Jak to policzyć cz.2 – ile kalorii w suchym proszku ma śnieżka?

0
Jak to policzyć cz.2 – ile kalorii w suchym proszku ma śnieżka?
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

W drugim odcinku przewodnika po liczeniu kaloryczności pułapkowych produktów zabieramy się za fixy do śmietany, których często używacie w jednoporcjowych deserach i sernikach – skłoniła nas do tego rozmowa pod postem jednej z doświadczonych trenerek prowadzących zawodowo dietę podopiecznych – gdy ktoś z obserwujących zwrócił jej uwagę, że deser, który zaprezentowała, nie może mieć tyle kalorii i węglowodanów ile podała, bo sam proszek śmietanfixowy zawiera go więcej, trenerka odparła, że może, bo ona używa tego dietetycznego z Biedronki – okazało się, że wliczając w makro suchy proszek posługiwała się tabelą wartości odżywczych dla gotowej masy śmietanowej, w efekcie znacznie zaniżając w deserze i kalorie, i węgle, i tłuszcz! Czy zrobiła to specjalnie? Oczywiście, że nie! Producenci celowo stosują takie zabiegi aby wprowadzać w błąd osoby zwracające uwagę na wartości odżywcze produktów i prezentują je tak, aby produkt wydawał się jak najbardziej light i czasem nawet doświadczonym osobom trudno jest się w tym połapać!

Wartości odżywcze w Śnieżce Gellwe i Śmietanfix Dr Oetker – porównanie

Rozbijamy ten spisek i podajemy wam na tacy, czarno na białym, zestawienie wartości odżywczych proszków i gotowych kremów przygotowanych na ich bazie – jak widać z porównania, wbrew pozorom produkty dość mocno się między sobą różnią.

Porównanie wartości odżywczych najpopularniejszych mieszanek do bitej śmietany typu Śnieżka i Śmietan-fix dr Oetker i Gellwe
Porównanie wartości odżywczych najpopularniejszych mieszanek do bitej śmietany typu Śnieżka i Śmietan-fix dr Oetker i Gellwe

Na pierwszy rzut oka zastanawiające jest, że ten sam producent pokazuje nam raz kaloryczność gotowego produktu, a raz suchego proszku.  To oczywiście nie jest przypadek, taka strategia ma nas z jednej strony dezorientować, abyśmy kupując nie mogli podjąć racjonalnej decyzji, a po drugie ma wyeksponować te dane, które bardziej skłonią nas do zakupu.

W tabeli z porównaniem produktów na zielono podkreśliliśmy wartości wyróżniające się na korzyść, a na łosiowo wartości świadcząc na niekorzyść danego produktu na tle innych. Nie jest łatwo wybrać z tego zestawienia obiektywnie jeden najlepszy produkt – wszystkie cechuje bardzo wysoka zawartość węglowodanów (do zapamiętania: FIX DO KREMÓW TO PRZEDE WSZYSTKIM CUKIER, CUKIER & SYROP GLUKOZOWY), każdy z przedstawionych produktów w niemal połowie składa się z cukru. Produkty mają dość zróżnicowaną zawartość tłuszczu – te, które mieszane są z mlekiem mają wyższą zawartość tłuszczu niż te, które ubijamy z i tak tłustą śmietanką. Biorąc pod uwagę wszystkie aspekty wydaje się, że najlepszym wyborem do fit jednoporcjówek jest Śnieżka Gellwe albo Bita Śmietana dr Oetker – oba są łączone z mlekiem a przygotowana z nimi masa śmietanowa jest stosunkowo najmniej kaloryczna przy dość dużej objętości, produkty mają dość zbliżony rozkład wartości odżywczych, choć na ich niekorzyść przemawia obecność tłuszczy utwardzonych, oleju palmowego i oczywiście wysoka zawartość cukru. Wiedząc, że właściwości usztywniające tych proszków sprowadzają się do obecności cukru (cukier działa tu usztywniająco dokładnie tak samo jak cukier w pianie na bezy), warto rozważyć zastąpienie ich w części lub całości zagęstnikami o praktycznie zerowej kaloryczności takimi jak guma ksantanowa czy szczególnie dobra do mleka i domowych lodów guma guar. Niezależnie od tego jaki produkt wybierasz, nie daj się nabrać na triki producenta, czytaj uważnie tabelę, sprawdź czego dotyczą wartości odżywcze i podejmuj świadome decyzje!

Zestawienie – porównanie wartości odżywczych fiksów do kremów śmietanowych

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes