Nieprawda, że arbuz to sama woda i cukier – to bogactwo minerałów!

0
Nieprawda, że arbuz to sama woda i cukier – to bogactwo minerałów!
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

O arbuzie zwykło się mówić dość pogardliwie, jako o owocu, który składa się z samej wody i cukru i nie niesie ze sobą większych wartości odżywczych – tymczasem okazuje się, że to prawdziwa kopalnia składników wartościowych dla osób aktywnych fizycznie!

Arbuz faktycznie w 92% składa się z wody a zawarte w nich kalorie pochodzą niemal wyłącznie z cukrów – o czym powinny pamiętać  osoby które zastanawiają się nad tym, czy nie jedzą za dużo owoców. Równocześnie jednak arbuzy zawierają dużo przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych,  takich jak likopen, beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna, które pomagają chronić organizm przed rozwojem chorób nowotworowych, oraz cytruliny i argininy – aminokwasów, który wspomagają pracę serca, przyśpieszają proces regeneracji mięśni u sportowców oraz… działają jak viagra 🙂

Ilości zawartych w arbuzie witamin i składników mineralnych nie są porażające w przeliczeniu na 100g, ale jest to owoc,którego często zjadamy za jednym zamachem nawet 0,5kg, a rekordziści przyznają się do 2kg arbuzowych przekąsek, a to już oznacza pokaźny zastrzyk cennych substancji.

Arbuz – naturalny sprzymierzeniec zdrowego serca i… wzwodu

Arbuz jest źródłem substancji, które kontrolują poziom trójglicerydów we krwi i zapewniają prawidłowe ciśnienie tętnicze, zapobiegając w ten sposób chorobom serca.

Karotenoidy to nie tylko naturalne pigmenty, ale przede wszystkim aktywne przeciwutleniacze, którym arbuz zawdzięcza swoją charakterystyczną czerwono-różowawą barwę. Likopen zapobiega utlenianiu się cholesterolu, przez co obniża ciśnienie w żyłach i tętnicach. Ponadto hamuje namnażanie się w naczyniach krwionośnych wolnych rodników i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, zwłaszcza raka prostaty. 100g arbuza zawiera 4532 μg likopenu, podczas gdy pomidor, najczęściej wskazywany jako źródło tej substancji, ma jej tylko 2573 μg, czyli niemal da razy mniej niż arbuz! Warto przy tym pamiętać, że im jaśniejszy miąższ arbuza, tym mniejsza jest ilość karotenoidów, dlatego warto wybierać dojrzałe, intensywnie wybarwione owoce.

Witamina A i witamina C to także przeciwutleniacze, które pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, dzięki czemu zmniejszają ryzyko zawału serca czy udaru mózgu i spowalniają procesy starzenia.

Zawarty w arbuzie potas pomaga kontrolować ciśnienie krwi, ponieważ przyspiesza wydalanie nadmiaru z organizmu nadmiaru sodu, który jest jedną z przyczyn nadciśnienia tętniczego, a przy tym hamuje procesy miażdżycowe w naczyniach krwionośnych.

Często suplementowany zewnętrznie magnez może być dostarczany w sposób naturalny właśnie w arbuzie – magnez poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, dzięki czemu krew może swobodnie przez nie przepływać, ponadto zapobiega spadkowi poziomu potasu i wzrostowi stężenia sodu w organizmie regulując ciśnienie krwi.

Występująca w arbuzie cytrulina jest na drodze enzymatycznej (w ramach tzw. cyklu mocznikowego) przekształcana w argininę – białkowy aminokwas zasadowy znany dobrze bywalcom siłowni,  doskonale wpływający na układy sercowo-naczyniowy oraz odpornościowy.  Arginina jest zaliczana do aminokwasów względnie egzogennych, ponieważ zdrowy organizm wytwarza go w wystarczających ilościach. Problem pojawia się w przypadku, gdy równowaga ulega zachwianiu i rozpoczyna się proces chorobowy, wówczas wzrasta zapotrzebowanie na argininę i dotychczasowa produkcja może okazać się niewystarczająca, co rodzi konieczność jej suplementacji. Arginina zwiększa stężenie tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne, działając tym samym podobnie jak Viagra. Dzięki arbuzowi można by więc nie tylko leczyć zaburzenia erekcji, ale również im zapobiegać, to doskonały sposób na rozluźnienie naczyń krwionośnych bez skutków ubocznych, jakie niosą ze sobą leki, choć oczywiście w przypadku osób chorych nie może stanowić alternatywy dla leku,że względu na nieustandaryzowaną dawkę cytruliny (znacznie wyższe stężenia cytruliny stwierdza się w niejadalnej skórze arbuza, niż w jego słodkim miąższu). Dzienne zapotrzebowanie na argininę wynosi 1,5-2 g, najbogatszym naturalnym źródłem argininy jest odtłuszczona mąka sezamowa, której 100g dostarcza ponad 7g argininy, ale pestki arbuza mają równie imponujący wynik w postać niemal 5g, co daje wynik lepszy niż białko jaja kurzego czy popularne na diecie keto wieprzowe skwarki.

W badaniu z 201 4r. oceniano samce szczurów leczonych ekstraktem z miąższu arbuza. Szczury, które spożywały owoc, częściej rozpoczynały stosunki seksualne, co sugeruje, że arbuz może być również skutecznym lekiem na zaburzenia erekcji.

Arbuz w pigułce – wartości odżywcze, zawartość witamin i minerałów

Wartości odżywcze arbuza (100 g)

Wartość energetyczna – 30 kcal
Białko – 0.61 g
Tłuszcz – 0.15  g
Węglowodany – 7.55 g
Błonnik – 0.4 g

Minerały

  • Wapń – 7 mg
  • Żelazo  – 0.24 mg
  • Magnez  – 10 mg
    Fosfor  – 11 mg
  • Potas  – 112 mg
  • Sód – 1 mg
  • Cynk  – 0.10 mg
  • Miedź – 0,042 mg
  • Mangan – 0,038 mg

Witaminy

  • Witamina C – 8,1 mg
  • Witamin A – 569 IU (28 µg)
  • Witamina B1 (tiamina) – 0,033 mg
  • Witamina B2 (ryboflawina) – 0.021 mg
  • Witamina B3 (niacyna) – 0,178 mg
  • Witamina B6  – 0,045 mg
  • Witamina B9 (kwas foliowy )-  3 µg
  • Witamina E  – 0.05 µg
  • Witamina K1 (filochinona) – 0,1 µg
  • Witamina B4 (cholina) – 4,1 mg
  • Witamina B5 (kwas pantotenowy) – 0,221 mg

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes