Proteinowy fit sernik dyniowy bez cukru ze śliwkami i niskokaloryczną kruszonką bez masła

0
Proteinowy fit sernik dyniowy bez cukru ze śliwkami i niskokaloryczną kruszonką bez masła
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Sobotę rozpoczynamy proteinowym sernikiem dyniowym bez dodatku cukru – kawałek tego rozpływającego się w ustach cuda ma tylko 196kcal, a przy tym aż 16g białka, 19g węglowodanów (z dyni i śliwek, nie dodajemy sacharozy) oraz zaledwie 5g tłuszczu.

Sernik dyniowy robimy z domową śliwkową frużeliną na erytrolu, ale można równie dobrze użyć gotowej frużeliny śliwkowej (robimy ją dokładnie tak samo jak w przepisie na frużelinę wiśniową bez cukru zmieniając tylko owoce), powideł śliwkowych, świeżych śliwek albo dowolnego dżemu. Kropką nad i, a zarazem naszą dumą, jest wyśmienita kruszonka, powtarzamy to za każdym razem i dziś nie będzie inaczej: to jest najlepsza fit kruszonka bez cukru i masła i możecie z niej śmiało skorzystać w każdym przepisie, w którym występuje kruszonka, jeśli chcecie przyciąć cukier i kalorie – pasuje do ciasta drożdżowego, drożdżówek, jagodzianek, szarlotki, w ogóle nie różni się od zwykłej kruszonki napakowanej masłem a ma od niej około 70% mniej kalorii!  Zwieńczeniem kompozycji jesiennych smaków jest dodatek kilku kropli aromatu dyniowego Funky Flavors Sweet Pumpkin Spice Latte, który przenosi nas w przytulne klimaty hipsterskiej nowojorskiej kafejki.

PRZEPIS BAZOWY NA FIT SERNIK DYNIOWY BEZ CUKRU

Składniki masy sernikowej blendujemy na jednolitą masę, tylko do uzyskania gładkiej pulpy, nie ma potrzeby zbyt długo napowietrzać. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, z wierzchu robimy kleksy z dżem, lub frużeliny, jeśli posypujesz wierzch świeżymi owocami, obtocz je w niedużej ilości mąki ziemniaczanej, która zmieni w kisiel sok puszczany przez owoce w czasie pieczenia i nie rozmoczy masy sernikowej.

Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 165C, pieczemy 50 minut góra-dół z termoobiegiem

W międzyczasie szykujemy kruszonkę.

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ BEZ CUKRU & MASŁA

  • 30g miękkiej margaryny light (Flora)
  • 30g odżywki białkowej, najlepiej odżywki kazeinowej
  • 30g erytrolu (lub więcej/mniej)
  • 15g mąki pszennej
  • 35g mąki kokosowej
  • 3 łyżki zimnej wody
  • opcjonalnie cynamon

Zagnieść składniki kruszonki dodając ostrożnie wody – ma mieć konsystencję niezbyt mokrego piasku. Otworzyć piekarnik, posypać z wierzchu kruszonką, zapiekać jeszcze 10-15 minut ma złoto.

Sernik najlepiej wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce, wówczas ma pięknie kremową konsystencję, a kruszonka jest krucha i chrupiąca.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes