Bezglutenowe kruche babeczki z kremem figowo-czekoladowym

0
Bezglutenowe kruche babeczki z kremem figowo-czekoladowym
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Idealnie kruche bezglutenowe babeczki z masła cashew wypełnione obłędnie pysznym kremem czekoladowo-figowym, a to wszystko bez cukru!

Weekendowe szkolenie z zasad żywienia i suplementacji w sportach walki u Jacka Feldmana przyniosło jeden jednoznaczny wniosek – w mojej diecie jest za mało kalorii, a przede wszystkim za mało węglowodanów. Czeka mnie solidna rewolucja w makro, możecie więc spodziewać się na blogu większej liczby fit-przepisów na bazie daktyli i fig. Na dobry początek zaczynam od przepisu na kruche ciasto i krem czekoladowo-figowy.

Przyznam nieskromnie, że dzisiejszy przepis jest chyba najlepszą wersję bezglutenowego kruchego ciasta jaką  udało mi się zrobić w ostatnim czasie – najczęściej bezglutenowe kruche wypieki mają pół-miękką konsystencję spowodowaną za dużą ilością tłuszczu z masła orzechowego / migdałowego, ewentualnie są tak kruche, że nie trzymają kształtu – dotyczy to szczególnie wypieków na bazie mąki kokosowej. W tym przepisie udało mi się uchwycić optymalne proporcje pomiędzy masłem a mąką, istotne znaczenie miało też to, że użyłam samego białka jaja – bez żółtka; w poprzednim podejściu do bezglutenowych babeczek połączyłam masło migdałowe z całym jajkiem i tamto ciasto było wyraźnie mniej kruche.

Kremy czekoladowe bez rafinowanego cukru zwykle robi się na bazie daktyli, ja wybrałam figi bo lubię ich drobne pestki – jeśli jednak nie masz pod ręką fig, śmiało możesz zastąpić je daktylami. Dodatek malin jest opcjonalny – możesz z nich zrezygnować, możesz zastąpić je innymi owocami albo wierzch babeczek posypać dowolnymi prażonymi orzechami.

Z podanych ilości składników przygotowałam 6 babeczek – ale moje foremki są naprawdę spore, mają 4cm wysokości i średnicę 7cm, jeśli więc używasz tradycyjnych babeczkowych foremek albo papilotek, z tej samej ilości ciasta wyjdzie ci przynajmniej dwa razy więcej mufinek.

Składniki na 6 dużych babeczek

  1. Składniki zagnieść razem na jednolitą masę, ciasto podzielić na równe porcje.
  2. Wyłożyć foremki ciastem
  3. Piec 15 minut w 190 C, odstawić do wystudzenia. Z foremek wyjąć dopiero gdy ciasto przestygnie

Składniki na krem figowo-czekoladowy (6 porcji po ok 50g)

  • 150g suszonych fig
  • 40g kakao 10% tłuszczu
  • 75g serka Philadelphia Light
  • 50g Sukrin Gold
  • opcjonalnie aromat orzecha laskowego
  1. Figi zalać wrzątkiem, nakryć miseczkę pokrywką, odstawić na 30 minut aż zmiękną
  2. Figi odlać, ale płynu nie wylewać
  3. Zblendować wszystkie składniki na jednolitą masę – w zależności od konsystencji kremu dodać kilka łyżek płynu pozostałego z namaczania fig

Wystudzone babeczki napełnić kremem, ewentualnie udekorować z wierzchu owocami albo orzechami

Wartości odżywcze 1 babeczki (bez malin):

325kcal, 15g tłuszczu, 39g węglowodanów, 9g białka, 3g błonnika

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Previous articlePreparaty węglowodanowe
Next articleMigdałowe scones z porzeczkami – bez cukru, bez glutenu
Wspólnymi siłami i dzieląc się swoimi doświadczeniami - tymi udanymi, i tymi zupełnie nie - podpowiadamy jak gotować zdrowo, smacznie, i przede wszystkim tak, żeby utrzymać dobrą figurę. Szukamy nietypowych produktów i testujemy je w równie nietypowych potrawach. Oprócz przepisów znajdziecie u nas rady dotyczące komponowania list zakupów, planowania posiłków na cały tydzień, dopasowywania posiłków do typów treningów - i na każdy inny temat, który przyjdzie nam do głowy lub który wy nam podsuniecie.