Kilka dni temu pokazywaliśmy przepis na boską wiśniową frużelinę z erytrolem, czas pokazać ją w akcji 🔥🔥🔥 Zwykłego omleta zmienia w bezwstydnie dobry deser, to właściwie śniadaniowe ciasto 🍰🎂🥞
Całość z dodatkami ma❗452kcal❗55g białka❗8,7g tłuszczu❗34,7g węgli i syci na dobrych kilka godzin.
**Omlet proteinowy z cynamonem**
- 10g mąki kokosowej odtłuszczonej, drobno mielonej
- 30g odżywki użyłam irish cream od KFD, ale smak nie ma znaczenia 🤪
- duża łycha cynamonu
- 1 jajko i dodatkowo 50ml białek
- łyżeczka pdp
- 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
- 60ml wody gazowanej
Składniki zamieszać widelcem, wlać masę na dużą patelnię (moja ma średnicę 30cm) i smażyć pod przykryciem 10min na średnim/mniejszym ogniu. Potem przewracam omlet na drugą stronę i zostawiam na patelni już bez gazu żeby doszedł, około minutę.
**Polewa sernikowa ze skyrem**
- 150g skyr naturalny
- słodzidło wg gustu
- opcjonalnie kilka kropli aromatu, u mnie ostatnio na topie Funky Flavors New York Cheesecake
- 60ml wody
- pół łyżeczki gumy ksantanowej
Składniki wrzucam do słoika albo szejkera zakręcam i wstrząsam aż zgęstnieje, działa lepiej niż blender.
Omlet dodatkowo podałam ze 150g domowej frużeliny wiśniowej i sosem klonowym zero, podane makro uwzględnia wszystkie dodatki 🙃