenia, przy czym stosunek proliny do hydroksyproliny wynosi 2,25: 1. Tak więc, 31% proliny związanej z białkiem jest hydroksylowane. Wskazuje to, że zapotrzebowanie na prolinę znacząco wzrasta zarówno w okresie prenatalnym jak i poporodowym*.

Istnieją również wyraźne zmiany stężenia wolnej proliny w czasie ciąży. Na przykład między 30 a 60 dniem ciąży stężenie proliny w wodach płodowym świń wzrasta o 141%. Podobnie stężenia proliny w płynie owodniowym wzrosły z 89 do 172 μM między 30 i 60 dniem ciąży. Co ciekawe, u owiec wskaźnik ten wzrastał o 172%. Odzwierciedla to różnice w metabolizmie proliny i wymaganiach u różnych zwierząt**. Temat ten wymaga szczegółowych badań na ludziach.

*Wu G, Bazer FW, Burghardt RC, et al. Impacts of amino acid nutrition on pregnancy outcome in pigs: mechanisms and implications for swine production. J Anim Sci. 2010a;88:E195–E204.

** Kwon H, Spencer TE, Bazer FW, et al. Developmental changes of amino acids in ovine fetal fluids. Biol Reprod. 2003a;68:1813–1820.

Prolina vs. kolagenu

Kolagen jest elastyczną tkanką, swoistym klejem, utrzymującym kości. Działa jak amortyzator, zmniejszając tarcie kości podczas ruchu.  Składa się z proliny, hydroksyproliny, lizyny i hydroksylizyny, a sama prolina stanowi 15-20% jego zawartości. Synteza kolagenu jest procesem endogennym,  jednak jego intensyfikacja maleje po 25 roku życia. To ograniczenie prowadzi do osłabienia włókien kolagenowych w skórze oraz potrzebnych do prawidłowej pracy układu szkieletowego. Z tego powodu odpowiednia ilość proliny jest korzystna w leczeniu zapalenie kości i stawów, skręcenia tkanek miękkich, przewlekłym bólu pleców. Ma to również znaczenie w przypadku pielęgnacji skóry. Młoda skóra jest elastyczna i gruba. Starzejąc się, staje się cienka i mniej włóknista, ponieważ zmniejsza się ilość kolagenu. Poza ekspozycją na słońce i szkodliwym działaniem wolnych rodników, skóra naturalnie się zmienia tracąc wiotkość. Prolina jednak może zwiększyć produkcję kolagenu i zapobiegać utracie sprężystości przez skórę. Prolina pobudza również powstawanie nowych komórek.

Prolina w urazach tkanek miękkich i kontuzjach

Produkcja proliny zwiększa się podczas urazów tkanek miękkich i urazów (wymagających regeneracji mięśni lub

https://www.fit.pl/

ścięgien), ciężkich oparzeń i po zabiegu chirurgicznym. Dlatego właśnie prolina jest związkiem stosowanym w leczniczych opatrunkach medycznych które wykorzystują fragmenty kolagenu do stymulacji i gojenia się ran. Deficyt proliny w organizmie powoduje wolniejszy od normalnego proces gojenia się, dlatego po urazie lub kontuzji, odpowiednia podaż tego aminokwasu gwarantuje produkcję wystarczającej ilości kolagenu niezbędnego w procesie rekonwalescencji.

Prolina w suplementach?

Na rynku brak suplementów diety zawierających samą, wyekstrahowaną prolinę. Wchodzi jednak ona w skład wszystkich odżywek białkowych oraz wielu preparatów aminokwasowych, a także środków wspomagających funkcjonowanie stawów zawierających kolagen. Zwracając uwagę na jakość kupowanych produktów, warto zwrócić uwagę czy posiadają one hydroksylprolinę w składzie. Prolina naturalnie występuje w mięsie, a jej najlepszym źródłem jest chude mięso drobiowe.

Wnioski i perspektywy

Prolina i hydroksyprolina są aminokwasami niezbędnymi do utrzymania prawidłowej struktury i funkcji komórek. Istnieją dowody wskazują na to, że prolina jest ważnym regulatorem metabolizmu kolagenu, zapewniając odpowiednio zdrowe stawy oraz szybkie tempo rekonwalescencji. Oczekuje się, że ta rola proliny przełoży się na zwiększoną efektywność wykorzystania składników odżywczych i ogólną poprawę zdrowia. Chociaż już wiele wiadomo na temat zapotrzebowania na prolinę, istnieje niewiele informacji o roli proliny w rozwoju płodu, noworodków, a także podczas laktacji.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes