Jakie białko jest najlepsze do pieczenia i przepisów i czy można stosować odżywki białkowe zamiennie?

0
Jakie białko jest najlepsze do pieczenia i przepisów i czy można stosować odżywki białkowe zamiennie?
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Zdarzyło ci się korzystać z przepisu  proteinowego, który okazał się klapą? Ciasto nie wyrosło, wyszedł totalny zakalec, wszystko się kruszyło/ rozpadało? Najczęstszą przyczyną porażek w proteinowych przepisach jest zastosowanie niewłaściwej odżywki białkowej – bo białko białku nierówne. Chodzi nie tyle o jakość, co o różne właściwości różnych białek.

Czy można zastąpić WPC inną odżywką białkową

Często pytacie nas pod przepisami czy można daną  odżywkę zastąpić inną, najczęściej pytacie o kazeinę, którą szczególnie chętnie wykorzystujemy, a która nie jest w Polsce tak popularna – choć jest najlepszym białkiem do pieczenia. Co ciekawe, mało popularne w Polsce kazeina jest najchętniej kupowanym rodzajem odżywki białkowej w Niemczech i to stamtąd pochodzą  naszym zdaniem najlepsze białka kazeinowe marki More Nutrition, są bezkonkurencyjnie dobre, choć niekoniecznie tanie.

Można zastępować jedne odżywki innymi, ale nie 1:1, trzeba dostosować proporcje z uwagi na różne właściwości chłonięcia płynów – najlepiej więc używać dokładnie takiej odżywki, jaką sugeruje autor przepisu, bo to daje dużą szansę na to, że efekt uda się odtworzyć i ciasto wyjdzie jak z obrazka.

Jedna ważna uwaga dotycząca stosowania kazeiny – czysta kazeina micelarna, i mieszana odżywka na bazie kazeiny, to nie jest to samo! Czysta kazeina np. MyProtein jest czym innym, niż smakowe odżywki kazeinowe, które są zwykle tzw. Casein Blend, czyli połączeniem kazeiny micelarnej i koncentratu białek mleka – to właśnie jest najlepsza odżywka do pieczenia. Czystą kazeinę trzeba zmieszać z mąką pszenną albo orzechową, żeby wypiek się udał, i sprawdza się raczej w ciężkich ciastach (kruche, pizza) niż w puszystych biszkoptach.

Test – czym różnią się odżywki białkowe?

Żeby wam to zobrazować przygotowaliśmy test, w którym porównujemy jak zachowują się 4 najpopularniejsze rodzaje odżywek białkowych z wodą. Na potrzeby testu użyliśmy po 25g:

Na ostatnim slajdzie dla transparentności pokazujemy marki i smaki odżywek, których użyliśmy do testu, ale to nie brand się liczy, nie chcemy skupiać się na markach

Dla lepszego zobrazowania różnic test podzieliliśmy na 2 etapy – w pierwszym dodajemy po 15ml wody (ma powstać pasta), a w drugim etapie testów podwajamy ilość wody ( ma powstać masa o konsystencji ciasta naleśnikowego).

Na filmie możecie zobaczyć przebieg testu, a na kolejnych slajdach podsumowanie tego w jakiego rodzaju przepisach najlepiej się sprawdzają poszczególne białka.

Chcecie więcej takich porad?

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes