Masło orzechowe standardowo kojarzy nam się z fistaszkami. Ze świecą szukać sklepu, gdzie moglibyśmy kupić masło z migdałów czy nerkowców. Szeroki asortyment proponują nam dopiero sklepy internetowe. Ale prawdziwa radość to zrobić masło orzechowe samemu w domu!
Orzechy to superfood! W zależności od rodzaju, już 30-40g spełnia dzienne zapotrzebowanie m.in. na cynk czy magnez. Do tego orzechy włoskie są źródłem kwasów omega 3 – silnych substancji przeciwzapalnych! Warto pamiętać, że orzechy nie są bez znaczenie jeśli chodzi o bilans tłuszczu w diecie. Jednak „zdrowe tłuszcze” powinny być obowiązkowym komponentem diety każdego człowieka.
Przykłady orzechów, z których możesz zrobić masło orzechowe:
- orzeszki ziemne
- orzechy włoskie
- orzechy brazylijskie
- migdały
- pistacje
- orzechy laskowe
- nerkowce
To czego w sklepach nie znajdziesz to masło orzechowe z kilku rodzajów orzechów. Baw się smakami, konsystencją i stopniem rozdrobnienia orzechów.
Dlaczego warto zrobić domowe masło orzechowe?
Dlaczego warto zrobić domowe masło orzechowe?
Jak wybrać najlepsze masło orzechowe?
[…] Domowe masło orzechowe zawiera praktycznie same orzechy. To czy dodamy do niego cukier lub sól, zależy tylko i wyłącznie od naszych upodobań. Dodatkową zaletą jest to, że możesz robić dowolne mieszanki orzechowe – nie jesteś zdany na monotonne, fistaszkowe masła (Z jakich orzechów można zrobić masło orzechowe?), […]
[…] Z jakich orzechów można zrobić masło orzechowe? […]
Można ze wszystkich, ale osobiście preferuje orzeszki ziemne :))