Fit tarta sernikowa z rabarbarem i kruszonką 211kcal & 23g białka

0
Fit tarta sernikowa z rabarbarem i kruszonką 211kcal & 23g białka
4.00 avg. rating (75% score) - 1 vote

Tarta sernikowa z rabarbarem i kruszonką to jedno z najlepszych ciast, jakie u nas ostatnio powstało💪, szczególnie polecamy przepyszną fit kruszonkę👌, smakuje dokładnie jak ta 'zwykła’, jest krucha, słodka i lekko spieczona – będziemy z pewnością wracać do tego przepisu na kruszonkę bez cukru, bo przyda się w innych przepisach na drożdżówki itp. Mamy więc kruchą słodką kruszonkę, za to masa sernikowa jest delikatna, kremowa i słodka, a do tego wjeżdża kwaśny i bardzo aromatyczny rabarbar, całość tworzy mega combo smaków 🤤 i struktur.

Proporcje na 9 kawałków 7×7 cm, forma ma 21x22cm. Makro jednego kawałka: 211kcal / B23,7 / W10,2 / T7,8

Fit tarta sernikowa z rabarbarem i kruszonką – składniki & przygotowanie

Zaczynamy od rabarbaru – pęczek łodyg posiekać, udusić na miękko z sokiem cytryny i erytrolem, opcjonalnie dodać łyżeczkę budyniu śmietankowego, ostudzić. Rabarbar wykładany na masę sernikową musi być zimny, bo w przeciwnym razie ciepło owocowego musu zetnie powierzchnię sernika zanim ten się upiecze.

  • 1kg twarogu z wiaderka, polecamy dr Oetker, zawsze się u nas sprawdza, to najlepszy twaróg na fit serniki, jest chudy, gęsty, ma tylko jeden składnik i doskonale się piecze
  • erytrol do smaku
  • 3 średnie jajka
  • 70g odżywki, np waniliowy smak

Składniki wymieszać dokładnie łyżką, włożyć do formy, z wierzchu wylać masę rabarbarową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C na 20 minut.

Przepis na kruszonkę bez cukru

W czasie gdy piecze się sernik zagnieść rękami kruszonkę z:

  • 20g mąki
  • 20g Flory light albo innej miękkiej margaryny niskotłuszczowej, ale tą mamy przetestowaną i wiemy na pewno że się sprawdza.
  • 30g odżywki
  • opcjonalnie aromat np. aromat herbatnikowy Funky Flavors Sweet Butterscotch lub erytrol.

Zagniatając dodać troszkę wody, masa ma być sucha, ale dać się zlepić w grudki – wodę dodajemy dopiero po zagnieceniu wszystkich składników, robimy to stopniowo, po 1 łyżce, żeby nie zrobiło się błotko.

Kruszonkę wysypać na sernik i piec jeszcze 25min, a gdy się zrumieni nakryć z wierzchu folią aluminiową, błysk do góry.

4.00 avg. rating (75% score) - 1 vote