Fit tarta sernikowa z rabarbarem i kruszonk膮 211kcal & 23g bia艂ka

0
Fit tarta sernikowa z rabarbarem i kruszonk膮 211kcal & 23g bia艂ka
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tarta sernikowa z rabarbarem i kruszonk膮 to jedno z najlepszych ciast, jakie u nas ostatnio powsta艂o馃挭, szczeg贸lnie polecamy przepyszn膮 fit kruszonk臋馃憣, smakuje dok艂adnie jak ta 'zwyk艂a’, jest krucha, s艂odka i lekko spieczona – b臋dziemy z pewno艣ci膮 wraca膰 do tego przepisu na kruszonk臋 bez cukru, bo przyda si臋 w innych przepisach na dro偶d偶贸wki itp. Mamy wi臋c kruch膮 s艂odk膮 kruszonk臋, za to masa sernikowa jest delikatna, kremowa i s艂odka, a do tego wje偶d偶a kwa艣ny i bardzo aromatyczny rabarbar, ca艂o艣膰 tworzy mega combo smak贸w 馃い聽i struktur.

Proporcje na 9 kawa艂k贸w 7×7 cm, forma ma 21x22cm. Makro jednego kawa艂ka: 211kcal / B23,7 / W10,2 / T7,8

Fit tarta sernikowa z rabarbarem i kruszonk膮 – sk艂adniki & przygotowanie

Zaczynamy od rabarbaru – p臋czek 艂odyg posieka膰, udusi膰 na mi臋kko z sokiem cytryny i erytrolem, opcjonalnie doda膰 艂y偶eczk臋 budyniu 艣mietankowego, ostudzi膰. Rabarbar wyk艂adany na mas臋 sernikow膮 musi by膰 zimny, bo w przeciwnym razie ciep艂o owocowego musu zetnie powierzchni臋 sernika zanim ten si臋 upiecze.

  • 1kg twarogu z wiaderka, polecamy dr Oetker, zawsze si臋 u nas sprawdza, to najlepszy twar贸g na fit serniki, jest chudy, g臋sty, ma tylko jeden sk艂adnik i doskonale si臋 piecze
  • erytrol do smaku
  • 3 艣rednie jajka
  • 70g od偶ywki, np waniliowy smak

Sk艂adniki wymiesza膰 dok艂adnie 艂y偶k膮, w艂o偶y膰 do formy, z wierzchu wyla膰 mas臋 rabarbarow膮, wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 160C na 20 minut.

Przepis na kruszonk臋 bez cukru

W czasie gdy piecze si臋 sernik zagnie艣膰 r臋kami kruszonk臋 z:

  • 20g m膮ki
  • 20g Flory light albo innej mi臋kkiej margaryny niskot艂uszczowej, ale t膮 mamy przetestowan膮 i wiemy na pewno 偶e si臋 sprawdza.
  • 30g od偶ywki
  • opcjonalnie aromat np. aromat herbatnikowy聽Funky Flavors Sweet Butterscotch lub erytrol.

Zagniataj膮c doda膰 troszk臋 wody, masa ma by膰 sucha, ale da膰 si臋 zlepi膰 w grudki – wod臋 dodajemy dopiero po zagnieceniu wszystkich sk艂adnik贸w, robimy to stopniowo, po 1 艂y偶ce, 偶eby nie zrobi艂o si臋 b艂otko.

Kruszonk臋 wysypa膰 na sernik i piec jeszcze 25min, a gdy si臋 zrumieni nakry膰 z wierzchu foli膮 aluminiow膮, b艂ysk do g贸ry.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes