Pierniki jem raz w roku – i choć przez 360 dni w roku mogłyby dla mnie nie istnieć, przez tych kilka dni świąt nie wyobrażam sobie, że mogłoby ich nie być. W tym roku postanowiłam podjąć wyzwanie i opracować ich lżejsza wersję – udało się, więc dzielę się z wami przepisem!
Moje fit-pierniczki są łatwe w przygotowaniu, zrobienie pełnej puszki zajmuje mniej niż godzinę, a co najważniejsze – znakomicie zastępują klasyczne pierniki. Testowałam kilka wariantów, ale zasada jest jedna – białą mąkę zastępujemy mąką orzechową (testowałam PB2 czyli mąkę z orzechów ziemnych, mąkę laskową i mąkę z orzechów włoskich), miód zastępujemy syropem Vitafiber, ewentualnie dodatkowo zamiast cukru używamy erytrolu, jeśli ciastka mają być mocno słodkie. Wszystkie te podmiany pozwalają oszczędzić mnóstwo kalorii i węglowodanów – dokładne porównanie wartości odżywczych znajdziesz na samym dole przepisu.
Składniki na fit- pierniczki (ok. 20 sztuk)
- 100g masła orzechowego w proszku PB2 (opcjonalnie można zastąpić tą samą ilością odtłuszczonej mąki z prażonych orzechów ziemnych, mąki z prażonych orzechów laskowych albo mąki z orzechów włoskich
- 1 jajko
- 40g erytrolu: opcjonalnie; jeśli używasz PB2, nie ma potrzeby dodawania erytrolu, jeśli używasz czystej mąki orzechowej, warto dosłodzić.
- 40g syropu Vitafiber
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
- duża szczypta soli
- aromat piernikowy – kilka kropli wg uznania
Wskazówka: pierniczki wg przepisu podstawowego są dość chrupiące – przypominają konsystencją tzw. ciasteczka korzenne; jeśli preferujesz bardziej miękkie i mocniej wyrośnięte pierniki, zastąp połowę mąki orzechowej/PB2 mąką migdałową i dodaj o 20g więcej Vitafiber oraz ewentualnie pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
- Zmieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek; ciasto jest bez mąki więc dość mocno klei się do blatu, mój patent to wałkowanie na macie silikonowej albo na papierze do pieczenia, a na wierzch kładę folią spożywczą i dopiero przez nią wałkuję. Ciasto nie wyrasta, więc poszczególne kształty mogą być rozmieszczone blisko siebie
- Piecz na złoto 8-10 minut w 180°C. Odstaw na kratkę do wystudzenia, udekoruj po całkowitym ostygnięciu – do dekoracji można użyć lukru na bazie erytrolu (patrz niżej), albo masy z roztopionej czekolady bez cukru
Lukier bez cukru
Zrobienie lukru bez cukru jest prostsze niż myślisz – wystarczy cukier zastąpić erytrolem albo ksylitolem w proszku. Można kupić gotowy erytrol w pudrze albo ksylitol w pudrze ale równie dobrze można zmielić garść erytrolu w zwyczajnym młynku do kawy – do 30g mielonego erytrolu dodaj 1 łyżkę wody (nie więcej!) i cierpliwie rozmieszaj – nałóż na ciacho jak zwykły lukier, posyp dodatkowymi ozdobami jeśli chcesz, odczekaj aż zastygnie – i gotowe. Pierniczki z lukrem zero kalorii wyglądają dokładnie tak samo jak zwykłe pierniczki z lukrem cukrowym – w smaku są podobne, intensywnie słodkie – jedyna różnica jest taka, że duża ilość erytrolu wywołuje uczucie chłodu na języku. Z wykorzystaniem erytrolu można też przygotować lukier królewski, czyli taki, w którym puder miesza się nie z wodą, tylko ubitym na półsztywno białkiem i kapką soku z cytryny.
Na koniec to co tygryski lubią najbardziej, czyli trochę cyferek
[…] goździk, jest wszystko to, co powinno być w pierniczkach – można oczywiście upiec własne bezglutenowe pierniki bez cukru, ale prawdę mówiąc, te z On Nutrition są […]