Nie bylibyśmy sobą gdybyśmy nie przerobili nowej letniej wersji ptasiego mleczka na wersję fit – efekt przerósł nasze oczekiwania i z przyjemnością dzielimy się przepisem.
Mamy pyszną trzyskładnikową (!!) idealnie kruchą białą czekoladę słodzoną tylko erytrolem a w środku delikatnie puchatą galaretkowatą piankę, której smaku nadaje marakujowe Bolero. W efekcie kilku 'małych’ zmian zawartość kalorii ścinamy niemal o połowę, zawartość cukru redukujemy niemal do zera, za to podbijamy białko i błonnik. Nieźle, co?
Porównanie naszej i oryginalnej wersji – jedna kostka klasycznego ptasiego mleczka waży 10g, jedna kostka w naszej wersji waży 17g.
- Kalorie w 100g; klasyczne ptasie mleczko ma 454kcal w 100g, nasza wersja fit ma 253kcal, czyli o 45% mniej. Równocześnie chociaż kosteczka naszego ptasiego mleczka jest niemal 2 razy cięższa, ma niemal identyczną kaloryczność, co oznacza, że jest bardziej sycąca i ma dużo niższą gęstość energetyczną
- Tłuszcze: nie ma większej różnicy jeśli chodzi o zawartość tłuszczy nasyconych, natomiast pod względem tłuszczy całkowitych fit ptasie wygrywa o 16%
- Fit ptasie mleczko ma aż o 82% mniej węglowodanów, w tym o 90% mniej cukrów!
- Nasza wersja marakujowego ptasiego mleczka ma niemal dwukrotnie więcej białka i 11 razy więcej błonnika.
Przepis na domowe fit ptasie mleczko bez cukru
Masa piankowa – z podanych proporcji wychodzi 515g masy ptasiomlecznej
- 100g białek jaj Farma Białka
- szczypta soli i sok cytrynowy, ocet albo ocet ryżowy do ubicia piany – z ostatnich nieco przypadkowych eksperymentów pt. 'z braku laku’ wynika, że najlepszym usztywniaczem piany białkowej jest ocet ryżowy, polecam patent
- 8g agaru albo 15g żelatyny
- erytrol do smaku
- 1/3 saszetki Bolero Marakuja
- 350ml zimnej wody
- czubata łyżeczka gumy ksantanowej
- opcjonalnie 15g odżywki białkowej np. o smaku białej czekolady
Agar rozpuścić w zimnej wodzie, zagotować.
Pianę ubić na sztywno.
Zblendować płynny agar z Bolero i ksantanem opcjonalnie z odżywką. Zblendowaną masę, jeszcze gorącą, dodawać cienką strużką do białek cały czas je miksując na niskich obrotach. Masę wlać do prostokątnej formy, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Gdy zastygnie pokroić na równe kawałki i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.
Przepis na białą czekoladę bez cukru
Proporcje na tabliczkę 100g
- 50g masła kakaowego
- 30g erytrolu zmielonego na pył
- 20g mleka odtłuszczonego w proszku (jeśli to granulat jak np. Mlekovita, to zmielić na pył)
Wszystkie składniki łączymy w kąpieli wodnej.
Na 100g pianki ptasiomlecznej potrzeba ok 60g czekolady. Zamrożone kostki obtaczamy sprawnie w płynnej ciepłej czekoladzie, odstawiamy do zastygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechowujemy w lodówce.