Z jakich orzechów można zrobić masło orzechowe?

3
Z jakich orzechów można zrobić masło orzechowe?
3.00 avg. rating (63% score) - 2 votes

Masło orzechowe standardowo kojarzy nam się z fistaszkami. Ze świecą szukać sklepu, gdzie moglibyśmy kupić masło z migdałów czy nerkowców. Szeroki asortyment proponują nam dopiero sklepy internetowe. Ale prawdziwa radość to zrobić masło orzechowe samemu w domu!

Orzechy to superfood! W zależności od rodzaju, już 30-40g spełnia dzienne zapotrzebowanie m.in. na cynk czy magnez. Do tego orzechy włoskie są źródłem kwasów omega 3 – silnych substancji przeciwzapalnych! Warto pamiętać, że orzechy nie są bez znaczenie jeśli chodzi o bilans tłuszczu w diecie. Jednak „zdrowe tłuszcze” powinny być obowiązkowym komponentem diety każdego człowieka.

masło orzechowe

Przykłady orzechów, z których możesz zrobić masło orzechowe:

  • orzeszki ziemne
  • orzechy włoskie
  • orzechy brazylijskie
  • migdały
  • pistacje
  • orzechy laskowe
  • nerkowce

To czego w sklepach nie znajdziesz to masło orzechowe z kilku rodzajów orzechów. Baw się smakami, konsystencją i stopniem rozdrobnienia orzechów.

Dlaczego warto zrobić domowe masło orzechowe?

Dlaczego warto zrobić domowe masło orzechowe?

Jak wybrać najlepsze masło orzechowe?

Które orzechy są najzdrowsze?

Masło orzechowe przepis

3.00 avg. rating (63% score) - 2 votes