Omlet z najlepszym sosem malinowym bez cukru – czyli co zrobić z niedobrym sosem zero?

0
Omlet z najlepszym sosem malinowym bez cukru – czyli co zrobić z niedobrym sosem zero?
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Poprawianie smaku nieudanych sosów zero stało się moim nowym hobby 😜
Na zdjęciu pieczony omlet białkowy z kazeinowym budyniem adwokatowym i sosem malinowym – sos bazuje nie średnio smacznej truskawkowej zerówce podkręconej aromatem Funky Flavors Sweet Raspberry Sorbet (wczoraj wjechała świeża dostawa słodkich flaworków) z dodatkiem liofilizowanych malin. Przepycha!

Nie tak piękny jak inne i nie udaje żadnych znanych słodkości, ale jest pyszny‼‼ Coś co miało być tylko desperacką próbą uratowania nieudanego sosiku zero przed koszem na śmieci okazało się śniadaniem, które towarzyszy mi 3 dzień z rzędu – dzielę się pomysłem na mega sycący przekładaniec omletowy, coś dla fanów objętości (1200ml💪😜🙈) i intensywnych smaków.
Makro➡️➡️ 325kcal / B56g / W16g / T3g

📍OMLET
🔸160g białek jak ubitych na pianę
🔸z dodatkiem erytrolu w pudrze
🔸plus 10g mąki
🔸i 20g odżywki
🔸oraz po pół łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
Pieczemy 16min góra-dół w 160C bez termo, na kratce wyłożonej papierem do pieczenia. Kroimy na kawałki wielkości pudełka, u mnie 4 placki

📍BUDYŃ
🔸700ml zimnej wody
🔸30g kazeiny albo odżywki wegańskiej
🔸opcjonalnie słodzidło
🔸5g gumy ksantanowej, po 1g gumy celulozowej i konjak
🔸aromat – u mnie tym razem adwokatowy Funky Flavors i kurkuma dla koloru

Blendujemy, gotujemy

📍SOS
🔸kiepski owocowy sos zero 😜
🔸aromat – u mnie Funky Flavors Cassis
🔸owoce w proszku, użyłam 10g czarnej porzeczki

W pudełku kładziemy warstwami omlet i budyń, na wierzchu rozsmarowujemy sos. Odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce żeby smaki się przegryzły, ale można jeść od razu!

Inne pomysły – np jeśli masz niedobry sos czekoladowy zero dodaj jedno lub kilka z poniższych: kakao, mleko w proszku, kokosowe albo migdałowe bolero, aromat Funky Flavors słodzony, niedużą ilość kajmaku. A jeśli nie smakuje Ci bo jest kwaśnawy, to częsta waga czekoladowych sosów, wykorzystaj tą kwaśność i pójdź w kierunku delicjowym dodając pomarańczowe albo wiśniowe bolero – z pomarańczowym mamy przetestowane na sosach czekoladowych 6pak, bardzo ładnie działa 🙂

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes